ep09

USS JOWSTON S01E09

by Denis Mustafi  

 

USS Jowston – strojarnica

“I poručniče Koss, što ste otkrili?” upita zapovjednik Zingales odmah čim su on i kapetan ušli u strojarnicu.

“Evo zapovjedniče pogledajte sami.” poručnik Koss rukom pokaže prema romulanskom uređaju koji je bio priključen na konzolu za kontrolu deuterija u impulsnim motorima. Tog trenutka da gestu strojaru koji je upravljao romulanskim uređajem da ga uključi. Strojar ukuca par kratkih naredbi u svoju konzolu i par sekundi kasnije konzola za kontrolu deuterija počne mjenjati svoj vizualni izgled sve dok se nije preobrazila u kanistar za hranu kakvi se nalaze u skladištu.

“Impresivno.” Mar’Rela odgovori hladno bez ikakvih emocija.

Zapovjednik Zingales istog trena izvadi svoj trikorder i usmjeri ga u smjeru gdje trenutak prije stajala konzola. No ono što je njegov trikorder učitao dodatno ga iznenadi.

“Podaci na trikorderu uopće ne registriraju konzolu. Ne samo da je konzola promjenila izgled već je i molekulski sastav materije prema podacima trikordera isto tako izmjenjen. Kako je to moguće?!!” Zingales upita šokirano ne vjerujući podacima koje je upravo pročitao.

“Upravo tako zapovjedniče.” odgovori šef stroja Koss. Ne samo da je izgled konzole promjenjen već i senzori detektiraju točno onaj objekt u koji je kamufliciran.”

“I ove tehnologije su se domogao Dominij? Bojim se pomisliti kakav samo kaos su do sad mogli prouzročiti u alpha kvadratnu koristeći ovu tehnologiju.” Zingales na trenutak zastane pa se ponovo obrati Kossu:
“Koss, dali isto tako možeš spojiti taj romulanski uređaj za kamuflažu i na brodske sustave?”

“Da nebi trebalo biti nikakvih problema. Naši su sustavi su kompatibilni s romulanskim.” kratko odgovori poručnik Koss.

“A Toh’Kaht?” ubaci se kapetan Mar’Rela. “Hoće li oni moći spojiti uređaj na svoje sustave?”

“Mislim da neće moći kapetane. Romulanski sustavi su uglavnom nespojivi s klingonskima.” objasni Koss.

“To bi moglo dodatno zakomplicirati stvari”, konstantira Mar’Rela pa nastavi. “Prije nego što odlučimo kako ćemo dalje postupit moramo se dogovorit s Klingoncima.”

Tog trenutka Jowston izađe iz warpa te se istovremeno začuje poziv s mosta:

“Natporučnik Shran zove kapetana Mar’Relu.”

“Čujemo vas natporučniče. Prijavak. Zašto smo izašli iz warpa?” upita Mar’Rela

“Senzori su otkrili tri dominijska broda koji su upravo izašli kroz generator crvotočine. Kakve su vaše naredbe gospodine?”

“Sakrijte nas iza prve planete u sustavu sve dok ne odlučimo kako ćemo dalje postupit. Zapovjednik Zingales će vam se uskoro pridružit na mostu. Nemojte ništa činiti do tad.”

“Razumijem kapetane. Natporučnik Shran se odjavljuje.”

Nakon što je završila komunikacija s mostom kapetan Mar’Rela se obrati šefu stroja Kossu:

“Poručniče, imate pola sata da instalirate romulanski uređaj na naše sustave. Želim da budemo što prije spremni za povratak u alpha kvadrant.”

“Da kapetane”. odgovori Koss.

“I još jedna stvar poručniče. S obzirom da je Klingoncima drugi uređaj za maskiranje beskoristan spojite ga na zaslon na mostu na isti način kako ste ovdje spojili s konzolom.”

“Kapetane?” upita Koss začuđeno.

“Dobili ste svoje zapovjedi poručniče, i očekujem da ih ispunite!” kaže vulkanski kapetan ovog puta ozbiljnijim tonom.

“Da gospodine!” potvrdno odgovori Koss.

Odmah nakon toga kapetan Mar’Rela i zapovjednik Zingales su se uputili prema mostu. Iako je bilo očito da Zingalesu nije bilo jasno zašto je odjedamput Mar’Rela postao toliko nestrpljiv i tajnovit, nije ga htio ipak ništa ispitivat, s obzirom da bi kapetan sam rekao svom prvom časniku da je riječ o nečemu što bi on morao znati. Tako da unatoč netipičnom ponašanju Vulkanca, Zingales je ipak vjerovao svojem kapetanu.
Slijedećih pet minuta koliko im je trebalo da dođu do mosta Zingales i Mar’Rela nisu niti riječ progovorili, te čim su došli na most Mar’Rela je bez ikakvog obrazloženja uopće ne obračajući pažnju na posadu na mostu samo ušao u svoj ured i zaključao vrata. Čim je ušao u svoju kabinu istog trena je privatnim kanalom pozvao Klingonski brod. Par trenutaka kasnije na njegovom monitoru se pojavila slika Klingonskog zapovjednika Kalima.

“Kapetane Mar’Rela, dali je ova linija osigurana?” upita klingonski zapovjednik odmah čim se uspostavila komunikacija.

“Osigurana je s moje strane zapovjedniče Kalim. Dakle pretpostavljam da ste i vi otkrili Dominijske brodove koji su upravo izašli iz generatora crvotočine?”

“Točno kapetane. Znači izgleda da su točne sumnje koje ste dobili od starfleet intelligencea kad ste bili u kontaktu s njima kod Bajoranske crvotočine. Federacija ima kolaboratora u svojim redovima koji surađuje s Dominijem.”

Kapetan Mar’Rela ništa ne odgovori na to, nego samo gestom uznemireno potvrdi Kalimovu konstataciju.

“Dobro kapetane, i što ćemo onda napravit? Na koji način mislite otkriti tko je ta osoba koja je izdala Federaciju?” upita zapovjednik Kalim očekivajući da će dobit zanimljiv odgovor.

“Jednostavno zapovjedniče Kalim, preči ću na njihovu stranu i pokušati iznutra otkriti tko je ta osoba.” vulkanski kapetan samouvjereno odgovori.

“Phahaha imate muda kapetane, to vam se mora priznati, no kako to mislite postići.” zapovjednik Kalim upita sav zabavljen. “Sigurno ne očekujete da će vas Dominij samo tako primiti u svoje redove.”

“Tu vi i vaš brod imate ključnu ulogu zapovjedniče Kalim. Napast će te moj brod dok je zamaskiran u dominijsku krstaricu i napraviti što bolju predstavu za naše dominijske prijatelje.”

“Phahaha, luđi ste nego što sam mislio kapetane. Još pogotovo za Vulkanca. Dobro, kapetane, ako ste vi spremni osobno prihvatit rizik ići ćemo s vašim planom.”

” Oh i još jedna stvar zapovjedniče Kalim, očekujem da se ovo izvede u strogoj tajnosti. Dakle nitko od vaših članova posade ne smije znati pravi razlog zašto napadate Jowston.”

“Ne trebate se brinut ništa brinut kapetane. Ne znam kako je na federacijskim brodovima no na klingonskima kapetanova zapovjed je apsolutna. Učinit ćemo sve po planu.”

“Dobro onda, sretno zapovjedniče Kalim, i sigurno vam ne trebam naglašavati da nakon što nam Dominijski brodovi dođu u pomoć vi podhitno morate se povući iz borbe. Ako sve pođe po planu kasnije se samo provucite u alpha kvadrant skiveni.”

“Naravno kapetane, ovakvo što smo mi cijelo vrijeme radili od kad smo ovdje u Gama kvadrantu. Uređaj za skrivanje će učiniti svoj dio posla. Uglavnom sretno i vama kapetane, bit će vam potrebno. Zapovjednik Kalim se odjavljuje!”

Trenutak nakon što je komunikacija prekinuta kapetan Mar’Rela ustane s svog stola i otiđe do prozora svog ureda. Svjestan rizika kod ovog plana na neki način se Mar’Rela po zadnji put pokušavao oprostiti od svog broda i svoje posade. Iako zbog treniranja svojih emocija to nije pokazivao, Mar’Rela je osjećao žalost i krivicu što će praktički morati izdati Federaciju i još važnije svoju posadu i prijatelje kako bi ostvario svoj cilj, no istovremeno itekako je bio svjestan da će s vremenom njegova posada razumjeti zašto je morao učiniti sve to na takav način kako je zamislio. Naposljetku, Mar’Rela čini samo ono što svaki starfleet kapetan ima dužnost činiti, štititi Federaciju pod bilo koju cijenu, i takvo što je važnije od bilo čega drugog, pa bili to i osobni osjećaji. Dodatno uvjeren da je ovo jedini način Mar’Rela tog trenutka odluči napokon ići u sprovedbu tog plana. Kad je napokon izašao iz svog ureda i ušao na most tog trenutka je cijela posada na mostu samo zastala i čekala da vidi kakva će biti reakcija vulkanskog kapetana. Mar’Rela im nije mogao zamjeriti što su bili zbunjeni i možda uplašeni no svejedno nastavi u sprovedbi svog plana te se obrati svom prvom časniku zapovjedniku Zingalesu no ovog puta ležernijim tonom:

“Luigi kako napreduje instaliranje uređaja za kamuflažu?”

Takav osobniji pristup vulkanskog kapetana na trenutak prvog časnika izbaci iz takta no odmah se sabere i odgovori službeno:

“Sve je spremno kapetane. Uređaj za kamuflažu uspješno instaliran i može se uključit bilo kad na vašu naredbu, i isto tako na glavni zaslon je spojen drugi uređaj za kamuflažu.” No ovog puta zapovjednik Zigales skupi hrabrosti i izravno upita Mar’Relu.

“Kapetane, molim vas objasnite čemu sva ova tajnost? Što planirate?”

“Žao mi je Luigi, no ne mogu vam reći.” kaže to Mar’Rela u množini znajući da je i ostale zanimalo isto to što je njegov prvi časnik pitao pa nastavi,” no ono što vam mogu reći jest da će nam to pomoći u borbi protiv Dominija. To je sve što vam mogu reći i jedino vas molim da mi vjerujete.”

Nakon što je to izgovorio na cijelom mostu nastane potpuna tišina, jer je ovo bio prvi put da je kapetan Mar’Rela bio toliko blizak s posadom. No ubrzo nakon toga zapovjednik Zingales se ustane iz svoje stolice i gestom potvrde da znak da je uz kapetana. Odmah nakon njega svi ostali časnici na mostu učiniše isto.
Kapetan Mar’Rela shvativši da ih je uspio uvjeriti istog trenutka zapovjedi Kraxu da uključi uređaj za kamuflažu te istovremeno naredi kormilarki Kurak da uputi kurs prema generatoru crvotočine.
Čim je maskirani Jowston izašao na otvoreno i napustio orbitu planeta oko kojeg se skrivao od Dominijskih brodova iznenada Klingonski brod Toh’Kaht se bez razloga otkrije i počne pucati po Jowstonu koji je izgledao poput Dominijske krstarice.

“Što to rade Klingonci!! Pozovite ih!” iznenađeno naredi zapovjednik Zingales.

“Ne javljaju se zapovjedniče!” trenutak kasnije odgovori kormilarka Kurak

Slijedeći trenutak distruptorski topovi ponovo pogodiše štitove Jowstona ovog puta napravivši veću štetu.

“Kapetane, štitovi na 60%!” odgovori Endilev. “Koji god Klingonci imali razlog za ovakav iznenadan napad više ne možemo ignorirati! Moramo uzvratiti vatru!”

Nećete ništa takvog učiniti natporučniče! Ne smijemo odati svoju kamuflažu! Pojačajte integritet štitova i ubrzajte brzinu!” povišenim glasom zapovjedi vulkanski kapetan.

“Kapetane, dominijski brodovi koji su smješteni kod generatora crvotočine idu prema nama! Uključili su naoružanje!” javi se operacijsko znanstveni časnik Krax.

“Nastavite postojećim kursom, i nemojte uključivat oružje! Moramo nastavit dalje!” ostaje ustrajan vulkanski kapetan.

“Mar’Rela što to radiš? Bit ćemo uništeni!” nervozno mu se obrati Zingales no na to ne dobije nikakav odgovor.

“Kapetane, za 10 sekundi ćemo biti u dometu njihovog naoružanja! Učinite nešto!!” već pomalo ljutito odgovori Endilev.

Sljedećeg trenutka tri dominijska broda koji su se približavali Jowstonu i Toh’Kahtu iznenada počnu pucati prema klingonskom brodu potpuno ignorirajući zamaskirani stafleet brod. No nakon što su štitovi klingonskog broda primili samo jedan udarac Toh’Kaht uključuje svoj uređaj za skrivanje i povlači se iz borbe. Nemajući vremena da stignu do generatora kapetan Mar’Rela zapovjedi da zaustave brod.

“Kapetane što vam je?!! Moramo pobjeći dok još možemo!” počne se derati Endilev.

“Natporučniče, to bi bilo jako nelogično s obzirom da nas Dominij nije otkrio. Osim toga Klingonski napad nam je samo učvrstio alibi da smo mi njihov brod.” Mar’Rela mirnim glasom pokuša objasniti svoje naredbe.

“Kapetane, hoćete reći da je cijeli ovaj napad Klingonaca bio planiran?!” pomalo ljutito upita Zingales
“Zašto nam niste rekli za to??”

No prije nego što je uspio dobiti odgovor prekida ih kormilarka Kurak s vješću da ih Dominijski brodovi zovu.

“Otvorite kanal gospođice Kurak, no samo audio.” odgovori vulkanski kapetan i dalje mirnim glasom.

“Da gospodine!” kaže Kurak nesigurno prije nego što je otvorila kanal.

“Kapetane Mar’Rela, nisam znao da su Vulkanci tako lukavi! Mora da ste jako razljutili vaše Klingonske saveznike kad su vas napali” začuje se glas vorte zapovjednika preko zvučnika.

“Molim?! Kako znaju da smo to mi?! O čemu to on to priča kapetane?!!!” nevjerujući svojim ušima ljutito upita Endilev.

“Natporučniče Shran, znamo sve o vama!” ponovo se začuje vortin glas preko zvučnika. “Vjerovali ili ne zahvaljujući vašem kapetanu upravo ste spasili svoje živote i svoj brod!”

“Zapovjedniče Keevan”, oglasi se Mar’Rela na zaprepaštenje svih prisutnih na mostu,”nadam se da će te održati vaš dio pogodbe, i da će te dozvoliti posadi Jowstona siguran prolazak do Federacije? Naposljetku niste li se tako dogovorili s admiralom?”

“Da kapetane Mar’Rela imate moju riječ. Imate slobodan prolaz.”

“TI!!! KAKO SI MOGAO TAKVO ŠTO UČINITI IZDAJICO JEDNA!!!” ne mogavši više kontrolirati svoje emocije Endilev se bjesno počne derati na Mar’Relu

“Da izjasni se Mar’Rela!!” ubaci se i zapovjednik Zingales. “Sa čime te je Dominij podmitio?!! Kako si mogao izdati Federaciju, svoj dom!”

“Jednostavno učinio sam jedino što je logično.” Mar’Rela odgovori hladnokrvno. Federacija nema šanse protiv ovakvog Dominija. Vidjeli ste njihove brodove i sami svih ovih godina! Činim Federaciji uslugu, kao i svima vama. Jednog dana će te mi biti zahvalni.” Zatim se Mar’Rela okrene prema Endilevu te mu se osobno obrati.

“Vi natporučniče Shran bi ste mi pogotovo trebali biti zahvalni. Napokon će te imat priliku vidjet svoju sestru.” Od silne ljutnje prema vulkanskom kapetanu Endilev nije ništa mogao reći. Jedino što je mogao je gledati ga očima punih mržnje.

“No dobro, vrijeme je da ja odem. Znam kad nisam poželjan. No opet kažem jednog dana će te mi biti zahvalni. Svi vi.” Mar’Rela na trenutak zastane pa se obrati vorti zapovjedniku.

“Mar’Rela zove zapovjednika Keevana. Teleportirajte me na vaš brod.”

“Samo trenutak kapetane”, začuje se vortin glas preko zvučnika.

“Nadam se da ćemo se vidjeti još koji put, naravno ako preživite ovaj uzaludni rat, jer znam da se nećete predati kao i ostatak glupe Federacije.

Nakon tih izgovorenih riječi dominijski teleporter je teleportirao bivšeg vulkanskog kapetana na svoj brod.
Par trenutaka kasnije vučna zraka dominijskih brodova je zahvatila Jowston i počela je tegliti ga prema generatoru crvotočine. Njihov cilj će uskoro biti ispunjen. Nakon dugih 5 godina posada Jowstona će se napokon vratiti u alpha kvadrant, no zasigurno na drugačiji način nego što je itko od njih zamišljao…

 

*picture source