e06

USS JOWSTON S01E06

by Denis Mustafi   

 

USS Jowston – most broda

“Gospodine Krax, što kažu senzori broda? Što se nalazi u ovom sunčevom sustavu?” odmah nakon uvodnog govora kapetan Mar’Rela upita ferengija.

Krax utipka par naredbi na svojoj konzoli te se onda obrati kapetanu:

“Zvijezda ovog sustava je žuta zvijezda srednje veličine i sličnih karakteristika kao vaša zvijezda Sol sustava. Pet planeta kruži oko zvijezde, no niti jedan nije pogodan za život humanoidnih vrsta. Zatim u sustavu se nalazi asteroidni pojas između drugog i trećeg planeta, ali osim toga nema ničega zanimljivog u ovom sustavu.” 

“Dali primjećujete ikakvu naznaku tehnologije u ovom sustavu?”, ponovo upita vulkanski kapetan.

“Nikakvih radio ili podprostornih signala. Razina elektromagnetnskog zračenja zanemariva, no moguće da nam sastav asteroida u polju blokira detaljnije skeniranje.” odgovori Krax čitajući podatke s znanstvene konzole.

“Izgleda da ćemo morati malo se približiti tom asteroidnom polju kako bi smo detaljnije mogli istražit ovaj sustav.” konstatirajući kaže kapetan Mar’rela te se onda obrani klingonskoj kormilarki Kurak:

“Gospođice Kurak 1/2 impulsne brzine nas uvedite u taj asteroidni pojas. Isto tako prosljedite kodiranu poruku Toh’Kahtu o našim planovima, i naravno recite im da nas nastave slijediti na udaljenosti od 50 tisuća kilometara.”

“Da kapetane.” potvrdno odgovori Kurak. Nedugo nakon što je Klingonskom brodu poslala poruku, odmah nakon toga je uputila brod impulsnim pogonom do asteroidnog polja. No brzo se začuje znak povratne poruke s klingonskog broda:

“Kapetane, brzo se javi Kurak. “Upravo smo dobili povratnu poruku od kapetana Tel’Peha.
Kaže nam da je došlo do izmjene plana. Rekli su nam da zadržimo trenutni kurs a da će oni istražiti drugi dio sustava jer su njihovi senzori otkrili nešto sumnjivo. Isto tako nam je preporučio kako će mu ovo biti zadnja poruka te kako će uključiti radio tišinu kako nas potencijalne Dominijske snage nebi otkrile.”

“Loša odluka”, ubaci se Endilev. “Zadnje što bi sad trebali se odvajat. Mnogo toga može poći po zlu, i mudrije je da si međusobno čuvamo leđa nego ovako.”

“Ne možemo sad ništa”, odgovori kapetan Mar’rela. “Moramo nastaviti s misijom. Možemo se jedino nadati da nas brzopletost Klingonaca neće previše koštati. Osim toga zapovjednik Zingales je tamo s njima, tako da ako ništa drugo možemo računati na njega da će biti doza razuma.”

Nakon što su se Jowston i Toh’Kaht razdvojili i svaki brod otišao svojim putem. Jowstonu je trebalo nekih tri sata da trenutnom brzinom dođu do asteroidnog polja. No trenutak što su ušli u asteroidno polje prvo što su primjetili je da su asteroidi bili statični. Nisu se nimalo micali, imali ikakvo gibanje. Prolazivši tako pored čudnovatih asteroida iz obližnjeg asteroida pored kojeg su trenutno prolazili izašao je dominijski attack ship. Da nije bilo kormilarke Kurak koja je brzom reakcijom promjenila smjer, dominijski brod bi se zabio u nevidljivi Jowston. Odmah nakon toga kapetan Mar’Rela je zapovjedio potpuno zaustavljanje broda te se odmah obratio Kraxu:

“Prijavak!, što se to dogodilo gospodine Krax? Odakle taj dominijski brod??!”

“Kapetane, stvarno ne znam!”, Krax odgovori zbunjeno. “Senzori nisu apsolutno ništa otkrili. Osim nas i Klingonaca niti jedan brod nije bio u ovom sunčevom sustavu.”

“Pa od nekud je morao doći ovaj brod!”, uzrujano odgovori Endilev. “Sigurno se nije stvorio od nikuda!”

“Gospodine Krax”, nastavi pričati kapetan Mar’Rela. “Skenirajte te asteroide tahionskim zrakama u kratkim intervalima od po pet sekundi. To će biti dovoljno kratko da nas ne uspiju detektirat.”

“Kapetane što hoćete reći? Da Dominion koristi uređaje za skrivanje?” iznenađeno upita Endilev.

“Ništa ne pokušavam reći, natporučniče. Samo isprobavam jednu teoriju. I nadam se za sve nas da je ne točna.” pomalo zagonetno odgovori vulkanski kapetan.

Nekoliko trenutaka kasnije na Kraxovu konzolu počnu dolazit podaci skeniranja te odmah čim ih je vidio na njegovom licu se dalo izčitati da nije mogao vjerovati podacima koji su mu upravo počeli pristizati.

“Gospodine Krax pretvorite sve podatke u slikovni sadržaj i prikažite ga na zaslonu.” čudnim tonom glasa kapetan Mar’Rela zapovjedi Kraxu.

“Da gospodine.” Krax kaže uplašeno kao da ne želi vidjeti ono što mu je upravo pristiglo.
Pritisnuo je par tipaka na konzoli te odmah nakon toga slika na zaslonu se promjenila od slike asteroida u nešto što je sve na mostu prvotno šokiralo. Tj. sve osim kapetana Mar’Rele koji kao da je znao što će vidjeti.

“Molim! kako je to moguće?? Što je ovo?!” Šokirano upita Kurak.

“Od kud su se stvorili ovi brodovi?!” uznemireno nadoda Endilev. Gdje su nestali asteroidi?! Kakva je to tehnologija?!”

Svi časnici na mostu su se međusobno pogledali očekivajući da će jedan drugom objasniti o čemu je riječ, no nitko nije imao nikakavo objašnjenje. No onda je tišinu prekinuo kapetan Mar’Rela i počeo s objašnjenjem:

“Gospodo, dali je itko od vas čuo za Romulanski holouređaj za maskiranje?” Nakon što nije dobio nikakav odgovor Mar’Rela nastavi pričati: 

“Nije čudno što nitko od vas nije čuo za takav uređaj. Uglavnom, Romulanski holouređaj za maskiranje je eksperimentalna Romulanska tehnologija koja se zasniva na tehnologiji klasičnih uređaja za skrivanje s jednom bitnom razlikom. U teoriji ovaj uređaj može brod ili bilo koji drugi objekt projecirati da vanjskom promatraču izgleda kao bilo što što želite.
I to nije sve, takav brod kad mu je uključen taj uređaj je jednostavno ne vidljiv na bilo koje postojeće skenere, tj. skeneri detektiraju ono što trenutno projekcija projektira.”

“Hoćete reći da je to razlog zašto su naši senzori detekirali asteroide?, upita zapanjeno Krax.

“Savršena obrana kroz mimiku… baš kao osnivači.” nadoveže se Endilev.

“Upravo tako.” potvrdno odgovori Mar’Rela.

“I što ćemo učiniti po tom pitanju?” ubaci se mladi znanstveno-operacijski časnik, inače pomoćnik Kraxa.

“Ništa.” odgovori kapetan. “Nastavljamo dalje s svojom misijom. Nemojte zaboraviti da nam je primarni cilj vratit se u alpha kvadrant i upozoriti Federaciju na pripremu za invaziju. Sami ovdje ne bismo ništa postigli kad bi smo se ovdje otkrili i počeli napadat Dominijsku infrastrukturu.”

I taman kad su mislili odlučit krenut dalje prema generatoru crvotočine, iznenada se javi kormilarka kurak:

“Kapetane, nešto se čudno događa. Velik broj Dominijskih brodova je odjedamput krenuo u smjeru gdje se nalazi Toh’Kaht. Minimalno dvadeset brodova.”

“Crvena uzbuna. Slijedite tu flotu brodova ali još se nemojte otkriti sve dok ne budemo sigurni.”

Slijedećih pola sata punom impulsnom brzinom uz stopu skriveni Jowston je slijedio flotu Dominijskih brodova koji su napunjenog naoružanja išli prema koordinatama gdje je klingonski brod zadnji put poslao poruku Jowstonu gdje se nalazi. No čim su ušli u vizualni domet posada Jowstona je imala što za vidjet. Toh’Kaht kako se otkriven samostalno bori protiv 15 attack shipova, 4 Dominion destroyera te 1 Dominion Battlecruiser, borba u kojoj brod Vor’Cha klase kakav je Toh’Kaht nije imao nikakve šanse. No unatoč tolikoj brojčanoj nadmoći Dominion nikako nije mogao uništiti jedan klingonski brod. Koristeći taktiku stalnog skrivanja i otkrivanja pri čemu su iskoristili po salvu napada disrupterskim topovima, začudo Toh’Kaht se zadivljujuće dobro držao u borbi. No svima je bilo jasno da je to bila gubitnička borba i da je samo pitanje vremena kad će klingonski brod ostati bez energije.
Čim je vidjela što se događa kormilarka Kurak se povišenim glasom obrati kapetanu Mar’Reli:

“Kapetane moramo im podhitno pomoći Što čekate?!!” klingonka odgovori ljutito.

“Nećemo takvo što učiniti poručnice Kurak.”, kapetan Mar’Rela odgovori hladno. “Ne smijemo odati svoj položaj. Ako niste vidjeli iza mjesta borbe se nalazi Dominijski generator crvotočine. Logika nam nalaže da iskoristimo ovu priliku i da se vratimo u alpha kvadrant dok je to još moguće. Ova naša misija je važnija od bilo koja naša dva broda. Siguran sam da bi to kapetan Tel’Peh razumio i da bi jednako učinio da se nalazi u našoj situaciji.”

“JESI LI TI NORMALAN ZELENOKRVI BEZDUŠNI GOBLINE!!!” Endilev izgubi kontrolu i počne se derati na vulkanskog kapetana. Klingonci su naši saveznici!! Naposljetku, zar si zaboravio da upravo zahvaljujući njima smo mi još uvijek živi!! Ili si možda zaboravio kad su nas spasili od dominijskog napada?!”

“Natporučniče Shran ovakvo ponašanje neću dozvolit na mojem brodu! Ako ovako nastavite bit ću prisiljen poslat vas u brodski pritvor. Dali vam je jasno!”

“Onda će te morati i mene.” brzo odgovori Krax. Ubrzo nakon toga i ostali članovi mosta su napravili istu gestu i odmakli se od svojih konzola te se uputili prema turboliftu. No prije nego što su stvari izmakle kontroli došla je Klingonka Kurak i svima se obratila:

“Dosta! Što mislite da će te s ovim postići! Svi se vratite nazad na svoja radna mjesta!”

“Zahvaljujem vam se poručnice Krax. Možete biti sigurni da ću vašu gestu spomenuti Klingnskom vjeću i preporučit im da vas nagrade.” odgovori kapetan Mar’Rela.

“Ne kapetane, krivo ste me shvatili. Nisam stala na vašu stranu, i nisam im zato rekla da ostanu na mostu.” odbrusi mu klingonska časnica.

“Nego zašto ste onda to napravili poručnice?” vulkanski kapetan zbunjeno upita.

“Zbog ovoga.” Trenutak nakon što je to rekla, Kurak pritisne dvije tipke na svojoj konzoli i istog trena brod se otkrije i počne se približavati prema mjestu gdje se borba vodi.

“Evo sad nemamo izbora nego pridružit se Toh’Kahtu i pomoći im. Preporučila bi vam da podignete štitove i uključite oružja.” ponosno odgovori Klingonka. 

“Izgleda da nemamo izbora”, odgovori kapetan Mar’Rela te nastavi,”ali nemojte pomislit da ova pobuna neće proći nekažnjeno ako se izvučemo iz ove borbe. Zvjezdana flota će čuti za oglušavanje na moju izravnu naredbu.” Mar’Rela na par sekundi zastane pa se onda okrene prema Endilevu te mu se obrati:

“Natporučniče Shran, podignite štitove, uključite sva oružja!”

“Spremno kapetane!” odgovori Endilev.

“Dobro, plan napada epsilon 3 alpha. Naciljajte vodeći brod flote koja im dolazi u pomoć.
Moramo im razbiti formaciju!”

Odmah nakon što je kapetan Mar’Rela to izgovorio, Endilev utipka naredbu u svoju konzolu i tog trenutka četiri fazorske mreže istovremeno ispališe fazorske zrake ravno u motore vodećeg broda, Dominion battleship trenutno mu onesposobivši motore impulsnog pogona. Kako je battleship naglo stao četiri attack shipa koji letjeli odmah iza battleshipa nisu imali prilike zaobići ga te su se zbog toga zabili u battleship i pritom sami bili uništeni, a i usput dovoljno onesposobivši battleship koji je ostao nesposoban za ostatak borbe.

“Odlično! Nismo mogli bolje početi!” s osmjehom na licu odgovori Endilev.

Posada Jowstona je uspjela u svom namjeru i ostale brodove flote koji su dolazili kao pojačanje je uspjela izbaciti iz formacije, no ovog puta su svu svoju pozornost ostali brodovi prebacili baš na sam Jowston. 

“Ovo ne izgleda na dobro, što ćemo sad.” uplašeno odgovori Krax.

“Natporučniče Shran pucajte po iz svih oružja! Moramo se probiti do Toh’Kahta! To nam je jedina šansa za preživljavanje!”

Tog trenutka zrake su počele frcati na sve strane iz fazorskih mreža. Svaki drugi pucanj je pogodio po jedan brod, ali jednostavno je Dominijskih brodova bilo previše. Svaki put kad bi jedan brod bio pogođen drugi bi ga pokrio s svojim štitom, tako da je praktički šteta bila zanemariva, i zajedno bi nastavili pucati polaronskim zrakama po Jowstonu. Čak niti fotonska i kvanta torpeda nisu puno mogla pomoći. Svaki put kad bi bila ispaljena manji i pokretni attack shipovi bi ih s lakoćom izbjegli, dok moćniji crusieri su imali prejake štitove da bi im to napravilo ikakvu štetu. 

“Kapetane zadnji pucanj nam je spustio štitove na 20%. Slijedeći nećemo moći preživjeti!!”, panično se zadere Krax.

“Zanemarujte ostale brodove. Ciljajte samo ovaj cruiser koji je ispred nas! Ako ga prođemo moći ćemo se pridružiti Toh’ Kahtu! Koristite i Klingonsko i Dominijsko naoružanje ovog puta!”

Nakon toga Jowston je napravio krug od 360 stupnjeva kako bi izbjegao pet attack shipova koji su mu bili za leđima i odmah čim ih je izgubio počeo je iz oba Klingonska distruptora te polaronska topa počet pucat po dominijskom cruiseru. Tolika vatrena moć je u jednom šutu uništio Dominijski cruiser te je Jowston svom brzinom prošao kroz eksploziju uništenja Dominijskog broda. Srećom uništenjem tog broda Jowston se uspio probiti kroz blokadu Dominijskog pojačanja i sad se odmah približio do Toh’Kahta i Dominijske flote protiv kojeg se Klingonski brod borio. No samim time problem nije bio nikako riješen. Pojačanja kojima je Jowston pobjega samo što nisu pristigla i pridružila se prvoj floti, a ujedno oba broda su bila u teškom stanju. I taman kad je Mar’Rela pomislio da stvari ne mogu biti gore javlja se poručnik Koss iz strojarnice s još lošim vjestima:

“Kapetane, ova zadnji pucanj s Klingonskim i Dominijskim naoružanjem nam je skoro pregorio warp jezgru. Zaštitno polje je jedva još u funkciji! Još samo jedan pogotak i nećemo više moći ništa učiniti!”

“Hvala vam poručniče!” brzo odgovori Mar’Rela no prije nego što je išta drugo stigao reći prekine se komunikacija na brodu i pola sustava se zgasi.

“Kapetane, koje su vaše zapovjedi?!” odmah upita Endilev.

” Zapovjedi? Ne možemo ništa. Gotovo je.” nekarakteristično za vulkanca odgovori kapetan Jowstona.

“Gotovo??!! Zar se samo predajete?! Zar su vas to učili u akademiji?!!” šokirano upita Kurak.

“Nije gotovo! Ne prije nego što se vratimo u Federaciju?! Ne prije nego što ih upozorimo! NE PRIJE NEGO ŠTO PONOVO VIDIM SVOJU SESTRU!!!”, gotovo histerično odgovori Endilev ne želeći prihvatit takvu sudbinu. I tad u gotovo očajničkom činu isplali Breenovsko prigušno oružje s zadnjim rezervama energije koji su se nalazili na brodu.
No zbog nekog neobjašnjivog razloga Breensko oružje nije djelovalo onako kako inače djeluje. Onog trenutka kad je bilo ispaljeno ogromna žarko bijela svijetlost je počela izlaziti iz Jowstona u svim smjerovima, doslovce poput električne struje. Tolika snaga do sad nije nikad do sad viđena i u samo par trenutka više od 2/3 cijele Dominijske flote istog trena bivaše onesposobljeno na gotovo identičan način kako to inače radi Breenovsko prigušno oružje. No takva neobjašnjiva manifestacija napada nije prošla bez posljedica za sam Jowston. Nakon što je napad završen sam Jowston je isto tako ostao bez ikakve energije i doslovce je ostao mrtav plutati u svemiru. Srećom klingonski brod Toh’Kaht uspio je izbjeći Jowstonov napad, te nakon toga bez ikakve opasnosti lagano uništio onesposobljenu Dominijsku flotu. Ostatak brodova Dominijske flote, koji su bili tolike sreće da su uspjeli izbjeći napad, točnije samo 3 attack shipa, vidjevši da je samo jedan brod neobjašnjivo uništio gotovo cijelu flotu odlučili su povući se iz borbe.
U svakom slučaju borba je na naj neočekivaniji način bila gotova, Dominijski brodovi uništeni a Jowston potpuno onesposobljen.
Teško oštećen ali ipak s funkcionalnim pogonom Toh’Kaht je vučnom zrakom uhvatio Jowston i odlučio ga odvući na sigurno radi popravaka prije nego što prođu kroz generator crvotočine nazad u alpha kvadrant. 
Njihova misija je skoro gotova ali nitko od njih se nije mogao ne zapitat što se to sad dogodilo i još važnije što ih čeka u alpha kvadrantu.

 

*picture source