escape ep 5

Dominion of Revenge S01E05 Escape

by Ronald Sataić & Denis Mustafi

Dominijsko-Breenska stanica

 

Natalija, Jonka, Treyal i Sirius su raspravljali o mogućim načinima bijega sa dominijsko-breenske stanice kad su im odjednom u sobu upali Vorta, Jem’Hadar i Breen. Svi su istog trena umuknuli i pogledali prema njima, a Vorta je u tom momentu naredio Breenu da odveže Nataliju. Natalija je odmah upitala što namjeravaju, ali jedino što je dobila bio je hladan Vortin odgovor: Osnivači su nam izdali naredbu da te oslobodimo i vratimo u Federaciju. Federacijski brod te čeka u blizini stanice.

 

Kako to? I što je s ostalima? – Pitala je Natalija zbunjena Vortinim odgovorom na što joj je ovaj istim hladnim tonom odgovorio: To nije važno. Osnivači sigurno imaju dobar razlog zašto to rade, a što se tiče ostalih u ćeliji oni ostaju ovdje do daljnjega.

Kako molim?! – Vidno bijesna zbog Vortinih riječi povišenim tonom ga je upitala Natalija te zatim rekla: Ako ne pustite i ostale, ne idem nikamo! Rađe bih ostala trunuti ovdje nego da ostavim za sobom svoje ljude i saveznike.

 

Prije nego je Vorta uspio išta progovorit, Sirius se umiješao u njihovu diskusiju i obratio se prvo Nataliji: Kapetanice Natalija, bolje je da nas pustite ovdje i vratite se u Federaciju.

Natalija ga je u tom momentu pokušala prekinut, ali Sirius je nastavio: Tako ćete moć objasniti što se sve dogodilo i koje planove imaju naši neprijatelji, a mi ćemo se već nekako snaći i pobjeći iz ove rupe.

 

Čuvši što je Sirius rekao, Breen je nešto nerazgovijetno promrmljao Vorti, na što mu je ovaj jednostavno odgovorio sa smiješkom na licu: Bez brige, imamo mi sve pod kontrolom. Mogu oni reći što god hoće, ali im ništa od toga neće pomoći da upropaste naše planove.

 

Ja ne bih bila tako arogantna na vašem mjestu! – Rekla je Treyal gledajući Vortu s prijezirom.

 

Jonka se odmah nadovezao na njene riječi: Slažem se! Osveta je jelo koje se servira hladno.

 

Dosta priče! – Povisio je ovaj put svoj glas Vorta i naredio Breenu i Jem’Hadaru da izvedu Nataliju van, no prije nego su ju dohvatili ona im je rekla da stanu.

 

Zbog čega? – Upitao ju je Vorta, a onda mu se Natalija približila i stavila mu jednu ruku oko vrata, a drugu na donji dio njegovih leđa te rekla laskavim glasom: Uvijek sam se pitala, da li Vorte imaju kakvih osjećaja i…da li mogu biti strastveni?

 

Ne shvativši što se događa, svi su se zbunjeno zagledali u Nataliju, a najviše Vorta kojeg je ona rukama milovala po tijelu i njegovoj plavoj kratkoj kosi. Tako totalno zbunjen jedino što je Vorta uspio jest upitati Nataliju što to izvodi.

Ona mu je na to rekla da se opusti i tada mu je približila glavu i poljubila ga u obraz, dok je istovremeno sa rukom koja je dotad bila na Vortinim leđima posegnula za polaronskom puškom od Jem’Hadara koji je stajao odmah do njih. Dok je Jem’Hadar shvatio što se događa, bilo je već prekasno. Natalija mu je izvukla pušku iz futrole, odmaknula se od Vorte i upucala Jem’Hadara prije nego joj se isti uspio približiti. Breen je odmah reagirao i pokušao dohvatit Nataliju sa svojim električnim štapom, no ona mu se vješto izmaknula te i njega upucala.

 

Vorta je bio totalno zatečen, a Sirius, Jonka i Treyal iznenađeni Natalijinim potezom. Kad je Natalija usmjerila pušku prema Vorti, Sirius je brzo reagirao i blago povišenih tonom rekao: Ne, nemoj ubiti tog Vortu! On bi nam mogao poslužiti kao karta za izlazak odavde, a i dobar izvor informacija za flotu.

 

Imaš pravo u vezi toga. – Složila se s njim Natalija te je potom naredila Vorti držeći pušku još uvijek uperenu prema njemu: Oslobodi ih sve!

 

Shvativši kako nema drugog izbora Vorta se bacio na posao i počeo odvezivati zatvorenike. Prvo je oslobodio Siriusa, a potom Treyal i na kraju Jonku. Čim je odvezao Jonku, snažan Klingonac je zarežao prema njemu, udario ga šakom u trbuh i rekao mu: To ti je zato što si naredio da nas zavežu kukavico jedna!

 

Potom je sagnutom Vorti koji se držao rukama za trbuh prišla Natalija te mu opalila šamar i rekla: A ovo ti je zato što si me uhvatio za stražnjicu.

Sirius je skoro prasnuo u smjeh na to, no ipak se uspio suzdržat te se približio tijelu od Breena i izvukao tetrionski pištolj iz njegove futrole, a Treyal je pokupila njegov električni štap.

 

Onda je Sirius rekao Nataliji: Moram priznat da sam prilično iznenađen vašim potezom, kapetanice.

 

Na to mu je ona odgovorila sa blagim smješkom na njenom lijepom licu: Znam i ja par trikova.

 

Sirius joj je uzvratio smješak i dobacio: Niti ne sumnjam u to.

 

Odmah zatim se obratila Treyal svima dok se osvrtala po ćeliji: Uredu. Sad kad smo gotovi s ugodnostima, jel se možemo posvetiti bijegu odavde?

 

Slažem se sa ambasadoricom. – Kaže Jonka Siriusu i Nataliji te zatim pljune posred poda ćelije.

 

Da, mogli bih krenut. – Složi se Sirius, nakon čega se javila Natalija s novim pitanjem: Uredu ekipa, kakav je plan?

 

Predlažem da prvo pronađemo konzolu da vidimo gdje se točno nalazimo u stanici i gdje je točno ovdje pristanište brodova. – Odgovorila joj je Treyal razmišljajući pritom o najboljim mogućim načinima za bijeg.

 

Svi su se složili s tim prijedlogom te je Natalija naredila Vorti da ide ispred njih. Po samom izlasku iz ćelije u prostran hodnik, odmah su shvatili da se nalaze u velikom zatvorskom kompleksu. Samo u hodniku na koji su izašli se nalazilo više desetaka ćelija.

 

Pogledajte samo sve te ćelije! – Rekao je s gnjušanjem Jonka te nastavio: Pitam se kolko je već kligonskih ratnika završilo ovdje i kolko su već njih zamjenili mjenjolicima.

 

Istu stvar se ja pitam za moj narod. – Nadovezala se Treyal.

 

Onda se oglasio i Sirius: To također vrijedi i za flotine časnike.

 

Tada se Natalija sjetila Isaaca, Lenare i Kendre te je odmah upitala Vortu da li su i oni ovdje i u kojoj ćeliji se točno nalaze.

 

Vorta joj je nelagodno odgovorio: U ćeliji 13b.

 

Vodi nas! – Naredi mu ona pogurnuvši ga s polaroskom puškom prema naprijed.

 

Čim su došli do ćelije 13b Sirius se ponovno oglasio: Štitite me! Ja ću se pozabaviti s bravama i poljem sile. Nakon što je to rekao, približio se vratima i probao prvo isključiti polje sile pomoću male kontrolne ploče pored, no nažalost bez uspjeha.

Ne, ovo neće ići ovako. – Rekao je pomalo iziritirano Sirius te nastavio: Polje sile mogu jedino isključiti preko centralne upravljačke konzole.

 

Ok, vodi nas tamo! – Naredila je Natalija Vorti koji je zakolutao očima i krenuo polako ispred njih. U tom momentu se stvorila grupa Jem’Hadara i Breena ispred njih. Prije nego što su počeli pucat, jedan od njih se zaderao: Nemojte pogoditi Vortu ili ljudsku kapetanicu!

Polaronske i tetrionske zrake su poletjele prema Siriusu, Jonki i Treyal. Klingonac i Romulanka su se bez oklijevanja počeli vješto izmicati, dok su Sirius i Natalija istovremeno uzvratili paljbu. Nakon prvih par hitaca, tri Jem’Hadara i dva Breena su pala na pod mrtva. Jedan od Breena je ipak nekako uspio pogoditi ambasadoricu Treyal. Srećom pa je hitac promašio vitalne organe i Treyal je zadobila samo lakšu ozljedu.

 

Da li ste uredu? – Upitao ju je Sirius zabrinuto.

 

Bit ću dobro. – Odgovorila mu je Treyal te kratko objasnila: Samo je površinska rana u pitanju.

 

Zahvalite to na nepreciznosti Breena koji vas je gađao. – Našalila se Natalija istovremeno pucavši po preostalim Jem’Hadarima i Breenima.

Negdje minutu kasnije Sirius i Natalija su svladali sve Breene i Jem’Hadare koji su im se našli na putu. Zahvaljujući njima su se domogli još polaronskih i tetrionskih puški te je sad cijeli tim bio naoružan osim Vorte koji ih je i dalje nastavio voditi prema centralnoj upravljačkoj konzoli. Putem su naletili na još dva odreda Jem’Hadara i Breena koje su također brzo i efikasno neutralizirali.

Jednom kad su došli do sobe u kojoj je bila centralna upravljačka konzola Sirius je naredio Nataliji i ostalima da ga štite dok on ne isključi polje sile ispred ćelije 13b. Trebalo mu je možda dvije do tri minute da skuži komande na dominijskoj konzoli i isključi polje sile. Natalija, Jonka i Treyal su pozorno motrili oko sebe nebi li ih još koji od dominijskih odreda pokušali spriječiti u bijegu.

 

Čuvajte Vortu ovdje! – Rekli je Natalija ostalima prije nego su ona i Sirius krenuli natrag prema ćeliji 13b. Na putu prema ćeliji probao ih je zaustaviti još jedan odred Jem’Hadara i Breena. Čim su i njih neutralizirali, Natalija je upitala Siriusa: Gdje ste se naučili tako boriti?

 

Prošao sam specijalnu taktičku obuku. – Odgovorio joj je kratko Sirius.

 

Znači vi ste jedan od članova Specijalnih flotinih taktičkih jedinica (Special Starfleet Tactical Forces – SSTF)? – Logički je pretpostavila Natalija na što joj je Sirius potvrdno odgovorio i dodao sa smješkom na licu: I molim vas, prestanite mi se obraćat s vi. Nisam toliko star.

 

Isto vrijedi i za tebe. – Uzvratila mu je Natalija sa smješkom taman prije nego što su stigli do vrata ćelije 13b. Sad kad je polje sile bilo isključeno, Sirius je jednostavno pritisnuo par tipki na maloj konzoli pored vrata te ih tako otvorio. I u ovoj ćeliji je bio isti smještaj, kao i u onoj iz koje su malo prije pobjegli. Natalija i Sirius su odmah kad su ušli počeli odvezivat zarobljenike. Osim Isaaca, Lenare i Kendre s njima je također bio i jedan vidno stariji Kardasijanac kojeg su isto odvezali te ga potom upitali tko je on i kako je završio tu. Na to im je Kardasijanac odgovorio: Ja sam Legat Prakesh. Zapovijedao sam na CDF Koranaku prije nego što su ga Breenski brodovi uništili i mene odveli ovdje. Patrolirali smo granicom kad su se iznenada pojavili i počeli pucati po nama. Osim mojeg broda, gamad je uništila još dva naša broda…

Nakon kraće pauze je onda Prakesh upitao Siriusa i Nataliju kako su oni završili kao zarobljenici Dominija i Breena te kako su se oslobodili. Prakesh je bio iznenađen kad je čuo njihove priče te potom upitao: I kakav je vaš plan?

 

Pa već smo krenuli raditi na bijegu odavde i federacijski brod nas čeka u blizini. – Kratko odgovori Sirius, dok je Natalija bacila pogled na hodnik koji je na njenu sreću bio prazan, izuzev desetak trupala Jem’Hadara i Breena.

 

Prakesh mu je na to rekao: Iako to zvuči kao dobar plan, teško da ćemo uspjeti u tome…, ali valja pokušati.

 

Odlično! Pratite nas onda. – Ovaj put mu se obratila i Natalija te mu dobacila polaronsku pušku, dok je Sirius podijelio još jednu takvu Lenari i dvije tetrionske puške Isaacu i Kendri. Onda su se potom svi zajedno zaputili natrag prema središnjoj upravljačkoj konzoli. Srećom pa ovaj put nisu imali problema s Jem’Hadarima i Breenima te čim su došli do konzole Isaac i Sirius su krenuli pregledavati podatke o stanici. Isaac je pronašao gdje se nalazi pristanište i rekao: Pristanište je na drugom kraju stanice. Trebalo bi nam jako puno da dođemo do tamo i na putu nam stoji cijela vojska Jem’Hadara i Breena.

 

Što onda predlažete da učinimo? – Upitala ga je Kendra pomalo nesigurno.

 

Na to se sad Sirius javio i odgovorio umjesto Isaaca: Trebali bi spustiti štitove stanice i teleportirat se direktno na federacijski brod.

 

A kako to točno mislite izvest? – Upitao ga je Prakesh.

 

Gledajući u konzolu Sirius mu krene nabrzinu odgovarati: Trebali bi prvo onesposobiti generatore štitova. Problem je u tome što se jedan od generatora štitova ne može isključit nigdje drugdje osim iz zapovjednog centra stanice koji je još dalje od pristaništa, a da ne spominjem kolko ga Jem’Hadara i Breena brani.

 

Jel možemo nekako onesposobiti taj generator? – Upitala je Lenara.

 

Isaac joj je na to odgovorio: Nažalost ne možemo zato što se polje sile koje ga štiti može isključiti jedino iz zapovjednog centra, a oružje koje imamo ga ne može probit.

 

Što onda možemo učiniti? – skeptično ih upita Natalija pomalo frustrirana nedostatkom dobrih ideja.

 

Za vrijeme kratkotrajne tišine koja je nastupila, Sirius se sjetio nečega dok je pregledavao raznorazne shematske prikaze stanice te je odlučio podijeliti svoju zamisao s ostalima: Mislim da bi mogli prvo isključiti generator sekundarnih štitova te zatim pozvati federacijski brod da nas teleportira putem pojačane transporterske zrake.

 

Nije li to opasno? – Upitala ga je Kendra pomalo zabrinuto.

 

Donekle jest, ali šanse su ipak na našoj strani s obzirom da se primarni štitovi svakih 10 minuta isključuju na 3 sekunde zbog automatske promjene frekvencije. – Odgovorio joj je Isaac shvativši o čemu Sirius govori.

 

Onda se čini da imamo plan. – Na to će Legat Prakesh s blagim izrazom zadovoljstva koje se moglo očitat na njegovom licu.

 

Tada je Sirius podignuo pogled s konzole prema svima u sobi i rekao: Ok, sad kad smo se dogovorili što ćemo, trebali bi krenuti prema pomoćnoj strojarnici koja je samo 3 palube niže.

 

Slažem se, krenimo! – Rekao je Jonka pobjedonosno i pogurnuo sad već prilično mrzovoljnog Vortu prema naprijed.

Nakon nekih par minuta hoda jednim od hodnika gigantske stanice, Sirius i ostali su stigli do turbolifta koji ih je zatim odveo 3 palube niže. Čim su izašli iz njega Vortu je pogodila polaronska zraka.

Ti idiote! – Sa zadnjim snagama kaće pogođeni Vorta Jem’Hadaru koji ga je upucao i potom padne mrtav na pod. Shvativši kakvu je pogrešku napravio taj Jem’Hadar se potom upucao i također pao mrtav na pod.

 

Vidjevši to Sirius se zaderao: Dovraga! Tog Vortu smo trebali izručiti Federaciji.

 

Izgleda da je taj plan nažalost otpao. – Zaključila je Natalija uzvrativši paljbu Jem’Hadarima i Breenima koji su krenuli pucati po njima. Jedan po jedan su Jem’Hadari i Breeni padali na pod od preciznih pogodaka Siriusa, Natalije i ostalih koji su bili s njima. Sirius, Jonka i Prakesh su se u jednom trenutku počeli natjecat tko će ih više skinut, a ubrzo su im se i ostali pridružili.

 

5 sam ih sredio! – Glasno je uzviknuo Sirius.

 

Odmah nakon što je upucao još jednog od Breena Jonka se zaderao: 6. je pao…hahaha!

 

Kod mene sad ide četvrti dolje! – Uzviknula je Natalija taman prije nego je pogodila Jem’Hadara koji je trčao prema njima.

 

Isprva im je to još i bilo zabavno dok nisu vidjeli kako se horde novih Jem’Hadara i Breena ubrzano kreću prema njima, pa su se lagano počeli povlačiti prema pomoćnoj strojarnici. Čim su skrenuli u hodnik koji je vodio prema njenim vratima Sirius se opet zaderao: Trčite prema vratima što brže možete!

Iako put do vrata nije bio toliko dug, u ovoj situaciji činilo im se kao da mu nema kraja, s obzirom na horde Jem’Hadara i Breena koji su ih slijedili u stopu. Zbog toga su se cijelim putem morali frekvetno okretati kako bi uzvratili paljbu i donekle usporili neprijatelje. Sirius je zadnji ušao i odmah naredio Isaacu da zatvori vrata i uključi polje sile kako bi zaustavili Jem’Hadare i Breene dovoljno dugo da mogu isključiti sekundarne štitove, pozvati federacijski brod i teleportirat se. U momentu kad je Isaac zatvorio vrata, začuli su nekoliko tresaka u ista.

 

Čini mi se da je netko doslovno poljubio vrata. – Našalio se Sirius, a skoro svi od prisutnih su prasnuli u smijeh osim Treyal koja se samo lagano osmjehnula.

 

Ok, mislim da bih sad trebali se baciti na posao kako bi mogli čim prije napustit ovo mjesto. – Kaže Natalija nakon što se situacija malo smirila.

 

Da, imaš pravo. – Složi se s njom Sirius i onda se uputi zajedno s Isaacom prema konzoli preko koje će moći isključiti generator sekundarnih štitova. U međuvremenu su Jem’Hadari i Breeni uporno pokušavali raznijeti vrata.

U to isto vrijeme Kendra je otišla do druge konzole i pozvala federacijski brod: Zastavnica Kendra Daniels federacijskom brodu! Ja i još 4 federacijska časnika te jedan klingonski kapetan, kardasijanski legat i romulanska ambasadorica se nalazimo na dominijsko-breenskoj stanici u vašoj blizini. Trenutno pokušavamo isključiti sekundarne štitove stanice iz njene pomoćne strojarnice. Molim vas da nas teleportirate na vaš brod pomoću pojačane transporterske zrake čim spustimo sekundardne štitove za točno 1 minutu i 47 sekundi. Imat ćete točno 3 sekunde da nas teleportirate prije nego se primarni štitovi ponovno uključe. Kendra se odjavljuje.

 

Kako se bližilo vrijeme za teleportaciju Jem’Hadari i Breeni su počeli sve žešće pucat po vratima koja su popustila taman kad su Sirius i Isaac uspjeli isključiti sekundarne štitove.

 

Uspjeli smo! – Glasno je obznanio Sirius kad su Breeni i Jem’Hadari počeli pucati po polju sile. Kako su se zadnje sekunde odbrojavale do teleportacije polje sile je počelo slabiti od mnogobrojnih pogodaka rafalne paljbe iz polaronskih i tetrionskih pušaka… Gotovo u istom momentu kad je polje sile napokon otkazalo, teleporterske zrake su obuhvatile Siriusa, Nataliju, Isaaca, Lenaru, Kendru, Jonku, Treyal i Prakesha. Jem’Hadari i Breeni su počeli pucati po njima, ali tada je bilo već prekasno…

 

USS Jowston

 

Gospodo, dobrodošli na USS Jowston. Izgleda da ste kroz mnogo toga prošli, no sad ste na sigurnom. – Izgovorio Endilev netom prije nego mu se obratio polukardasijanski zapovjednik pritom istovremeno silazeći s teleporterske platforme: Dobro je napokon biti u prijateljskom okruženju natporučniče.

 

Ubrzo za njim se odmah nadovezala Romulanka: Slažem se. No preporučila bih da čim prije otiđemo iz Breenskog svemira.

 

Ne trebate se ništa brinuti. Već smo na putu prema Federacijskom svemiru. – Odgovori joj Endilev te odmah nastavi: No gospođice…

 

Treyal, Ambasadorica Treyal. – Prekine ga romulanka predstavivši mu se.

 

Odmah zatim Endilev kaže: Oprostite, ambasadorice. Dopustite našem doktoru da se pobrine za vašu ozljedu.

Čuvši to, doktor Mettus trenutak kasnije izvadi svoj medicinski trikorder te ga usmjeri prema ruci romulanske ambasadorice.

 

Ti, andorijanče! – Iznenada se javi Klingonac te upita: Zar ćemo dovjeka ovdje stajati ili ćeš nas odvesti do vašeg mosta?!

 

Da naravno, kapetane.  – Brzo odgovori Endilev klingonskom kapetanu i zatim nadoda pokazujući rukom prema obližnjem izlazu: Molim vas da me slijedite.

 

Odmah nakon toga svi su zajedno krenuli prema Jowstonovom mostu. Hodajući hodnicima prema turboliftu koji će ih dovesti to mosta veoma mlada kapetanica bakrene boje kose prepozna o kojem je brodu riječ te se istog trena obrati Endilevu: Natporučniče?

 

Shran, kapetanice. – Predstavi joj se Endilev. ”

 

Natporučniče Shran… – Nastavi sa svojim upitom mlada kapetanica:  …USS Jowston je Intrepid klasa broda?

 

Da, upravu ste. – Potvrdno joj odgovori Shran, na što ga ona iznenađeno upita: Nije li vaš brod ostao zarobljen u Gama kvadrantu? Kako ste se uspjeli vratiti natrag u Alfa kvadrat?

 

“Da, to jesmo mi. – Krene joj odgovarati Endilev: Ali odgovor na vaše pitanje je previše kompliciran da bi vam sad ovdje išao objašnjavati. Pričekajte da dođemo do mosta. Naš kapetan, zapovjednik Zingales će vam sve objasniti.

 

Stigavši na most, tamo su ih čekali zapovjednik Zigales i ostatak visokih časnika USS Jowstona. Čim su svi izašli iz turbolifta i ušli na most, Zingales ustane iz kapetanove stolice te se obrati spašenim zarobljenicima: Dame i gospodo, dobrodošli na USS Jowston. Moje ime je Luigi Zingales, a ja sam trenutni kapetan USS Jowstona.”

 

Na to su se svi prozvani redom predstavili krenuvši od polukardasijanca: Zapovjednik USS Thunderbladea Sirius Verax, bivša kapetanica USS Valora Natalija Leyton, Ambasadorica Treyal, bivši kapetan IKS Hu’tegha Jonka, Legat Prakesh, bivši zapovjednik CDF Koranaka, natporučnica Lenara Pell, poručnik Isaac Larsson, potporučnica Kendra Daniels.

 

Drago mi vas je sve upoznati. – Ljubazno im kaže Zingales te nastavi: Žao mi je jedino što se nismo upoznali u boljim okolnostima.

 

Zapovjedniče Zingales. – Obrati mu se tada Sirius Verax te ga upita sa zbunjenim izrazom lica: Gdje je vaš kapetan? Nadam se da nije poginuo?

 

Na te izgovorene riječi Zingales poprimi mračan izraz lica te se tmurnim tonom obrati oslobođenim časnicima: Gospodo, mislim da bi bilo bolje da ovaj razgovor nastavimo privatno u sobi za sastanke. Imamo vam dosta toga za reći.

 

Dobro zapovjedniče. Vodite nas onda u sobu za sastanke. – Kaže na to romulanska ambasadorica.

 

Sljedećeg trenutka Zingales je ostale otpratio u sobu za sastanke. Nakon što su svi ušli i sijeli se na svoja mjesta Zingales prvi počne govoriti: Dakle da malo objasnimo situaciju. Kapetanice Leyton, kako sam čuo od Endileva, vas je zanimalo kako smo se se uspjeli vratiti nazad u Alfa kvadrant.

Mlada kapetanica na to pozitivno klimne glavom očekujući objašnjenje. No prije nego što je išta počeo objašnjavat Zingales lagano okljevajući zastane jer je znao da to što će sad reći neće biti dobre vijesti.

Nedavno dok smo još bili zarobljeni u Gama kvadrantu tijekom napada na jedan dominijski brod pronašli smo zastrašujuće vijesti za opstanak Federacije i ostatak Alfa kvadranta. – Nastavi on oklijevajući pomalo.

 

Pa govori već jednom! – Nestrpljivo se zadere klingonski kapetan Jonka.

 

Dobro, sami ste to tražili kapetane. – Iznervirano na to odvrati Zingales zato što mu nije dopušteno da pobliže opiše situaciju: Pretpostavljam da je već svatko od vas imao neugodnih iskustva s Dominijem.

 

Halo! Pa upravo ste nas spasili iz Dominijskog zatvora. Sigurno tamo nismo bili na razgledavanju kao turisti! – Sirius to kaže izritiran s obzirom da je Zingales navodio očito.

No ono što zasigurno nitko od vas ne zna je to na koji način Dominij vratio… – Krene ponovno Zingales nakon čega ponovno biva prekinut ovaj puta od romulanske ambasadorice koja je također na trenutak izgubila živce: Zapovjedniče, mislila sam da je vaš kapetan Vulkanac, a ne vi. Prestanite govoriti očito i prijeđite na stvar.

 

Oprostite. Uglavnom, otkrili smo da je Dominij sagradio generator umjetne crvotočine. – Čim je to izgovorio u cijeloj sobi za sastanke nastade šok te nastupi kratkotrajna tišina.

 

Molim! Glupost zapovjedniče, takvo što je ne moguće! – Arogantno mu odbrusi Jonka i potom odmah nadoda: Dominij nije toliko razvijen da bi bili sposobni napraviti takvo što!

 

Nažalost nije glupost kapetane Jonka! – Ubaci se Endilev i počne objašnjavati: “Upravo smo mi prošli kroz jedan takav generator crvotočine. Izlazak iz njega je u samom središtu Breenskog svemira.

 

Ne želim omaložavat vašu posadu natporučniče Shran ali kako je onda vaš brod neoštećen dospio skroz dodavde. – Upita tada skeptično Natalija.

 

Odgovor na to pitanje je ujedno i odgovor na drugo pitanje koje je postavio zapovjednik Verax. – Kaže to Zingales uperivši pritom pogled prema polukardasijancu i zatim potvrdi njegov upit: Pitali ste u vezi našeg kapetana Mar’Rele?

 

Da, upravo tako. – Odgovori Sirius i ponovi svoje prijašnje pitanje: Gdje je vaš kapetan? Zar se nešto dogodilo s njim, jer je čudno što sad nije s nama.

 

Kapetan Mar’Rela je… – Pokuša mu odgovoriti Zingales oklijevajući.

 

No tada je umjesto njega to odlučio odgovoriti Endilev glavno se zaderavši: IZDAO NAS JE PROKLETI VULKANAC!

 

MOLIM?! – Sirius tada uzvikne šokirano te potom malo snizi ton i nastavi: Objasnite se natporučniče Shran! Neviđeno je da bi kapetan Zvjezdane Flote ikada učinio takvu gnjusnu stvar!

 

Ne…, Endilev je nažalost u pravu zapovjedniče Verax. – Tužnim glasom se oglasi Zingales i krene objašnjavati: Otkad smo pronašli taj generator crvotočine kapetan se počeo čudno ponašati. Prvo se odvojio od nas te nije ništa od svojih planova htio podjeliti s nama, a kasnije kad smo napokon pokušali se provući bez znanja Dominija kroz crvotočinu bez ikakvog objašnjenja je promjenio plan. Nedugo nakon toga nas je izdao i teleportirao se na Dominijski brod.

 

Nevjerojatno! – Na to će šokirano Natalija ne vjerujući što je upravo čula potom nastavivši: Kapetan Mar’Rela je bio blizak s mojim ocem. Zahvaljujući njemu, Mar’Rela je nakraju postao kapetan Jowstona i sad je na kraju ovako upropastio sve. Mar’Rela mi je bio uzor da i sama jednom postanem kapetanica. Jednostavno ne mogu vjerovati da je izdajnik! To ne može biti istina!

 

Sramota! – Brzo se tada ubaci Jonka. Sad ne samo da se moramo brinuti zbog Dominijske prijetnje, već i naši saveznici surađuju s neprijateljem! Počinjem se pitati da li su glasine koje kruže u Klingonskom vijeću istinite! – Klingonski kapetan kaže to s gađenjem.

 

Samo malo kapetane!! Što želite reći?!! Svi mi ovdje smo lojalni prvotno Federaciji a onda i svojim saveznicima! – Sirius će na to šokiran napadom klingonskog kapetana.

 

No u taj moment ih je prekinuo legat Prakesh koji je dotada cijelo vrijeme šutio i pratio diskusiju: Dosta! Može vas sve biti sram! Možda u Federaciji i ima pokoji izdajnik koji bi prodao cijeli alfa kvadrant za osobnu korist, no NE MOŽETE govoriti da je cijela Federacija takva! – Te zadnje riječi Prakesh dodatno naglasi usmjerivši oštri pogled prema klingonskom kapetanu te potom nastavi: Ne znam za vas, ali Kardasija i ja osobno smo itekako zahvalni Federaciji, s obzirom da nam je jedina prišla u pomoć dok nas je Dominij po prvi put napao. Da, tako je! Oni su jedini prišli, dok ste se svi vi ostali skrivali iza svojih granica s opravdanjem da je laž da se Dominij vratio u alfa kvadrant! I zato ja vjerujem Federaciji. Vjerujem zapovjedniku Veraxu, kapetanici Leyton i zapovjedniku Zingalesu. Naposljetku posada Jowstona je riskirala svoje živote i svoj brod kako bi nas spasili!

 

Nakon što je legat Prekesh završio sa svojim govorom na trenutak u sobi nastade tišina. Svi prisutni su bili svjesni da sve što je Kardasijanac rekao istina, te su isto tako istovremeno bili posramljeni što su dopustili da ih Dominij toliko međusobno posvađa. Shvaćajući da nitko nije imao namjeru išta reći Endilev preuzme inicijativu kako bi prekinuo tišinu i nastavio sa sastankom te se obrati romulanskoj ambasadorici: Ambasadorice imam jedno pitanje za vas.

 

Izvolite natporučniče, što vas zanima? – Ljubazno mu je na to odvratila Romulanka.

 

Tada Endilev počne pričati: Dok smo bili zarobljeni u Gama kvadrantu, na jednom od Dominijskih brodova smo pronašli određenu Romulansku tehnologiju.

 

Kakvu tehnologiju? – Iznenađena njegovom izjavom odmah upita ambasadorica.

 

Radi se o specifičnom uređaju za maskiranje. – Endilev joj brzo odgovori i zatim nadoda: Jedan takav imamo upravo istaliran na našem brodu.

 

Razmišlivši na trenutak, Treyal tada krene nervozno pričati: Hmmmm…bojala sam se da bi o tome mogla biti riječ. Tehnologija o kojoj pričate natporučniče je nova eksperimentalna tehnologija bazirana na klasičnom uređaju za skrivanje. Tek je na jednom brodu do sad taj uređaj isprobavan.

 

Izgleda da vas je Dominij pretekao. – Čuvši to Zingales logički zaključi.

 

Da…, samo se s time postavlja jedno logično pitanje. Kako je ta tehnologija završila u Dominijskim rukama? – Sirius upita zagonetno.

 

Sigurno im ju nije Romulansko Carstvo dalo, ako to pokušavate implicirati zapovjedniče! – Oštro mu na to odgovori Romulanka s prijetećim pogledom usmjerenim prema njemu.

 

Čekajte, samo malo… – Sad se ubaci kapetanica Leyton te krene pričati: “Sad su mi stvari nešto jasnije. Prije nego što je moj brod uništen borili smo se protiv romulanskih brodova.

 

Molim! – Šokirana ovim otkrićem se javi ambasadorica Treyal.

 

Na to se oglasio i klingonski kapetan Jonka: Nemoguće?! I ja sam isto imao okršaj sa romulanskim brodovima prije nego su me kukavice zarobile.

 

Slični scenarij smo i mi imali. – Nadovezao se na njih potom legat Prakesh: Prije nego što sam završio u Dominijskom zatvoru mi smo bili u borbi s federacijskim brodom.

 

Izgleda da je Dominij vašu novu tehnologiju iskoristio u dobre svrhe ambasadorice. – Cinično zaključi Zingales.

 

Moramo to obznaniti ostalima prije nego što bude prekasno! Prije nego što se međusobno ne uništimo! – Ljutito će tada klingonski kapetan, no prije nego što je mogao nastaviti, sve ih je prekinuo poziv s mosta klingonske kormilarke Kurak, gdje se po tonu njezinog glasa dalo isčitati da ne donosi dobru vijest: Zapovjedniče Zingales, žao mi je što prekidam vaš sastanak, no imamo problema! Brzo dođite na most!”

 

Čim su to čuli svi su istog momenta ustali iz svojih stolica te se brzo uputili prema mostu. U trenutku kad su stupili na most cijeli brod se zatresao.

 

“Prijavak!! Što se događa?! – Zingales povišenim glasom upita klingonsku kormilarku na što mu ona odmah odgovori: Dominijska flota nas napada gospodine! Stvorili su se od nikuda!

 

Prokletstvo! Sigurno su pronašli način kako da izbjegnu vaše senzore! – Ljutito kaže Sirius.

 

Ubrzajte na maximalni warp! – Odmah zapovjedi Zingales te nadoda: Dominijski brodovi nisu toliko brzi kao mi. Bit ćemo sigurni čim uđemo u Bajoranski sustav. Sumnjam da će nas Dominij tako daleko slijediti.

 

Dobra ideja. – ubaci se kapetanica Leyton I potom predloži: Najbolje bi bilo da odemo do Deep Space 9-a, pošto se tamo konstantno nalazi velika obrambena flota. A i ne vjerujem  da bi Dominij u ovom trenutku riskirao otvoreni sukob.

 

Uredu, unesite koordinate za Deep Space 9. – Bez većeg predomišljanja naredi Zingales Klingonki za kormilom, koja ga je poslušala te utipkala naredbe u svoju konzolu. Trenutak kasnije se osjetio lagani trzaj na cijelom brodu i Jowston je tada ubrzao u maksimalnu moguću brzinu. Tada su Dominijski brodovi polagano počeli zaostajati i u roku od pola minute više uopće nisu bili u dometu naoružanja. Unatoč tome, dominijski brodovi su svejedno i dalje nastavili sljediti federacijski brod što je potrajalo nekih 5 minuta, sve dok  im Jowston napokon nije pobjegao i iz senzorskog dometa.

Kad su bili sigurni da ih neprijateljska flota više ne prati, atmosfera na mostu se napokon vratila u normalu te je tog trenutka Zingales dao savjet da svi spašeni članovi posade uzmu nešto odmora. S obzirom da nije bilo više ništa za učiniti svi su prihvatili Zingalesov savjet te su se uputili prema svojim privremenim kabinama kako bi se ipak malo odmorili, jer svi su bili svjesni da ovo nije bilo zadnje što su vidjeli Dominij i da je samo pitanje vremena kad će doći do pravog otvorenog napada na Federaciju i ostale…

 

*picture source