ep7

Dominion of Revenge S01E07 Rough homecoming

by Ronald Sataić

 

USS Jowston

 

 

Sirius je spavao dubokim snom kad su ga je odjednom probudili udari o trup broda. Pokušavajući ustati iz kreveta je pao na pod, al se odmah potom dignuo i popravio si uniformu.

 

Koji se sad vrag događa?! Trebali smo se već vratiti u federacijski svemir. – Pomislio je on po izlasku iz kabine. Trčavši hodnikom prema turboliftu Siriusu se ubrzo pridružila kapetanica Natalija i upitala ga: Zar nismo pobjegli dominijskoj floti?

 

Kolko je meni poznato jesmo. – Odgovorio joj je on po ulasku u turbolift, na što mu je Natalija postavila sljedeće pitanje: Pa tko to onda puca po nama?

 

Nemam pojma, ali to ćemo sad otkriti. – Rekao joj je on prije nego što je naredio računalu turbolifta da ih odvede na most.

 

Čim su se vrata otvorila Sirius je primjetio kako je nastala prilična strka na mostu i da su iz drugih turbolifta izlazili viši časnici Jowstona kao i časnici koji su zajedno s njim pobjegli iz dominijsko-breenskog zatvora. No kad je pogledao prema zaslonu Sirius je zastao i istovremeno s Endilevom uzviknuo: Talla?!

 

Sirius?! – Iznenađeno kaže mlada poluandorijanka vidjevši svog zapovjednika, te na moment zastane ugledavši svog brata pored i potom nastavi sa još zbunjenijim izrazom lica: “Endilev jesi li to ti?!! Kako??? Što vas dvojica radite na Dominijskom brodu?? Kako ste uopće zajedno????”

 

Talla…? – Iznenađeno izgovori Endilev nevjerujući vlastitim očima što je po prvi put nakon 6 godina ugledao svoju sestru.

 

Prije nego je Endilev uspio išta dalje reći, Sirius se ubacio: Talla, moraš mi vjerovati ovo je Federacijski brod. Oslobodili su nas iz Dominijskog zatvora u kojem smo bili zarobljeni. Podhitno zapovjedi ostalima da prekinu napad inače ćemo biti uništeni!

 

Predlažem da poslušate svog zapovjednika. – Kaže Jonka pomalo izritirano na što se odmah nadoveže romulanska ambasadorica: Slažem se, jer bi u protivnom mogli biti zaslužni za konflikt s Romulanskim Carstvom, a vjerojatno i s Klingoncima, te Kardasijancima.

 

Primjetivši na mostu Klingonca, Romulanku i Karadasijanca Talla ih je odlučila poslušat te je naredila Galenu da pošalje poruku ostalim brodovima i stanici o prekidu paljbe.

 

Moment nakon brod se prestao trest i onda se Talla oštrim glasom ponovno obratila Siriusu i ostalima na mostu USS Jowstona: Evo, učinjeno. Jel mi može sad netko od vas objasniti kako svi mi vidimo vaš brod kao Dominijsku krstaricu? Čak i naši senzori?

 

Talla, to sam ja Endilev! – Iznenađeno kaže Endilev prije nego je itko uspio odgovorit na njeno pitanje, te zatim odmah nastavi napetim tonom: Kako možeš misliti da je ovo neka varka? Osim toga nije li on (pokazujući na Siriusa) tvoj zapovjednik?

 

Tako kažeš. No otkud bih mogla znati da sve ovo nije samo još jedna od vještih dominijskih varki? Otkud bi mogla znati da svi vi zapravo niste mjenjolici? Morat ćeš puno više učiniti ako ne želiš da ne nastavimo pucati po vašem brodu! – Skeptično mu je odgovorila Talla.

 

Tada se ubaci u razgovor Jowstonov šef stroja: Mislim da imam odgovor na vaše pitanje zapovjednice…

 

Lervas. – Ubacila se Talla shvativši kako Vulkancu nije bilo poznato njeno ime te on potom odmah nastavi objašnjavati problem: Zapovjednice Lervas, izgleda da naš holouređaj za maskiranje ne radi kako treba. Iz nekog razloga ga ne možemo isključiti, a naš kompjutor ne registrira da je uključen.

 

Holouređaj za maskiranje? – Iznenađeno upita Talla.

 

Nova romulanska eksperimentalna tehnologija zapovjednice. – Brzo joj odgovori Romulanka Treyal te nadoda: No izgleda da se Dominij nekako dokopao te naše tehnologije i sad ju koristi na svojim brodovima.

 

Ambasadorica je upravu. – Javi se Natalijin glavni strojar Isaac te potom nastavi: Mi smo bili zarobljeni na jednom od takvih brodova.

 

Upravo tako zapovjednice Lervas. Ovaj uređaj koji mi imamo instaliran na našem brodu dolazi s jednog takvog Dominijskog broda. – Nadoveže se Jowstonov zapovjednik Zingales.

 

Da li nam sad vjeruješ? – Smireno ju potom upita Sirius.

 

Zasad. – Nakon kratke pauze odgovori Talla te se zatim obrati Zingalesu: Zapovjedniče Zingales, isključiti ćete naoružanje i štitove te nam dopustit da vas odvučemo vučnom zrakom do Deep Space 9-a, kako bi naši znanstvenici mogli potvrditi vašu priču. Da li vam to odgovara?

 

Odgovara nam zapovjednice Lervas. – Kaže Zingales te odmah naredi ferengijskom časniku da isključi sve važnije sustave osim senzora i održavanja života. Nekoliko sekundi kasnije vučna zraka 4 puta veće Supremacy klase broda obuhvati USS Jowston te ga počne vući prema federacijskoj stanici kardasijanskog dizajna.

 

Nakon što su završili diskusiju sa Siriusovom prvom časnicom, zapovjednik Zingales je odmah upitao Jowstonovog šefa stroja: Poručniče Koss, kako je došlo do toga da nismo mogli vidjeti da je holouređaj za maskiranje još uključen?

 

Stvarno mi nije jasno zapovjedniče zašto kompjutor nije detektirao problem. Senzori ne detektiraju nikakvu štetu na bilo kojim sustavima koji su ključni za upravljanjem uređajem. – Zbunjeno odgovori poručnik Koss.

 

A ništa, izgleda da ćemo to morati ostaviti posadi DS9-a. – Logički zaključi Zingales.

 

Na to ironično kaže Ferengij za operacijsko-znanstvenom konzolom: Osim ako nas prije toga ne uhite i proglase špijunima Dominija.

 

Neće, ne trebate se brinuti. – Javi se Sirius te nastavi: “Znam ja Tallu. Ovo je uobičajeno za nju da bude tako sumnjičava. To je naposljetku i jedan od razloga zbog čega sam ju izabrao za prvu časnicu.

 

A ja sam već pomislila da je zbog nečeg drugog. – Kaže na to Natalija osmjehnuvši se, na što je dobar dio prisutnih na mostu gotovo prasnuo u smijeh, ali su se ipak suzdržali vidjevši ozbiljan pogled Siriusa.

 

 

Deep Space 9

 

 

Koju minutu nakon cijeli Jowston se lagano zatrese što je bio znak da se brod Intrepid klase spojio na pristanište DS9-a. Odmah nakon toga su Zingales i ostali viši časnici Jowstona, zajedno s oslobođenim Dominijskim zarobljenicima krenuli prema pristaništu gdje će dočekati posadu DS9-a kako bi sve prošlo bez incidenata.

Čim su svi viši časnici zajedno s oslobođenim zarobljenicima stigli do pristaništa, prvo što su primjetili jest da je posada s Deep space 9-a na silu pokušavala otvoriti vrata s Jowstonove strane. Kako nebi dodatno zakomplicirali već ionako kompliciranu situaciju, poluandorijanac Endilev priđe jednoj od konzola pored vrata i pritiskom na par tipki ih otvori. Odmah kad su se vrata otvorila, u Jowston su ušli teško naoružani komandosi s uperenim fazorskim puškama u članove posade Jowstona, očekujući da će se istog trena Endilev i ostali pretvoriti u želatinasto stanje i pokazati svoje pravo lice.

No u tom momentu neizvjesnu napetost prekine poluandorijanska zapovjednica USS Thunderbladea istupivši naprijed prema skupini koja ih je dočekala te im se obrati: Zapovjedniče Zingales, ostali, žao mi je radi ovakvog pristupa ali morate nas razumijeti. Očekujem potpunu suradnju od vas i ostale posade na brodu tijekom ove istrage kako bi sve prošlo što brže i glađe.

 

Sljedećeg trenutka iz mase flotinih komandosa koji su i dalje neumorno držali uperene fazorske puške u Jowstonove visoke časnike, izađe četvero časnika DS9-a u plavim znanstvenim uniformama te počnu prilazit Endilevu i ostalima kako bi ih uzimanjem krvi testirali da li su mjenjolici. Odmah za njima je iz zračne komodre izašlo desetak flotinih komandosa koji su krenuli osiguravati ostatak broda.

Cijela provjera trajala je nekih pola sata, sve dok se časnici s Deep space 9-a nisu uvjerili da je to zbilja posada Jowstona, te da je Jowston stvarno Federacijski brod, a ne dominijska krstarica puna osnivača.

 

Tijekom provjere ostatka broda od strane časnika Deep Space 9-a na Jowston je ušao zapovjednik postaje, kapetan Sisko te njegova bajoranska prva časnica, Kira Nerys. Iako su oboje imali ozbiljan izraz na licima kapetan Sisko se uljudno obratio skupini viših časnika koji su i dalje strpljivo čekali da posada DS9-a završi sa provjerama: Pretpostavljam da ste vi zapovjednik Zingales te da su ostali viši časnici Jowstona?

 

Dakle ipak vjerujete da smo ono za što se predstavljamo? – Postavi mu protupitanje Zingales.

 

Sisko se na to lagano nasmije prije nego što je rekao: Žao nam je zbog toga zapovjedniče, ali stvari stoje da smo mi ipak u predratnom stanju sa Dominijem. Znate, mi kao flotini časnici imamo dužnost održavati sigurnost civila koji žive na Deep Space 9-u, a vaš iznenadan dolazak i to još u obličju dominijske krstarice je izazvao dosta panike i nelagode ovdje na ovoj našoj stanici, zapovjedniče.

 

Da, razumijem. – Kaže na to Zingales te nadoda: Ukratko, prošli smo kroz sve i svašta prije nego što smo se uspjeli vratiti nazad.

 

Mogu i pretpostaviti, s obzirom da se na vašem brodu nalazi jako raznolika posada koja je inače nekarakteristična za prosječni brod Zvjezdane flote.” – Rekao je Sisko pogledavši u smjeru Siriusa, Jonke, i ostalih koji su pobjegli iz dominijskog zatvora.

 

Prije nego što je itko išta stigao reći na to, vratio se jedan od marinaca koji je bio poslan da osigura brod te se odmah obratio kapetanu Sisku: Gospodine, zauzeli smo cijeli brod bez ikakvih incidenata i završili smo sa provjerom Nismo pronašli nikakve neregularnosti koje bi pokazale da ovo nije federacijski brod i isto tako svi članovi posade su uspješno prošli testiranje.

 

Hvala natporučniče. Dobro obavljen posao. Povucite sve članove vašeg tima i vratite se nazad na vaša radna mjesta. – Naredio je Sisko ljudskom natporučniku srednjih godina.

 

Da, gospodine! – Potvrdno kaže natporučnik koji je ujedno bio vođa marinaca te odmah da zapovijed svojim marincima da se povuku sa Jowstona natrag u stanicu.

 

Čim su se marinci povukli, Sisko se obratio časnicima Jowstona kao i gostima koje su spasili iz dominijskog zatvora: Dobro dame i gospodo. Dobrodošli na Deep Space 9! S obzirom da najvjerojatnije niste imali do sad baš vremena za odmor slobodno iskoristite sve mogućnosti koje pruža ova stanica.

Tada se Sisko okrene prema Jowstonovom prvom časniku i kaže: I zapovjedniče Zingales, zamolio bi vas da kad ćete imati vremena da navratite do mog ureda, jer imam nešto s vama privatno za porazgovarat.

 

Razumijem kapetane. Što se mene tiče, možemo i odmah sad to riješiti. – bez oklijevanja kaže Zingales.

 

Dobro onda. Navratite do mog ureda za nekih desetak minuta. Ja ću vas tamo čekati. – Rekao mu je kapetan Sisko prije nego je prišao Siriusu te se i njemu obratio: A vas također očekujem u svom uredu. Imamo puno toga za raspraviti, zapovjedniče Verax.

 

Nema problema kapetane! – Ljubazno mu je odgovorio Sirius prije nego što se Sisko zajedno sa bojnicom Kirom zaputio natrag u stanicu.

 

Nakon toga se pristanište stanice ubrzo ispraznilo s obzirom da su se skoro svi zaputili na više nego potreban odmor. Prije nego je i Sirius napustio pristanište, prišla mu je Natalija i upitala ga: I zapovjedniče? Da li ste za da odemo na večeru kasnije?

 

Naravno da jesam. – Sa smješkom na licu joj je rekao Sirius te odmah potom nadodao: No prvo moram obaviti taj razgovor s kapetanom Siskom, kao i provjeriti stanje na svom brodu.

 

Dobro, onda mi se javi kad budeš gotov. – Uzvratila mu je osmijeh Natalija i poljubila ga u obraz prije nego se i ona zajedno sa svojim višim časnicima zaputila na stanicu.

 

Nakon nje mu je prišla romulanska ambasadorica i upitala ga: Čula sam da se na vašem brodu nalazi jedna od predstavnica našeg Carstva pa sam vas htjela pitati za dopuštenje da ju posjetim?

 

Nema problema. Ja ću joj osobno javiti da dolazite. Vjerujem da će joj bit drago popričati s jednom od njenih sugrađanka. – Ljubazno joj je odgovorio Sirius na što mu se Romulanka lagano naklonila te potom napustila prostoriju.

 

Tada su Siriusu prišli kapetan Jonka i legat Prakesh te mu se Jonka prvi obratio pruživši mu ruku: Čast mi je bila upoznati vas zapovjedniče Verax i nadam se da ćemo se ponovno uskoro boriti u bitci rame uz rame!

Na to se odmah nadovezao Prakesh i rekao uz odobravajuće kimanje glavom: I ja također dijelim jednako mišljenje sa kapetanom Jonkom.

 

Drago mi je to čuti. – Rekao im je Sirius blago se naklonivši obojici i prihvativši Jonkinu ruku, a zatim i Prakeshovu ruku.

 

Naposljetku su u pristaništu ostali samo Sirius, Talla i Endilev. Prije nego je i sam napustio prostoriju, Sirius se odlučio obratit Talli. Vidjevši nju i Endileva zagrljene, Sirius je zastao i blago se nakašljao na što su Endilev i Talla razdvojili te se poluandorijaka okrenula prema svom zapovjedniku dok je istovremeno brisala suze sa njenih tirkiznih obraza.

Recite zapovjedniče? – Upitala ga je s pomalo uplakanim glasom.

 

Za početak se ispričavam što te prekidam. – Ljubazno kaže Sirius shvaćajući Talline suze koje je neuspješno pokušala sakrit te potom nastavi: Htio sam ti samo reći da mi prije jutra napraviš izvještaj o svim događajima za vrijeme dok sam ja bio odsutan sa broda.

 

Uredu. Da li je to sve zapovjedniče? – Pitala ga je Talla pomalo nestrpljivo.

 

Da jest. – Odgovori joj brzo Sirius te doda: Sad si slobodna i želim ti da dobro provedeš to vrijeme.

 

Hvala zapovjedniče! I ja vama želim ugodan boravak na stanici. – Kaže mu Talla te se potom vrati svom bratu Endilevu.

 

Ok, vrijeme je da krenem prema Siskovom uredu i obavim taj razgovor. – Pomisli Sirius i zaputi se prema izlazu iz pristaništa.

OPS! – Naredio je kompjuteru ušavši u turbolift koji se odmah zatim pokrenuo. Po izlasku iz turbolifta sreo je zapovjednika Zingalesa koji ga je pozdravio i pitao kuda se zaputio. Sirius mu je uzvratio pozdrav i rekao da ga je Sisko pozvao na razgovor. Nakon toga je Zingales ušao u turbolift koji ga je odveo natrag na promenadu, a Siriusu je prišla bojnica Kira i otpratila ga do Siskovog ureda.

 

Sisko je stajao okrenut leđima prema vratima s rukama otpozadi i gledao kroz jedini prozor svog ureda koji se nalazio direktno iza njegovog stola. Čim su se vrata otvorila te kad su Sirius i Kira kročili u ured, Sisko se okrenuo prema njima, uputio blagi smješak Siriusu i rekao: Dobrodošli natrag zapovjedniče! Drago mi je što vas ponovno vidim.

 

I meni također kapetane. – Uzvratio mu je smješak Sirius te odmah nadodao: Da vam iskreno kažem, ne vjerujem da bi se Thunderblade uspio izvući iz one bitke bez vaše pomoći; kao što ni ja i ostali koji smo bili zarobljeni u dominijskom zatvoru nebi uspjeli pobjeć bez pomoći Jowstona i njegove posade.

 

Vjerujem vam zapovjedniče. – Složio se Sisko sa Siriusom te ga odmah upitao: No recite mi kako se to sve dogodilo?

 

Onda mu je Sirius ispričao sve što mu se dogodilo od trenutka kad su ga oteli sa Thunderbladea do povratka u federacijski svemir.

 

Čuvši sve to, Sisko je nakratko ostao bez komentara te potom rekao: Impresivno zapovjedniče. Zahvaljujući tom vašem domišljatom planu za bijeg i informacijama koje ste saznali o Dominiju i Breenima lakše ćemo riješiti komplikacije koje su nam priredili.

 

Ja se nadam da hoćemo. No čini mi se da je ovo samo uvod u novi rat. – Rekao je to Sirius zabrinutim glasom.

 

Bojim se da ste upravu zapovjedniče. – Složi se Sisko s njim te nadoda: Samo je pitanje vremena kad će izvesti pravi napad i gdje, no zato ćemo se prije pripremiti najbolje što možemo.

 

Na to mu Sirius odlučno kaže: Moj brod i posada vam stoje na raspolaganju kapetane.

 

Nisam ni sumnjao u to zapovjedniče. – Reče to Sisko s pogledom punim poštovanja i blagim smješkom na licu.

 

Nakon što su obojica ušutjeli na neko kraće vrijeme, Sirius upita Siska: No dobro, recite mi zašto ste me zapravo zvali?

 

Sisko se tada sjedne u svoju uredsku stolicu te potom odgovori: Htio sam vas obavijestiti da možete preuzeti svoju novu pošiljku fazno-plazmenih torpeda iz skladišta br. 7.

 

Odlično! – Kaže na to Sirius i postavi mu sljedeće pitanje: Još nešto kapetane?

 

Zapravo da. Na vaš brod sam poslao šefa O’briena kako bi vam pomogao u instaliranju novih generatora štitova. – Odgovori mu Sisko.

 

O kakvim je štitovima riječ? – Znatiželjno ga upita Sirius.

 

Nisam upućen u to. Šef O’brien će vam objasniti o čemu se točno radi. – Odgovorio mu na to Sisko.

 

Uredu. – Kaže Sirius te potom pogleda prema vratima i upita: Onda ako bi to bilo sve, jer se mogu vratiti na svoj brod da provjerim popravke i opskrbu novim zalihama torpeda?

 

Naravno zapovjedniče. – Odgovori mu to Sisko uz potvrdno klimanje glavom.

 

Tada mu se Sirius blago nakloni, i okrene se prema vratima no u taj moment se sjeti da je još nešto htio pitati kapetana Siska pa mu se ponovno obrati: Oprostite, ali jel mi možete reći o čemu ste razgovarali sa zapovjednikom Zingalesom?

 

Sisko na to uzdahne i kaže bojnici Kiri da ih ostavi nasamo. Nakon što je bojnica izašla Sisko kaže Siriusu da sjedne i malo tišim tonom mu objasni sve o kapetanu Mar’Reli i njihovim sumnjama u izdajnika Federacije na visokom položaju.

 

Vi to ozbiljno? – Upita Sirius Siska sav u čudu.

 

Nismo još sto posto potvrdili, ali bojim se da je to istina. – S ozbiljnim izrazom lica odgovori kapetan Sisko.

 

U tom momentu se Sirius prisjetio Natalije i kako su nju jedinu namjeravali osloboditi iz zatvora, ali svejedno to zadrži za sebe kako ju nebi doveo u neugodnu situaciju. Uostalom takva sumnja u njenog oca bi bila potpuno neosnovana s obzirom da je admiral Leyton imao potpuno čisti dosje i zavidnu karijeru u floti.

 

U vlaku misli ga je iznenada prekinuo Siskov glas: Da li je sve uredu zapovjedniče?

 

Da…, kapetane. Baš sam se zamislio tko bi mogao biti izdajica u floti, no nitko mi baš ne pada na pamet… – Počeo se ispričavati, odnosno bolje rečeno izvlačiti Sirius.

 

Nema problema zapovjedniče. – Prekinuo ga je Sisko te odmah nadodao: To je i ovako i onako posao naše obavještajne službe, odnosno kapetana Mar’Rele u ovom slučaju.

 

Da, imate pravo kapetane. – Kaže na to Sirius, no prije nego je išta dalje rekao Sisko se ponovno ubacio: No dobro, mislim da bi bilo najbolje da vas više ne zadržavam. I sam imam posla kao i vi, a i treba se još odmoriti poslije.

 

Slažem se, gospodine. – Reče na to Sirius te se potom ustane iz stolice.

 

Shvativši kako je već predugo zadržao Siriusa, Sisko također ustane i kaže: Uredu onda zapovjedniče. To bi bilo sve. Vidimo se sutra ujutro na generalnom sastanku u konferencijskoj sobi 1, a u međuvremenu vam želim ugodan boravak na Deep Space 9-u.

 

Hvala vam kapetane! I ja vama također. – Ljubazno ga pozdravi Sirius te potom izađe iz ureda i zaputi se prema obližnjem turboliftu.

Thunderblade! – Naredio je kompjuteru čim je ušao u turbolift. Tokom vožnje u turboliftu Sirius si nije mogao pomoć a da ne razmišlja o mogućem izdajniku u floti. Nije nikako mogao zamisliti da bi to mogao biti Natalijin otac, ali opet nije mogao a da se ne pita zašto su samo Nataliju namjeravali osloboditi te da li je to bio nekakav dogovor između Leytona i Dominija.

Moram prestat razmišljati o tome. – Rekao je u sebi Sirius po izlasku iz turbolifta.

 

*picture source