ep8

Dominion of Revenge S01E08 Back among friends and allies

by Ronald Sataić

 

USS Thunderblade

 

USS Thunderblade je bio dokiran na jednom od gornjih pilona stanice, dok je na drugom do njega bila dokirana USS Proxima.

 

Kad je Sirius napokon ušao u svoj brod primjetio je kako većina posade radi na popravcima štete koja je nastala za vrijeme bitke s dominijskim i breenskim brodovima. Prvo mjesto na koje se Sirius odlučio zaputit je bila upravo njegova kabina. Morao se presvući u čistu standardnu uniformu i kontaktirati svoje roditelje dok je to još uvijek bilo moguće.

Čim je ušao u kabinu, primjetio je da je ostala u istom stanju u kakvom ju je i ostavio, osim par stvari koje su se vjerojatno našle na podu za vrijeme bitke. Bez oklijevanja Sirius je podigao te stvari s poda i vratio ih na mjesto.

Srećom pa se ništa nije potrgalo. – Pomislio je stavljajući maketu nosača aviona natrag u jednu od vitrina kojoj su se vrata otvorila tokom bitke. Nakon što je zaključao vrata vitrine, otišao je do ormara s garderobom te uzeo iz njega čistu uniformu. Prije nego ju je navukao, Sirius se otišao oprati pod sonični tuš. Poslije toga je zasjeo za stolić sa kompjuterom i kontaktirao federacijsku komunikacijsku službu.

Na zaslonu mu se pojavila jedna od hologramskih sekretarica u obličju mlade plavokose žene: Dobili ste federacijsku komunikacijsku službu, kako vam možemo pomoći?

 

Htio bih uputiti poziv za stanicu Sigma Draconis 1, u ured direktorice znanstvenog odjela. – Odmah odgovori Sirius.

 

Uredu. Pričekajte malo. – Rekla mu je sekretarica te potom kontaktirala znanstveni odjel stanice SD1. Trebalo je samo nekoliko sekundi da se na ekranu pojavi starija žena tamnosmeđe boje kose svezane u rep i plavih očiju.

 

Dobar dan, mama! – Odmah ju je ljubazno sa smješkom na ustima pozdravio Sirius.

 

Zdravo sine! – Uzbuđeno mu je uzvratila pozdrav Tiffany te ga potom upitala: Kako to da si se odlučio javit mi se?

 

Pa s ozbirom da sam našao nešto vremena, a da ga kasnije vjerojatno neću imati, rekoh ajde da ti se javim pošto se nismo čuli već dulje vrijeme. – Odgovorio joj je on te ju zatim odmah počeo ispitivat uobičajena pitanja: I kako je na poslu? Što ima novoga kod kuće? Jel tata složio napokon Plymoutha?

 

Polako sine! Kud se zuriš s pitanjima. – Kaže Tiffany nestrpljivom Siriusu na što joj je on rekao: Oprosti, ali nisam siguran koliko ćemo dugo moć održat vezu s obzirom da su sad vjerojatno podprostorni kanali krcati pozivima.

 

Ah da, već je dugo prošlo otkako je prošao rat pa sam već zaboravila kakva je situacija u predratno vrijeme. – Pomalo izritirano je na to rekla Siriusova majka.

 

Vjerujem da jesi. Volio bih da i ja mogu isto reć, ali izgleda da me traume iz tog prokletog rata još uvijek progone. – Rekao je Sirius blago pognute glave te ju je zatim ju odmah podigao i promijenio temu: No ajmo sad ne pričati o tome. Rađe mi pričaj malo o domu i tati.

 

Pa više manje je sve isto kako je i bilo kad si bio prošle godine u posjeti. Jedine novosti su da je tata dovršio fontanu i da smo posadili fluorescentne orhideje. – Odgovorila mu je Tiffany.

 

To je lijepo. – Sirius će na to prije nego je postavio sljedeće pitanje: Nego daj mi reci jel tata složio auto?

 

Nije još, ali je pri kraju. – kaže Tiffany pa nastavi: Još treba samo staviti blatobrane, ugraditi svjetla i obojati ga.

 

Ajde super, baš mi je drago. – Kaže oduševljeno Sirius te postavi novo pitanje: A kako je Max? Jel još uvijek gnjavi psa od susjede?

 

Haha… – Nasmije se na to Tiffany pa odgovori: Naravno. Nebi tom tvom mačku bilo zanimljivo u životu da nema tog pudla.

 

Nisam ni sumnjao. – Također nasmiješivši se kaže Sirius te zatim upita: A kako ide istraživanje onog kometa kojeg ste nedavno otkrili?

 

Pa jako dobro. Prekjučer smo otkrili… – U tom momentu se počnu gubit zvuk i slika.

 

Mama?! – Uzvikne Sirius te kaže: Mama, gubim te!

 

Sirius je tada pokušao pojačati frekvenciju, ali u tom momentu se veza u potpunosti prekinula i na zaslonu mu se pojavila automatska poruka od komunikacijske službe o ometanju komunikacija.

 

Dovraga! – Zaderao se Sirius i lupio šakom o stol. Nakon toga se ustao iz stolice i iz ormarića s raznolikim pićima uzeo bocu svojeg domaćeg Kanara te si natočio malo u čašu. Čim je to ispio, vratio je bocu u ormarić, izašao iz svoje kabine i zaputio se na most.

 

Zapovjednik na mostu! – Glasno je rekao Kurn čim je Sirius kročio na Thunderbladeov most.

 

Na mjestu odmor, natporučniče. – Rekao mu je na to Sirius te se potom obratio svim časnicima koji su izvodili raznolike popravke na mostu: Dame i gospodo! Zamolit ću vas da se odmah ostavite posla i uzmete odmor.

 

Ali zapovjedniče? Nismo još zavr… – Počeo je objašnjavati Galen, ali Sirius ga je odmah prekinuo i rekao: Nema ali. Zapovijedam vam da odmah ostavite sav alat i krenete prema izlazu sa broda. Tko zna kad ćete sljedeći put dobiti priliku za odmor stoga vam preporučam da iskoristite to slobodno vrijeme najbolje što možete kako bi bili spremni za buduće zadatke i bikte. Za popravke će se pobrinut strojarski timovi sa Deep Space 9-a.

 

Shvativši da nemaju izbora te da njihov zapovjednik inzistira na tome da uzmu slobodno, svi časnici su prekinuli popravke i zaputili se prema obližnjim turboliftima. Prije nego je i romulanska poručnica Sera Generix uspjela ući u turbolift, Sirius ju je zaustavio i rekao: Oprostite što vas zadržavam, ali trebam vam nešto reći.

 

Nema problema zapovjedniče. Recite o ćemu je riječ? – Ljubazno ga je pitala romulanka nekarakteristično duge crne kose za njenu rasu.

 

Kao što znate na stanici se nalazi jedna od romulanskih ambasadorica. – Kaže joj Sirius.

 

Da znam, zapovjedniče. – Rekla je Sera te postavila sljedeće pitanje: Što s njom?

 

Na to joj on odgovori: Ona mi je rekla da bih vas željela vidjeti.

 

Uredu. Recite joj da me može naći u Quarkovom baru. – Kaže Sera i zatim upita: Da li je to sve?

 

Da, to je sve poručnice. – Odgovori joj Sirius i nadoda: Slobodni ste.

 

Sera mu se na to zahvalila i potom ušla u turbolift dok je Sirius odmah poslije ušao u drugi turbolift i naredio kompjuteru: 25. paluba – strojarnica!

Turbolift je brzo stigao do 25. palube na kojoj se nalazila strojarnica sekundarnog trupa broda. Po izlasku na hodnik koji je vodio nje strojarnice Sirius je sreo Jenny, koja mu je odmah prišla i pozdravila ga. No kad mu je pokušala dati poljubac Sirius ju je zaustavio i rekao joj: Oprosti Jenny, ali moram ti nešto reći.

 

U čemu je problem? – Zbunjeno će ona ne shvaćajući Siriusovu reakciju.

 

Ne znam kako bih to rekao… – Krenuo se opravdavat Sirius te potom nastavio objašnjavati novonastalu situaciju i sve otkako ga je Dominij oteo s broda.

 

Razumijem. – Rekla je na to pomalo potišteno Jenny s ozbiljnim izrazom lica nakon što joj je Sirius rekao za Nataliju.

 

Vidjevši da je doveo i sebe, i nju u neugodnu situaciju Sirius ju je krenuo tješiti i pritom se još dodatno opravdavati: Gledaj Jenny! S obzirom da sam ja tvoj zapovjednik ne bih se baš smio dovoditi u poziciju da budem u vezi sa svojim brodskim časnicama. To je donekle i jedan od razloga zbog kojeg sam morao prekinuti vezu sa Tallom. Daleko od toga da mi se ti ne sviđaš, ali osim toga što ja tvoj zapovjednik također sam i dosta stariji od tebe. Čak malo i previše rekao bih.

 

Prije nego je Jenny uspjela išta reći, Sirius je nastavio pričati: I shvatit ću ako zbog toga zatražiš premještaj na neki drugi brod ili stanicu…, a i vjerujem da ćeš već naći nekoga tko bi ti odgovarao…

 

Ne znam što da kažem. – Još uvijek iznenađena će Jenny, te nakon nešto razmišljanja u tišini prozbori: No kad bolje razmislim, valjda imaš pravo… Ionako je sve to nekako krenulo prebrzo između nas.

 

Pa da, može se to i tako reći. – Složio se s njom Sirius i nadodao: U svakom slučaju smatram da je tako najbolje za oboje.

 

Na to je Jenny pozitivno klimnula glavnom i zaključila: Da, i meni se tako čini.

 

Super! Drago mi je da smo onda to riješili. – S olakšanjem će Sirius.

 

Tada je ponovno nastupila momentalna tišina nakon kojeg je Jenny prišla Siriusu, zagrlila ga i rekla sad već nešto vedrijim tonom: I meni također zapovjedniče…

 

Sirius je prihvatio zagrljaj te nakon što su se razdvojili rekao: No dobro. Neću te više zadržavati. Možeš slobodno nastaviti na zasluženi odmor pridružiti se ostatku posade. Usput, želim ti ugodnu zabavu.

 

Hvala! I ja vama isto zapovjedniče. – Kaže mu ona, pritom se blago osmjehnuvši, na što joj se Sirius također zahvalio prije nego su se razišli.

 

Ufff…ovo je prošlo bolje nego što sam mislio. – Pomisli on dok je prolazio dugim hodnikom koji je vodio do strojarnice. Thunderbladeova strojarnica sekundarnog trupa je bila jedanput veća od onih na Galaxy i Sovereign klasama brodova. U njoj se nalazila druga warp jezgra položena vertikalno u odnosu na trup broda, za razliku od warp jezgre u tanjuru koja se protezala horizontalno uz trup paralelno sa njegovim palubama, kao što je to bio slučaj sa starom NX klasom. Zajedno obje jezgre su davale Thunderbladeu značajnu količinu energije koja je bila i potrebna za održavanje njegovih brojnih i poprilično energetski zahtjevnih sustava. No u slučaju da jedna od jezgri prestane raditi, druga je mogla preuzeti funkciju glavnog izvora napajanja. No primarni razlog zbog kojeg je Supremacy klasa imala dvije warp jezgre jest bio taj što se tanjur i takozvani strojarski dio mogu odvojiti te raditi samostalna kao dva različita broda. Taj princip je preuzet od Prometheus klase i Galaxy klase koje su imale prve mogućnost razdvajanja trupa na dva ili tri dijela, bilo za slučaj evakuacije ili u taktičke svrhe.

Ušavši u strojarnicu Sirius je s njegove lijeve strane preko puta warp jezgre odmah ugledao svog glavnog strojara Rolfa kako zajedno sa šefom O’Brienom zamjenjuje jedan od generatora štitova te im prišao.

 

Rolf ga je zapazio tek kad mu je O’Brien rekao da im prilazi polukardasijanac.

Dobrodošli natrag zapovjedniče Verax! – Službeno ga pozdravi Rolf te nastavi: Drago mi je da ste ponovno s nama živi i zdravi.

 

Hvala poručniče. I meni je također drago da vidim da ste dobro te da ste uspjeli očuvati mi brod u jednom komadu. – Zahvaljivao mu se Sirius te se potom obratio šefu O’Brienu: Dobrošli na USS Thunderblade gospodine O’Brien! Čuo sam od vašeg zapovjednika da ste nam došli pomoći ugraditi nekakve eksperimentalne generatore štitova. Možete li mi reći o kakvim je štitovima riječ?

 

Upravu ste gospodine Verax. – Pristojno mu odgovori šef O’Brien te krene objašnjavati funkciju novih štitova i njihovih generatora: Uglavnom ta nova vrsta štitova drastično smanjuje vatrenu moć energetskih oružja, a njihovi generatori su kao što možete vidjeti (pokazujući na jedan od njih) dosta manji od običnih i puno jednostavniji za zamjenu.

 

Impresivno gospodine! – Zadovoljno kaže Sirius uspoređujući novi generator štitova sa starim te potom upita: I, za koliko ćete bit gotovi s njihovom ugradnjom?

 

S obzirom da smo tek nedavno započeli, trebali bi biti gotovi za oko 3 sata maksimalno. – Odgovori mu O’Brien u svojem uobičajenom ležernom tonom.

 

Uredu. – Kaže Sirius prije nego je postavio sljedeće pitanje: A da li bi vam bio problem da s tim nastavite bez mog šefa strojarnice?

 

Prije nego je šef O’Brien uspio išta reći, Rolf je dignuo glavu u smjeru Siriusa i upitao ga: Kako to mislite zapovjedniče?

 

Pa s obzirom da smo nedavno bili u okršaju te da ste vi poručniče imali dosta posla, smatram kako bi vam dobro došao odmor. – Počeo mu je objašnjavat Sirius.

 

Imate pravo, ali mislim da ću rađe ostati i pomoći kolegi O’Brienu da to završimo. – Rekao je odlučno i pomalo tvrdoglavo Rolf.

 

Poznavajući svog šefa strojarnice, Sirius mu je na to rekao: Ok, neka vam bude, ali nakon što to završite preporučam da odete na odmor s obzirom da sumnjam da ćete uskoro dobiti novu priliku za to… – Nakon kraće pauze je nastavio: A i s obzirom na trenutnu situaciju volio bih da svi moji časnici budu odmorni i spremni obavljati svoje dužnosti na maksimalnom levelu svojih mogućnosti.

 

Nema problema zapovjedniče. Čim budemo gotovi odmah ćemo otići do Quarksa popit nešto i opustiti se. – Kaže Rolf zatvarajući poklopac novog generatora štitova te se tada okrene prema O’Brienu i upita ga: Jel tako šefe?

 

Tako je poručniče! – Potvrdno odgovori glavni strojar Deep Space 9-a.

 

Odlično! – Kaže im Sirius te se iznenada sjetivši digitalne pločice koju je držao u rukama još jednom obrati svom šefu strojarnice: Oh i da ne zaboravim, zamolio bih vas da potpišete ovo.

 

Rolf tada pogleda digitalnu pločicu koju mu je uručio njegov zapovjednik i retorički upita dok se istovremeno pritiskom prsta potpisao na nju: Aha, dakle to je ta pošiljka novih fazno-plazmenih torpeda.

 

Čim mu je Rolf vratio pločicu Sirius je uputio prvo pogled prema njemu, a onda i prema šefu O’Brienu te rekao: Ok, to bi bilo to. Ugodnu zabavu vam želim!

 

Na to su mu se obojica zahvalili klimnuvši glavama te se potom Sirius okrenuo pa laganim korakom napustio strojarnicu.

 

 

Deep Space 9

 

 

U jednoj od brojnih kabina stanice Deep Space 9 se privremeno smjestila mlada kapetanica Natalija. Odmah nakon što se otuširala i obukla u čistu odjeću, Natalija je sjela ispred jedne od komunikacijskih konzola te se obratila kompjuteru: Računalo, uputi poziv za Zemlju u ured Admirala Jamesa Leytona.

 

Ženski glas računala joj je na to ubrzo odgovorio: Vaš zahtjev nije moguće izvršiti. Svi pozivi prema sektoru 001 su trenutno onemogućeni.

 

Molim?! – Uzvikne na to Natalija te upita: Kako je to moguće?

 

Razlog trenutno nije moguće utvrditi. – Odgovori joj računalo jednoličnim tonom.

 

Nataliju je to još više iziritiralo pa je zatražila računalo da ju prebaci na frekvenciju za hitne slučajeve.

Molit ću vas vaše ime i prezime te sigurnosnu šifru. – zatražio je glas kompjutera.

 

Natalija Leyton, SSCA-NL30082356-PESFC. – odmah je odgovorila.

 

Nakon što je računalo procesuiralo njene podatke, počelo je uspostavljati vezu sa planetom Zemljom, ali je ubrzo ista prekinuta te je ono i dalje jednoličnim glasom obavijestilo Nataliju o smetnjama zbog anomalije.

 

Čudno, vrlo čudno. – Pomislila je Natalija, te se ponovno obratila kompjuteru: Računalo, kontaktiraj centralnu komunikacijsku mrežu!

 

Ovog puta je računalo uspješno uspostavilo vezu i na ekranu se pojavila žena u srednjim godinama plave kose i ozbiljnog izraza lica.

Dobar dan! Kako vam mogu pomoći mlada da…khm…kapetanice? – Ispravila se žena primjetivši joj 4 zvjezdice na ovratniku službene uniforme.

 

Dobar dan i vama gospođo! – Uzvrati joj pozdrav Natalija te nastavi: Pa za početak bih volila da mi kažete zašto ne mogu uputiti poziv za Zemlju na nijednoj frekvenciji?

 

Uredu. Pričekajte koju sekundu da provjerim. – Pristojno joj odgovori glavna komunikacijska časnica te nakon kraće provjere frekvencija odgovori: Čini se da anomalija koja prolazi kroz sektor 001 ometa sve podprostorne frekvencije tako da narednih tjedan dana nećete bit u mogućnosti kontaktirati nikoga tko se nalazi u tom sektoru.

 

Baš super! Sad sam zaglavila tu narednih tjedan dana. – Pomisli Natalija istovremeno zakolutavši očima te se onda iznenada sjeti alternativnog rješenja i upita: Jel mi možete onda uputiti poziv nekom od slobodnih admirala flote izvan sektora 001?

 

Vidjet ću što mogu napraviti. – Odgovori joj žena i počne unositi komande u jednu od brojnih konzola oko nje. Nakon otprilike minute čekanja Natalija je dobila pozitivan odgovor i komunikacijska časnica joj je prespojila poziv u ured ni manje ni više, nego poznatoj admiralici flote Kathryn Janeway.

 

Dobar dan kapetanice! Kako vam mogu pomoći? – obratila joj se žena tamnosmeđe kose svezane u punđu.

 

Dobar dan gospođo admiralice! – Uzvrati joj pozdrav Natalija te kaže: Htjela bih zatražiti novi brod na zapovijedanje.

 

Na to joj je admiralica Janeway poručila: Dobro. Prvo mi ispunite formular koji ću vam poslati pa ću onda razmotriti vaš zahtjev.

Tada je admiralica unosom nekoliko komandi u svoje računalo poslala Nataliji zahtjev za preuzimanjem novog broda. U zahtjevu su se nalazili upiti o sudbini prijašnjeg broda i posade, o traženom tipu broda, o karijeri u floti te o osobnim podatcima osobe koja traži novi brod. Nakon par minuta Natalija je ispunila zahtjev i poslala ga natrag admiralici Janeway, koja ga je razmotrila te se onda ponovno obratila mladoj kapetanici: Odobrila sam vam zahtjev. Vaš novi brod će stići do Deep Space 9-a za maksimalno 3 dana.

 

Hvala vam admiralice Janeway! – Duboko joj se zahvalila Natalija na što joj je admiralica uzvratila zahvalnost te ju nakon toga pozdravila i prekinula vezu.

 

Super! Ipak ću dobiti prije novi brod. – Euforično je pomislila Natalija, replicirala si čašu Jack Danielsa te ju ispila na eks.

 

 

USS Thunderblade (Bolnica u tanjuru broda)

 

 

Dobrodošli natrag zapovjedniče Verax! – Rekla je mlada žena plave kose do ramena duge, kad je u jednu od glavnih brodskih bolnica USS Thunderbladea ušao njen zapovjednik. Bolnica je bila prilično velika i jedna od svjetlijih prostorija na brodu. S lijeve strane od ulaza su se nalazili bioležajevi, a s desne je bio mali, ali i dalje relativno prostrani ured glavne doktorice.

 

Hvala vam doktorice Ashley. – Kaže Sirius sjedajući na jedan od bioležajeva te nadoda: I meni je drago da sam opet ovdje.

 

Vjerujem da jest. Dominijski zatvori sigurno nisu nimalo ugodna mjesta za boravak. – Reče mlada doktorica prije nego je uzela svoj medicinski trikoder i počela skenirati Siriusa.

 

Ni najmanje! – Složio se Sirius te potom rekao s izrazom olakšanja na svojem licu: Srećom pa se nisam predugo zadržao tamo.

 

Nakon koje minute skeniranja doktorica je završila sa skeniranjem i rekla: Osim pokoje otekline ste iznenađujuće zdravi kao i uvijek.

 

Za to su djelomično zaslužni moj kardasijanski geni. – Sa smješkom kaže na to Sirius.

 

Znam zapovjedniče. Zato i dolazite tako rijetko na preglede kod mene. – Zaključila je doktorica sa smješkom na licu te mu je tada putem hipospreja ubrizgala lijek za zacijeljenje oteklina. To bi bilo to gospodine Verax. – Rekla mu je spremajući hiposprej u obližnji ormarić

 

Hvala vam doktorice. – Rekao je Sirius zadovoljno što je i to obavio, te joj je potom napomenuo kako bi trebala iskoristiti odmor dok još može.

 

Budem čim provjerim preostale zalihe hiposprejeva te napravim izveštaje o izliječenim i pregledanim pacijentima. – Objasnila  mu je doktorica na što joj je Sirius potvrdno klimnuo glavom, poželio ugodan boravak na stanici i potom napustio brodsku bolnicu.

 

 

Deep Space 9 (Quark’s bar)

 

 

Čula sam puno dobrih stvari o vama poručnice Generix. – Rekla je starija romulanska ambasadorica relativno mladoj Romulanki u uniformi Zvjezdane Flote, koja je sjedila na suprotnoj strani stola.

 

Trudim se izvršavati svoje dužnosti najbolje što mogu. – Ponosno joj je uzvratila mlada Romulanka otpijajući potom gutljaj svog romulanskog piva.

 

Ambasadorica joj je na to klimnula glavom formirajući blagi smiješak sa svojim tankim usnama te je potom također otpila gutljaj romulanskog piva iz svoje čaše. Vidim poručnice. Ostvarili ste prilično zavidnu karijeru u Zvjezdanoj Floti. – Zaključila je ambasadorica Treyal spuštajući čašu natrag na barski stolić.

 

Vjerujem da je to ništa u usporedbi s vašom karijerom ambasadorice. – Na to će poručnica s dozom ljubomore i laganog prijezira u glasu.

 

Na to je ambasadorica odmahnula glavom i rekla: Možda i jesam, ali moj posao je uglavnom dosadan. Rijetko kad se događa nešto uzbudljivo poput ovog nedavnog okršaja s Domijem i Breenima.

 

Istina, ali ste zato barem rijetko kad u opasnosti i imate priliku susretat raznorazne zanimljive rase i poboljšavat reputaciju Carstvu. – Konstatirala je mlada poručnica otpivši poslije još jedan gutljaj romulanskog piva.

 

Stvari nisu toliko jednostavne kolko vam se čine poručnice. – Kaže joj na to Treyal te potom nastavi: Ja susrećem razne vrste osoba, a i kao što ste shvatili nedavno podložna sam antentatima. Osim toga, ovi novi sukobi s remanskim piratima predstavljaju veliku prijetnju i neizvjesnost u poslovima kao što je moj, a da ne spominjem ove nove dominijsko-breenske spletke.

 

Da, to je stvarno frustrirajuće. – Složila se ovaj put s njom poručnica Sera.

 

U taj moment je u Quarkov bar ušao mladi kardasijanski časnik zvjezdane flote i prišao srednje brzim koracima do njihovog stola.

 

Oh, ne valjda opet on… – Pomislila je poručnica pognuvši glavu i pogledavši u svoju sad već skoro praznu čašu.

 

Dobar dan moje dame! – Sa blagim osmijehom na licu im je uputio pozdrav mladi kardasijanac.

 

Jolantru potporučniče! – Uputivši kratak pogled prema njemu, ambasadorica mu je uzvratila pozdrav.

 

Tada je pogledavši Romulanke sa još uvijek nasmiješenim izrazom lica Galen pristojno upitao: Smijem li vam se pridružiti?

 

Prije nego je poručnica Sera uspjela išta reći, ambasadorica je kratko odgovorila: Slobodno gospodine…

 

Galen. – Nadovezao se mladi Kardasijanac te joj pružio ruku na što mu je ona rekla svoje ime i ponudila jedno od preostala dva slobodna mjesta za stolom. Ubrzo nakon toga je do njih došao Quark i upitao Galena što želi popiti.

Može čaša Kanara za mene. – Brzo mu je odgovorio Galen.

 

Stiže odmah rekao mu je Quark, te zatim primjetivši prazne čaše upitao: Još romulanskog piva za vas?

 

Ne, ne mogu više, a i… – Počela je pričat Sera, no tada ju je Treyal prekinula i rekla: Da, još dvije čaše.

 

Quark je na to samo klimnuo glavom i krenuo natrag prema šanku, nakon čega se Sera obratila Treyal: Hvala, ali niste trebali s obzirom da ću uskoro morati ići pripremit senzorske izvještaje za sutrašnji sastanak.

 

Bez brige. Uvjeren sam da vas još jedna čaša više neće spriječit u tome. – Ubacio se Galen pogledavši Seru.

 

Na to se Treyal nadovezala dodatno je ohrabrujući: Gospodin Galen je u pravu. Sigurna sam da ćete obaviti to bez problema.

 

Nadam se da hoću. – Rekla im je na to Sera blago izritirano te potom nastavila: Problem je u tome što me pomalo umor hvata, a vjerojatno će me još i više nakon što popijem sljedeću čašu.

 

Pa možda bi u tom slučaju bilo vrijeme da raspravljamo o nečem drugom. – Kaže Treyal dok je u međuvremenu stigao Quark, pokupio prazne čaše i poslužio im nove ispunjene romulanskim pivom i kanarom. Svo troje su mu se na to ljubazno zahvalili te je potom Treyal upitala Galena: No dobro, recite mi čime se vi bavite gospodine Galen?

 

Kardasijanac joj je na to odgovorio kako je zadužen za upravljanje USS Thunderbladeom i odmah potom nadodao: I ako nije problem, zamolio bih vas da me ne zovete gospodinom. Odmah se osjećam starije kada mi se tako obraćaju. – Objašnjavao je Galen.

 

Kako vi želite. – Udovoljila mu je ambasadorica te se zatim obratila poručnici Seri, računajući pritom također na Galenovu podršku: Nego, recite mi da li vas mogu nešto zamoliti?

 

Zavisi o čemu se radi? – Postavila joj je protupitanje Sera te usmjerila pogled sa svoje čaše ka njoj.

 

Treyal je tada otpila gutljaj iz svoje čaše i potom rekla pogledajući malo prema Seri, i malo prema Galenu: Jel bi mogli vas dvoje zamoliti vašeg zapovjednika da mi omogući privremeni smještaj na USS Thunderbladeu dok nebudem u mogućnosti vratiti se u Carstvo?

 

Čuvši pitanje Sera i Galen su se prvo pogledali te zatim otpili piće iz svojih čaša, nakon čega je Galen prvi progovorio spustivši svoju čašu natrag na stol: Ne znam. Prepustit ću tu odluku gospođici Seri, s obzirom da je ona rank iznad mene.

 

Prije nego je Sera uspjela išta reći, ubacila se Treyal: Molim vas! Zbilja ne podnosim spavanje na tvrdim kardasijanskim krevetima.

Vidjevši tada pogled Galena koji je bio upućen prema njoj brzo je nadodala: Bez uvrede, potporučniče.

 

Gledavši u stariju ambasadoricu, Sera je rekla: Ništa vam ne garantiram, ali da, možemo pitati.

Na to im se Treyal zahvalila, podignula svoju čašu u zrak i nazdravila u njihovo ime. Sera i Galen su joj uzvratili zdravicu i ispili svoje čaše do dna. Odmah nakon toga se Sera ustala iz svoje stolice i rekla: Ispričajte me, ali sada stvarno moram ići.

 

Nema problema. Bilo mi je zadovoljstvo upoznati vas poručnice i nadam se da ćemo se vidjeti opet uskoro. – Kaže na to Treyal i dalje prikrivajući nezadovoljsto s nametljivošću ambasadorice.

 

Odmah potom se i Galen ustao sa svog stolca i upitao Seru: Mogu li vas otpratiti poručnice?

 

Možete probati. – Odgovorila mu je sa kiselim smješkom Sera nakon čega su oboje još jednom pozdravili ambasadoricu i zatim krenuli prema izlasku iz Quarkova bara.

 

Svaka čast Galen! Lijepo si se izvukao od moljakanja našeg zapovjednika da osigura smještaj ambasadorici. – Kaže  mu Sera sarkastično kad su izašli na Promenadu.

 

Ne, u krivu ste poručnice. – Počeo se braniti Galen te potom odmah nastavio dok su istovremeno šetali Promenadom: Kad se odlučite razgovarati sa zapovjednikom o tome, ja ću vam se pridružit kao podrška.

 

Uredu, a zašto si onda rekao pred ambasadoricom da ćeš to prepustiti meni? – Zbunjeno će na to Sera ovaj put ne prikrivajući nezadovoljstvo s potezom mladog Kardasijanca.

 

Na to joj je on odgovorio: Ne, nisam tako mislio. Ono što sam rekao se odnosilo samo na to da li vi to uopće želite napraviti, a ne i na izvedbu. Čudim se da ste uopće pristali na takvo nešto.

 

Isprva nisam htjela, ali bolje tako nego da poslije imam problema u Carstvu, jer sam odbila udovoljit hiru jedne ambasadorice. – Kaže Sera pomalo otresito, te odmah postavi novi upit Galenu: No dobro, jel možemo to obaviti sad odmah da poslije ne zaboravim?

 

Naravno da možemo. – Ljubazno joj odgovori Galen sa smješkom na licu te onda doda: Ali samo pod jednim uvjetom.

 

Aha, znala sam da ima još nešto. – Pomalo ljutito, ali bez podizanja glasa kaže Sera.

 

Ma ne, ništa strašno nije u pitanju. – Kaže Galen primjetivši ne baš najbolju reakciju mlade Romulanke, pa joj onda postavi pitanje: Jel bi htjeli sa mnom kasnije otići na večeru možda?

 

Sera je u taj moment zastala i ostala bez teksta, a malo nakon što je došla sebi okrenula se prema Galenu koji je gledao prema njoj sa i dalje vidnim osmijehom na licu. Pa ne znam baš jel imam vremena. I sam znaš da moram pripremiti senzorske izvještaje, a i… – Počela se izmotavati, ali ju je Galen na vrijeme prekinuo: Nisam mislio odmah nakon razgovora sa gospodinom Veraxom, već nakon što završiš s time i odspavaš.

 

Uredu, ići ću s tobom na večeru, ali pod jednim uvjetom. – Pristala je Sera nakon nekog vremena premišljanja.

 

Dobro. – Zadovoljno kaže na to Galen te ju potom upita: A pod kojim to uvjetom?

 

Da ne pričaš ostalima na brodu o tome. – Brzo mu odgovori ona te se potom odmah ispravi: Barem ne odmah.

 

Dogovoreno. – Kaže Galen zadovoljan dogovorom te joj pruži ruku. Nakon što su se rukovali nastavili su hodati prema turboliftu koji će ih kasnije odvest do pristaništa USS Thunderbladea.

 

 

USS Thunderblade (Strojarnica 1)

 

 

Rolf i O’Brien su nakon nekih 3 sata zamjenili i posljednji generator štitova. Zatvarajući njegov poklopac O’Brien mu se obratio: Eto, to bi bilo to poručniče! Vaši novi štitovi su spremni za upotrebu.

 

Hvala vam šefe! Nadam se da će nas dobro služiti. – Kaže mu na to Rolf na što se O’Brien odmah nadovezao: Ja također. Mislim da nebi trebalo biti problema, ali ako ih i bude rado ću opet svratiti na Thunderblade srediti to.

 

Drago mi je to čuti, gospodine O’Brien. – Rekao je Rolf te potom pogledavši u veliku kvantno-mlaznu warp jezgru koja je širila ljubičastu svjetlost strojarnicom: Siguran sam da ćemo uskoro imati opet priliku raditi na njoj zajedno.

 

Na to mu je O’Brien rekao: Pa ne znam baš. Thunderblade je već sam po sebi moćan brod, a s ovim novim štitovima sumnjam da će trebati popravke tako skoro. Prije će se Deep Space 9 raspasti nego što će njoj pasti štitovi.

 

Na tu zadnju rečenicu su se obojica glasno počeli smijati, a onda je Rolf susprezavši smijeh jedva izustio: Ta vam je dobra šefe!

Nakon što su se obojica dobro nasmijali i ponovno poprimili ozbiljne izraze lica O’Brien se još jednom obratio Rolfu: No dobro poručniče. Ja bih rado još ostao tu s vama pričati, ali dužnost me zove dalje nažalost.

 

Da, razumijem šefe. Drago mi je da ste bili ovdje i pomogli nam. – Odvrati mu pristojno Rolf.

 

Meni također. – Reče O’Brien te se osvrne uokolo i nastavi: Kolko god volim radit na stanici i USS Akiri, Supremacy klasa je nešto posebno i rijetko kad imam priliku vidjeti ovakav brod ovdje tako da je to zbilja doživljaj.

 

Vjerujem da jest šefe. Thunderblade zbilja jest odličan brod. – Složi se s njim Rolf te potom odmah nadoda: Među tri najbolja broda u floti.

 

No dobro, sad je stvarno vrijeme da krenem. – Kaže mu O’Brien pruživši ruku te nastavi: Strojar USS Jowstona me već vjerojatno čeka u pristaništu tako da ne želim kasniti.

 

Rolf je prihvatio O’Brienovu ruku i stisnuvši ju upitao ga: Nadam se da ćemo moći na neko piće nakon što vam završi smjena, ili sutra ako nebudete u stanju večeras?

 

Potrudit ću se. – Kaže O’Brien nasmiješivši se te nakon toga krene prema vratima strojarnice ostavljavši Rolfa koji je potom krenuo pospremati alat i slati ostale časnike koji su radili s njima na odmor.

 

*picture source