ep10

USS JOWSTON S01E10

by Denis Mustafi 

 

USS Jowston – most

“Gospodine Krax, pokušajte nas osloboditi od vučnih zraka kako god znate! Nema šanse da ću dozvoliti da postanemo trofej Dominijskoj kopiladi!” Zingales zapovjedi isfrustrirano.

“Zapovjedniče, ne možemo ništa napraviti! S tri različite strane nas drže. Nemamo jednostavno dovoljno energije da sve tri vučne zrake opteretimo!” Krax odgovori nemoćno.

“Pucajte onda po njima iz svih oružja!! Ako ne možemo opteretit njihove vučne zrake uništit ćemo ih!!!”

“Što mislite s time postići zapovjedniče!” ovog puta se i Endilev ubaci. “Okruženi smo i nadjačani! Ne bismo niti minutu izdržali u borbi!”

“Izvršite moju naredbu natporučniče ili ću vas smjeniti! Neću dozvoliti da izdaja Mar’Rele prođe nekažnjeno!”

“Na zapovijed zapovjedniče!” Endilev odgovori poslušno.

Sljedećeg trenutka Endilev uključi sva oružja. Fazorske mreže, klingonske distruptori i dominijske fazno polaronski topovi momenat kasnije se uključe, te se istovremeno ispali sav spektar naoružanja na Dominijske brodove. Zbog takvog izboja energije pola brodskih sustava je instantno pregorilo. Da stvar bude još gora pucanj nije napravio gotovo nikakvu štetu nad Dominijskim brodovima, osim što je iznenadni napad bio neuspješan, vučne zrake su i dalje bez prestanka nastavile vući Jowston. Tog trenutka svi su očekivali veliku omazdu Dominijskih brodova, no začudo do takvog čega nije uopće došlo. Umjesto uzvračanja napada vodeći Dominijski brod na kojem se teleportirao sad već bivši vulkanski kapetan Mar’Rela počne zvati Jowston.

“Na zaslon.” zapovjednik Zingales kaže odlučno, svjestan da je napravio pogrešku što je naredio tako nepromišljen potez.

Odmah čim se upalio zaslon na ekranu se pojavi slika bivšeg vulkanskog kapetana:

“Zapovjedniče Zigales testirate živce Dominiona.” Mar’Rela kaže otvoreno bez okljevanja. “Uspio sam ih nagovorit da vas poštede, no ikakav sličan ovakav ispad i čak niti ja neću moći više išta učiniti za vas.”

“Šta, već si počeo služiti svojim Dominijskim gospodarima?” odbrusi mu Zingales. “Kako si nisko pao Mar’Rela!”

“Ovo je vaše zadnje upozorenje!” nastavi pričati Mar’Rela ignorirajući uvrede svog bivšeg prvog časnika, te prije nego što je uspio dobiti ikakav odgovor prekine komunikaciju s Jowstonom.

Čim je prekinuo komunikaciju vorta zapovjednik Keevan koji je stajao pored Vulkanca, zabavljen što je upravo vidio se obrati Mar’Reli:

“Znate kapetane, da vam iskreno kažem napočetku sam bio pomalo skeptičan na vašu iznenadnu promjenu odanosti, no nakon što sam vidio vaš dirljiv razgovor s vašim prvim časnikom mora da je preobražaj bio iskren. Toliko mržnje prema svojem donedavnom kapetanu i bliskom prijatelju je bio neopisiv doživljaj.” Keevan to kaže naslađivajući se Mar’Relinom odlukom.

“Zapovjedniče Keevan, potpuno ste me krivo shvatili. Niste dobili moju odanost, niti sam izdao Federaciju. Čak štoviše, ovim potezom sam najvjerojatnije spasio opstanak Federacije i njezinih građana. Dominij će sad zasigurno jako brzo i jednostavno pokoriti Federaciju, no dugoročno će te vi biti ti koji će izgubiti. Vaš totalitarizam i strahovlada ne može opstat. S vremenom će se pokorene civilizacije ustat i pobuniti, i vi će te biti ti koji će pasti u zaborav, a na vašim ruševinama će nastati nova i još bolja Federacija.”

“Tko sam ja da osporavam vulkansku logiku.” Keevan to kaže potpuno zabavljen. 
Zatim se okrene prema jednom od Jem’Hadara koji su se nalazili na mostu te mu se obrati:

“Ti, otprati našeg cijenjenog gosta u privatnu kabinu i pokaži mu Dominijsku gostoljubljivost.

“Da zapovjedniče!” Jem’Hadar odgovori poslušno te istog trenutka jačim stiskom primi Vulkanca za ruku i počne ga vodit do njegove kabine. No prije što su izašli s mosta Mar’Rela se iznenada obrati vorti zapovjedniku:

“Zapovjedniče Keevan, kad će te mi dozvolit da stupim u kontakt s amiralom u Zvijezdanoj floti?”

“Ima vremena kapetane. Javit ćemo vam. Do tad uživajte u našoj gostoljubljivosti.” Keevan odgovori sarkastično.

Umeđuvremenu na USS Jowstonu:

“Zapovjedniče, upravo ćemo ući u generator crvotočine. Inače bi to bio razlog za slavlje ali ovako.” odgovori Krax s kiselim izrazom na licu.

“Ne možemo sad ništa.” odgovori Zingales. “U najboljem slučaju možemo ponovo nešto probati tek kad izađemo na drugoj strani crvotočine u Alpha kvadrantu.”

“Pogledajte samo utrubu ove crvotočine”, zapanjeno kaže Krax. “Ovakvu stabilnost podprostorne matrice nema niti Bajoranska crvotočina! Ova stvar je gotovo neuništiva! Čak da i iz unutrašnjosti netko pokuša uništiti crvotočinu s kvantnim torpedima eksplozija ju nebi niti destabilizirala!”

“Zapovjedniče! Izgleda da izlazimo iz crvotočine!” Javi se Kurak.

“Počinju dolazit podaci s senzora”, odgovori Krax. “Nalazimo se u Breenskom sustavu.”kaže par sekundi kasnije.

“Majko mila, pa ovo je utvrda. Brodogradilišta, obrambene stanice, tvornice katracel bijelog! Koliko se to dugo Dominij pripremao??! Pa oni su spremni da pokore cijeli alpha kvadrant u jednom potezu!!” Endilev konstatira šokirano.

“Sad ili nikad! Ova nam je zadna prilika da nešto pokušamo!” kaže to Zingales te pritisne svoj komunikator.

“Poručniče Koss, želim da nas oslobodite od tih vučnih zraka pod bilo koju cijenu! Učinite nešto!”

“Zapovjedniče stvarno smo iskoristili sve moguće opcije. Bilo šta drugo bi ugrozilo samu opstajanost brodskog trupa.” Koss odgovori mirno.

“To nije odgovor koji želim čuti! Pronađite način! Neću dozvoliti da Federacija i sve ono što ona predstavlja bez borbe padne!” ljutito, gotovo histerično to kaže Zingales.

“Plazmeni val!” iznenada se ubaci mladi zastavnik i član Kossovog strojarskog tima.

“Zastavniče, svjesni ste da bi to izazvalo proboj warp jezgre.” upozori ga Zingales.

“Ne ako pritom warp jezgru zasipamo Verteron česticama! One će barem na trenutak nadomjestiti plazmu kako nebi došlo do eksplozije materije i antimaterije!”

“Poručniče Koss dali je to izvedivo?!” Zingales upita vidnom promjenom u glasu s osjećajem optimizma.

“Zastavnikova ideja je ortodoksna i nije u skladu s starfleet pravilima ali bazirana na realnim temeljima. Vjerujem da bi moglo uspjeti zapovjedniče.”

“Učinite onda to onda, učinite!” Zingales po prvi put nakon što ih je Mar’Rela napustio kaže to vedrijim tonom, te se odmah nakon toga obrati Kurak.

“Poručnice Kurak, čim se oslobodimo od Dominijskih brodova istog trena uđite u maximalni warp prema Federacijskom svemiru!”

“Razumijem zapovjedniče!”

Slijedećeg trenutka zadrma se cijeli brod i zaista na trenutak vučna zraka bude prekinuta, to jest svima osim glavnom i najvećem brodu, Dominijskom battleshipu koji je bio i do tri puta veći od Jowstona.
Odmah nakon tog neuspješnog pokušaja bijega glavni Dominijski brod koji je još uvijek s svojom vučnom zrakom držao Jowston pozove ga:

“Zapovjedniče Zingales”, čim je upaljen zaslon javi se vorta zapovjednik Keevan,” ako ništa drugo trebao bi vam čestitati na ustrajanosti…pa makar to bila uzaludna.”

“Dosta poigravanja! Svi znamo da ste htjeli da ste nas mogli već odavno uništiti. Tako da, u čemu je stvar?! Što hoćete od nas!” Zingales odmah upita otvoreno, već umoran od svega što se do sad dogodilo.

“Ništa ne želimo od vas što već ne znamo i nemamo, no bilo je zanimljivo za gledat vaš trud. Ukratko puštamo vas da se vratite vašoj Federaciji i osobno doživite kraj svega onoga što ste znali i što ste voljeli.”

“Samo tako?” začuđeno upita Zingales.

“Vaš malen brod nam nije nikakva prijetnja, a osim toga već smo više nego dovoljno kompenzirani od samog vrha Federacije. Izgleda da ima i u vašim redovima dovoljno inteligentnih koji su shvatili da je otpor protiv nas… kako to kaže Borg uzaludan.”

Zingales nije mogao vjerovati svojim ušima što je upravo čuo. Zar je ustroj Federacije toliko istrunuo da će neki otvoreno radit na njezinom uništenju? I tog trenutka se Zingales zapitao koliko je još kapetana u Zvijezdanoj floti poput Mar’Rele, koji su izdali sve što njihova uniforma predstavlja. Sama pomisao na to ga je dovodila u sumnju dali uopće imaju ikakve šanse nastaviti se boriti. No tog trenutka zapovjednik Keevan prekida njegov tijek misli i nastavi govoriti:

“Još jedna stvar zapovjedniče. Prije nego što vas pustimo imat ćete pratnju do jednog našeg zatvora gdje će te pokupiti jednog vašeg kapetana.”

“Još jedan dio pogodbe s vezom u Federaciji?” Zingales upita isfrustrirano.

“Tako nekako, zapovjedniče Zingales. I nemojte da vas ova naša gesta ohrabri. Vi ste i dalje naši neprijatelji koje treba pokoriti, i ništa nas neće spriječiti u tom cilju! Slijedeći put kad se vidimo, a vidjet ćemo se, nećemo vas niti jednog poštedjeti. Svoju zadnju priliku da spasite svoje živote ste upravo sad iskoristili.” I tim riječima vorta prekine komunikaciju.
Sljedećeg trenutka posljedni Dominijski brod isključuje svoj uvučnu zraku i odmah nakon toga Jowstonu pošalje koordinate gdje se nalazio Dominijski zatvor. 

“Gospodine, koordinate spremljene u brodsko računalo. Navedena lokacija se nalazi par svjetlosnih godina odavde, na rubu Breenskog svemira.” odgovori Kurak.

“Dobro završimo već jednom s ovim.” kaže Zingales. “Warp 5, Pogon!”

Nakon što je Kurak utipkala naredbu u svoju konzolu tog trenutka Jowston a odmah za njim i dvije Dominijske krstarice uđu u podprostor i počnu se kretat nadsvjetlosnim brzinama prema Dominijskom zatvoru. Tog trenutka na cijelom brodu je vladala tmurna atmosfera. Svi su imali osjećaj kao da su lutke na koncu s kojima lutkari iz Dominija upravljaju. Sve što su do sad prošli, sve što su postigli, izgleda kao da je unaprijed bilo izrežirano u Dominijskoj produkciji. Još jedan pijun koji je samo odigrao ono što se od njega tražilo. Čekajući da dođu do svoje destinacije Zingales je cijelo vrijeme razmišljao o tome zašto ih je Mar’Rela izdao. Što se dogodilo s Toh’Kahtom i njegovom posadom, no ono o čemu pogotovo nije mogao prestat razmišljat je hoće li ikad više vidjeti svoju ženu i kćer. Kako je sad na Zemlji, dali je njegova obitelj u opasnosti. O svim tim stvarima jednostavno nije mogao prestat razmišljat, iako je bio svjestan da neće tako brzo dobiti odgovore na ta pitanja, ili dali će ih uopće dobiti.
U roku od sat vremena napokon su stigli na navedenu lokaciju i čim su izašli iz warpa na zaslonu su mogli vidjeti svemirsku stanicu obujma tri kilometra istog metalnog sastava kao generator crvotočine. Bez ikakve sumnje to je bila dominijska stanica, no nevjerojatno da je tako složena i kompleksna građevina bez problema mogla biti sagređena toliko blizu granicama Federacije i Kardasijanskoj uniji. Još jedan dokaz moći Dominija.

“Prijavak!” zapovjedi Zingales. “Što kažu očitavanja?”

“Definitivno zatvor.” odgovori Krax te nastavi čitati podatke s konzole. ” Dva generatora štitova s nezavisnim napajanjem, 20 fazno polaronskih topova, 30 cijevi polaronskih torpeda. Ovaj zatvorski kompleks bi čak posramio Klingonsku kažnjeničku koloniju Rura Penthe!” odgovori Krax zapanjeno.

“Nema veze. Ionako nismo u mogućnosti da idemo u avanturu oslobađanja zatvorenika, čak i ako ih je većina iz Federacije. Iskoristimo Dominijsku darežljivost, pokupimo tog zarobljenika i idemo što brže odavde!” kaže odlučno Zingales.

“Zapovjedniče!” javi se Endilev. “Očitavam paljbu unutar zatvorskog kompleksa. Možda netko pokušava pobjeći!”

“Oprezno se polagano približite postaji. Sve dok su naši prijatelji tu nad leđima ne možemo ništa napraviti.

“Zapovjedniče! Dvije Dominijske krstarice koje su nam bila pratnja upravo su ušle u warp i krenule nazad prema Breenskom svemiru!” javi se Kurak.

“Dobro, napokon jedna dobra stvar za nas.” s olakšanjem kaže Zingales. “Zaustavite nas na udaljenosti od pet tisuća kilometara od postaje te ju zatim pozovite.”

“Učinjeno zapovjedniče, pozivam postaju.” odgovori Kurak.

Trenutak kasnije postaja prihvaća poziv i istog trena se na ekranu pojavi Jem’Hadar.

“Dominijska postaja ovdje zapovjednik Zingales s federacijskog broda USS Jowston. Došli smo ovdje radi…”

“Znamo zašto ste ovdje zapovjedniče.” Jem’Hadar ga naglo prekine. Ostanite na toj poziciji i nemojte ništa radit sve dok ne budemo spremni predat vam zarobljenika. Strogo vas nadziramo i na najmanju provokaciju ćemo otvorit vatru! Ovo vam je jedino upozorenje!” agresivno kaže Jem’Hadar

“Znate”, odgovori mu Zingales. “Detektirali smo paljbu u vašem zatvoru. Imate li problema?”

“Ne tiče vas se!” odbrusi mu Jem’Hadar. “Još jednom vam kažem nemojte ništa činiti inače ćemo biti prisiljeni uništit vas, čak i ako vas štiti osnivač!” i tog trenutka Jem’Hadar prekine liniju.

“Štiti nas osnivač?” Endilev kaže zamišljeno.

“Moguće da je to dio dogovora s vrhom Federacije. Nebitno sad. Kako god moramo stupiti u kontakt s tom osobom koja pokušava pobjeći iz zatvora. To nam je sad prioritet!” Zapovjedi to Zingales odlučno i tog se trenutka svi bace na posao da saznaju što se to stvarno događa u tom Dominijskom zatvoru…

 

*picture source

Post navigation