e03

Dominion of Revenge S01E03 Chaos unleashed

by Ronald Sataić 

 

IKS Hu’Tegh

 

Negdje između Azurne maglice i Khitomera, na mostu broda Negh’Var klase se orila jedna od brojnih klingonskih ratničkih pjesama i pilo se krvavo vino u velikim količinama. Razlog slavlja klingonskih ratnika na brodu je bio taj što su eliminirali omanju flotu Orionskih pirata koji su nekoliko mjeseci sustavno pljačkali i uništavali klingonske konvoje. Bila je to veličanstvena bitka u kojoj je njihov brod sam uništio 6 Orionskih brodova.

 

Kad su završili s petom ratničkom pjesmom, zapovjednik Hu’tegha je razbio dovršenu bocu krvavog vina i zaderao se: Braćo ratnici! Danas smo učestvovali u veličanstvenoj bitci i učinili veliku uslugu Carstvu! Orionske kukavice će drugi put razmislit dvaput prije nego što ponovno napadnu naše brodove. Sam Kahless bi bio ponosan na ono što smo danas napravili zato ću vas sve redom predložit vijeću da vam dodijeli veće činove. A sad pijmo i pjevajmo dok se ne vratimo na Qo’Nos…

 

Čim je završio s govorom kligonski zapovjednik je otvorio novu bocu i nazdravio svojim časnicima na mostu. Pjevanje i ispijanje krvavog vina se nastavilo, no ne zadugo…

 

Putujući u warp brzini prema Qo’Nosu kroz svemirska prostranstva posada Hu’tegha nije ni slutila da ih netko prati. Bili su prilično uvjereni da su prešavši granicu Klingonskog carstva na sigurnom te zbog toga nisu uključili uređaj za skrivanje. To je bila njihova velika pogreška.

 

Točno iza Hu’Tegha su se otkrila 3 romulanska broda D’deridex klase i otvorila paljbu iz svog naoružanja po klingonskom brodu.

 

Od direktnog pogotka nekoliko salvi torpeda i razorničkih izboja klingonski brod se naglo zaustavio i tolko žestoko zatresao da su neki od kligonskih časnika poletjeli prema obližnjih konzolama i tritanijskim pregradama.

Zapovjednik Hu’Tegha je preletio preko kapetanske stolice i usput razbio bocu iz koje je pio.

 

Prvi časnik je odletio u jednu od bočnih pregrada, slomio vrat i poginuo. Njegovu sudbinu je doživjelo još nekoliko časnika duž cijelog broda. Većina ostalih časnika je prošla sa težim ili lakšim ozljedama.

 

Unatoč slomljenoj ruci kapetan Hu’Tegha se osovio na noge i uzviknuo: Koji je sad ovo vrag, tako mi mog Targa?! Tko puca po nama?!

 

Hu’Teghov taktički časnik koji je prošao samo s nekoliko ogrebotina se ustao i vratio do svoje konzole preko koje je maločas preletio. Pritiskom na par tipki je prebacio sliku na zaslonu koja se iz slike svemirskog polja promijenila u sliku 3 romulanske ratne ptice koje su se okretale prema Hu’Teghu i spremale za novi napad.

 

Romulanci?!!! – Iznenađeno je uzviknuo klingonski kapetan Jonka. Sekundu nakon što je došao k sebi od čuđenja Jonka je naredio svom taktičkom časniku da podigne štitove i pripremi oružje.

 

Nažalost to nije moguće kapetane. Kukavice su nam uništile generator štitova. – Odgovorio mu je vidno ljut klingonski taktički časnik.

 

Čuvši to Jonka je rekao: Onda ćemo se morat borit bez štitova. Ispali svo naoružanje na glavni romulanski brod!

 

Odmah kapetane! – Rekao mu je klingonac za taktičkom konzolom i počeo unosit komande u nju.

 

Gotovo momentalno je iz Negh’Var klase poletjelo nekoliko torpeda i razorničkih zraka prema romulanskom D’deridexu u sredini. Torpeda su uspjela nanijest štetu štitovima ratne ptice, no razornici nisu imali nikakvog efekta.

 

Ovo je nemoguće! – Začuđeno je uzviknuo taktički časnik Bor’Tas.

 

Što pak sad ne valja?! – Iziritirano je upitao Jonka.

 

Naši razornici ne rade nikakvu štetu njihovim štitovima. Samo torpeda. – Još uvijek s izrazom nevjerice na licu mu je odgovorio Bor’Tas.

 

Prije nego što je Jonka uspio pitat za razlog, brod su zatresle nove salve torpeda ispaljenih od strane romulanskih brodova.

 

Još par ovakvih pogodaka i bit ćemo uništeni. Uzvrati paljbu Bor’Tas! – Izderao se Jonka na svog taktičkog časnika te se potom odmah obratio kormilaru koji je došao svijesti: K’Tang – Manevri za izbjegavanje! Drži nas podalje od njihovog frontalnog naoružanja.

 

Da, kapetane! – Iako teško ranjen K’Tang je odmah sjeo za svoju konzolu i počeo micat brod izvan dometa frontalnog naoružanja romulanskih ratnih ptica dok je u isto vrijeme Bor’Tas ispalio sljedeću salvu torpeda prema neprijateljskim brodovima.

 

Štitovi glavnog romulanskog broda su na 50%. – Obznanio je Bor’Tas časnicima na mostu i svom zapovjedniku.

 

Dobro. Samo tako nastavi! – Rekao mu je Jonka.

 

Nakon nekoliko naizmjeničnih paljbi kligonski brod je onesposobio jednu od romulanskih ratnih ptica. I taman  nekoliko sekundi prije nego su druga dva romulanska broda ponovno zapucala na Hu’tegha, njegovo osoblje u strojarnici je uspjelo zamijenit uništeni generator štitova i resetirat ih.

 

Imamo ponovno štitove! – Pomalo uzbuđeno je uzviknuo Bor’Tas.

 

To su odlične vijesti! – Zaključio je Jonka te rekao: Ajmo uništit sad te romulanske kukavice! Paljba!

 

Čim je to rekao, Bor’Tas je ispalio sljedećih nekoliko salvi torpeda prema jednom od romulanskih brodova.

 

Od jačine eksplozije romulanskom brodu su štitovi pali ispod 30%, a i zaradio je lakša oštećenja na trupu.

Zbog toga je zadnji od romulanskih brodova ispalio zraku kakvu klingonci još dosad nisu vidjeli te tako ostavili Hu’tegh bez štitova i oružja.

 

Kapetane, ostali smo bez naoružanja i štitova! – Uzviknuo je Bor’Tas i zatim upitao: Što da radim?!

 

Lansiraj sve naše lovce i šatlove, i naredi pilotima da unište romulanske kukavice. – Naredio mu je Jonka.

 

Unoseći komande u svoju konzolu Bor’Tas je rekao: Nisam baš siguran, ali nešto mi smrdi da to nisu romulanski brodovi, a kamoli Romulanci.

 

Kako to misliš da nisu Romulanci? – Zbunjeno ga je upitao Jonka.

 

Njihovo naoružanje i obrambeni sustavi nisu karakteristični za D’deridex klasu brodovu. – Odgovorio mu je Bor’Tas.

 

Možda su nadogradili brodove novim oružjima. – Pomalo skeptično kaže Jonka.

 

Na to je Bor’Tas uzvratio: Ne bih rekao. Ovo su previše napredna naoružanja za romulanske brodove. Uostalom ova zraka koja nam je onesposobila štitove i naoružanje, zar te to ne podsjeća na…

 

Prije nego što je Bor’Tas uspio nastaviti rečenicu, Jonka ga je prekinuo: Breensko prigušno oružje!

 

Da, i to je… – Sljedeća salva torpeda je žestoko zatresla klingonski brod prije nego je Bor’Tas uspio išta reć.

 

Tada se preko brodskog komunikacijskog kanala oglasio klingonski šef strojarnice i rekao: Još jedan ovakav pogodak i bit ćemo uništeni kapetane!

 

Sad mi je dosta! K’Tang, unesi kurs za zalijetanje u romulansku pticu. Danas je dobar dan za umiranje izgleda! – Uzviknuo je kapetan Jonka.

 

Dok su klingonski lovci i šatlovi uspjeli onesposobit drugu ratnu pticu, treća je bila gotovo neoštećena. Prema njoj se zato punom impulsnom brzinom uputio već poprilično oštećen klingonski brod Negh’Var klase. Vidjevši što Klingonci pokušavaju izvest, romulanska ratna ptica se pokušala izmaknut, ali bezuspješno. Hu’tegh je punom brzinom udario o desni bok masivne D’deridex klase. Od jačine udara nešto jače oklopljena Negh’Var klasa je duboko zabila svoj trup u unutrašnjost ratne ptice. Nekoliko sekundi kasnije su oba broda nestala u snažnoj eksploziji čiji su se dijelovi raspršili uokolo i pritom dodatno oštetili već onesposobljene romulanske ratne ptice. Neki od klingonskih lovaca i šatlova su također onesposobljeni od siline eksplozije dvaju brodova, dok su se ostali zaputili u smjeru Qo’Nosa kako im je naredio kapetan Jonka prije nego se Hu’tegh zaletio u romulansku ratnu pticu. Nakon što su svi klingonski lovci i šatlovi napustili područje, romulanski brodovi su nakratko nestali te su se na istom mjestu pojavili dominijski brodovi.

 

Postigli smo ono što smo htjeli. – Rekao je Vorta s jednog od dvaju dominijskih brodova te nastavio: Kad oba broda budu popravljena zamaskirajte nas u klingonske brodove i unesite kurs za najbližu romulansku stanicu…

 

USS Valor

 

Kapetaničin dnevnik, zvjezdani nadnevak 57704.40: Za nekih pola sata će moj brod stić u Unroth sistem kako bi se održao važan sastanak federacijskih i romulanskih ambasadora. Iako nisam pretjerano oduševljena još jednom u nizu diplomatskih misija, ovaj put je ipak situacija nešto bolja pošto je za razliku od prijašnjih misija ova nešto opasnije prirode. Moj brod i posada dugo već nisu vidjeli akcije, a i još nismo imali prilike isprobat nove štitove i torpeda, ali ako romulanski pobunjenici pokušaju sabotirat ovaj sastanak to bi se moglo promijenit. Naravno da ne želim da itko od ambasadora ili posade nastrada, ali malo akcije nam nebi škodilo…

 

Kapetanica Natalija je tada zastala pokušavajući smisliti što dalje reći, no u tome ju je prekinuo glas njene komunikacijske časnice: Zastavnica Nicole kapetanici Leyton! Upravo smo primili generalni poziv u pomoć od Romulanske stanice iz Unroth sistema. Pod žestokim su napadom klingonskih brodova i ne znaju kolko će se još dugo moći braniti.

 

Jesi li ti to upravo rekla da su ih Klingonci napali? – Zbunjeno ju je upitala kapetanica Natalija.

 

Na to joj je ona odgovorila brzo i kratko bez oklijevanja: Da kapetanice.

 

Nevjerojatno! Još bi očekivala tako nešto od romulanskih pobunjenika ili Remanca, ali ne i od Klingonaca. Čovjek bi pomislio da već imaju sasvim dovoljno problema sa održavanjem reda u svom prostoru s obzirom an njihov trenutni rat visokih kuća. – Rekla je na to Natalija te joj odmah zatim izdala naredbu: Ubrzajte u maksimalni warp i javite Romulancima da pomoć stiže. Ja ću bit na mostu za koju minutu.

 

Primljeno na znanje. – Odgovori joj Nicole prije nego je prekinula vezu.

 

Primivši te nove vijesti Natalija je postala pomalo uzbuđena što će ipak vidjeti akcije, ali još uvijek zbunjena činjenicom da su Klingonski brodovi napali Romulansku stanicu. I to baš stanicu prema kojoj su se zaputili. Natalija je tako još neko vrijeme sjedila u svom uredu kontemplirajući o tome sve dok se nije odlučila dignut iz stolice i krenuti prema mostu… Kad je kročila na most prema njoj se okrenuo njen prvi časnik i glasno rekao: Kapetanica na mostu!

 

Hvala Akorem. – Uzvratila mu je Natalija te zatim odmah upitala mladu zastavnicu za kormilom: Gospođice Kendra – Koliko nam je ostalo do odredišta?

 

3 minute kapetanice. – Odgovorila joj je crvenokosa časnica za upravljačkom konzolom.

 

Dobro. – Rekla je na to Natalija te zatim upitala šefa strojarnice: Kakav je status brodskih sustava, Isaac?

 

Isaac je tada bacio pogled na svoju konzolu i rekao: Napajanje Warp jezgre i pomoćnih sustava je na 100%. Rezervno napajanje je također na 100%. Warp i impulsni motori su potpuno ispravni. Štitovi i naoružanje su na 100%. Svi ostali sustavi rade normalno i spremni su za upotrebu.

 

Odlično. – Kaže na to sa smiješkom Natalija te se potom okrene prema svojoj taktičkoj časnici i upita: Jesu svi obrambeni i ofenzivni sustavi spremni?

 

Trillica joj je dala odgovor bez oklijevanja: Fazorske mreže su zagrijane te su fotonska i kvantna torpeda spremna za lansiranje. Trikobaltni projektili su vam također na raspolaganju. Štitovi su na 100%.

 

To znači da smo potpuno spremni za borbu. – Zaključi Natalija zadovoljno.

 

Nakon toga je uslijedila tišina sve dok se nije oglasila zastavnica Kendra za kormilom: Ulazimo u Unroth sistem za 3, 2, 1… Na rubu Unroth sektora je iz warpa izašla omanja krstarica Nova klase te polako nastavila impulsnom brzinom prema 8. planetu sustava.

 

Natalijin bajoranski prvi časnik je zatražio tada od andorijanskog znanstvenog časnika da skenira područje oko 8. planeta. Nakon nekoliko sekundi tipkanja po konzoli Andorijanac je dignuo glavu i rekao: Ne očitavam nikakve brodove ni stanicu senzorima.

 

Kako je to moguće? – zbunjeno je upitala Natalija te nastavila pogledavši svog prvog časnika: Romulanska stanica bi trebala biti u orbiti 8. planeta zar ne?

 

Akorem je na to odgovorio: Nisam siguran, ali preporučam da se približimo 8. planetu kako bi istražili to pobliže.

 

Natalija mu je potvrdno kimnula glavom i zatim naredila zastavnici Kendri da odvede brod u orbitu osmog planeta. Kendra je odmah poslušala njenu naredbu i krenula unosit komande u konzolu dok se USS Valor lagano približavao ledenom planetu. Minutu, dvije kasnije USS Valor se približio planetu i svi na njegovom mostu su imali priliku vidjet zastrašujući prizor… Nekoliko kilometara ispred njih se nalazilo veliko polje ostataka onoga što je nekad bila romulanska stanica.

 

Izgleda da su Klingonci uspjeli uništiti stanicu prije nego što smo došli. – Rekao je andorijski znanstveni časnik vidjevši ostatke zelene boje koji su bili raspršeni na sve strane.

 

Da, ali što je onda s klingonskim brodovima? – Upitala je zastavnica Kendra.

 

Andorijanac je ponovno unio nekoliko komandi u svoju konzolu i ubrzo zatim odgovorio: Gdje god da jesu ne mogu ih naći. Probat ću još napravit tahionsko skeniranje.

Tada je unio novi niz komandi u svoju konzolu i nakon nekog kraćeg vremena rekao: Ne, nema nikakvih skrivenih brodova u ovom sustavu.

Moment nakon toga iznenada je dobio nova očitanja na konzoli i malo glasnije uzviknuo: Kapetanice, u sustav su upravo ušla dva romulanska broda Norexan klase! Na kursu su za presretanje i spremni za borbu!

 

Crvena uzbuna! Svi na borbene položaje! – Zaderala se kapetanica Natalija te potom naredila komunikacijskoj časnici Nicole da pozove romulanske brodove.

 

Nakon nekoliko pokušaja pozivanja romulanskih brodova Nicole je prioćila da nema odgovora na poziv.

 

Pošalji generalni poziv u pomoć na svim frekvencijama. – Naredila joj je odmah zatim Natalija.

 

Kendra ju je poslušala i poslala s.o.s. poruku, a kojih par sekundi kasnije romulanski brodovi su došli u domet naoružanja te ispali salvu torpeda i razorničkih zraka na USS Valor. Od višestrukih pogodaka brod se snažno zatresao i svjetla su zatreperila. Tada je Natalija naredila svojoj taktičkoj časnici da uzvrati paljbu. Trillica je odmah unijela set komandi u svoju konzulu te je iz Valorovih torpednih cijevi izletjela salva kvantnih torpeda popraćena fazorskim zrakama iz nekoliko fazorskih mreža. Istovremeno je Kendra pokušavala maknut brod iz dometa frontalnog naoružanja romulanskih brodova što joj i nije bio problem s obzirom na okretnost i brzinu dosta manje Nova klase.

 

Štitovi jednog od romulanskih brodova su na 85%. – Rekla je taktička časnica Lenara.

 

Čuvši to Natalija je izdala sljedeću naredbu: Ispali trikobaltne projektile.

Trebalo je samo par sekundi da Lenara unese novi set komandi pomoću kojeg je lansirala 4 trikobaltna projektila. Jedan projektil je promašio metu, no ostala 3 su pogodila jednu od Norexan klasa direktno u gornje štitove koji su nakon par novih pogodaka fazorskim zrakama otkazali. U međuvremenu je drugi Norexan uspio doć s bočne strane Valoru i lansirat sva torpeda iz prednjih lansera popraćena rafalnom paljbom iz razorničkih topova. Većina ispaljenih torpeda i razorničkih zraka je pogodila Valorove bočne štitove koji su pali na 30%.

 

Još jedan ovakav pogodak i ostat ćemo bez štitova. – Glasno se izderao Isaac.

 

Čuvši to Natalija se obratila Kendri: Probaj izbjegavat nova torpeda i razorničke izboje čim više možeš. Ne smijemo ostat bez štitova!

 

Kendra joj je samo kimnula glavom i počela pomicat brod izvan dometa naoružanja romulanskih brodova tj. s njihove stražje strane. Lenara je u međuvremenu ispalila novu salvu fotonskih i kvantnih torpeda popraćenu sa nekoliko novih izboja iz fazorskih mreža. Skoro sva torpeda su se žestoko zabila u štitove i trup već oštećenog Norexana, a fazorske zrake su još napravile dodatnu štetu gornjem trupu Norexan klase.

 

Shvativši da je zadnji pogodak teško oštetio Norexana, Natalija je naredila Lareni da ispali još jednu salvu trikobaltnih projektila te su moment kasnije nova 4 projektila poletjela prema romulanskom brodu koji se neuspješno pokušao izmaknut. Sva 4 torpeda su pogodila Norexan klasu koja je na kraju nestala u žestokoj eksploziji. Neki od dijelova su se toliko jako razletjeli da su pogodili drugi romulanski brod i jedan od Valorovih warp motora.

 

Ispuštamo plazmu iz desnog warp motora. – Izvijestio je Isaac kapetanicu Nataliju o novonastaloj situaciji te potom rekao: Poslat ću tim da to popravi.

 

Uredu. Idemo se sad fokusirat na onesposobljavanje drugog romulanskog broda. – Rekla je Natalija pa se obratila Nicole: Probaj sad pozvat Romulance. Možda su spremni objasniti nam koji se vrag događa.

 

Nicole je odmah počela pritiskat tipke na svojoj konzoli no ni ovaj put nije bilo odgovora iz romulanskog broda koji je lansirao novu salvu torpeda i pogodio Valorove štitove nepoznatom zrakom koja ih je odmah iscrpila. Isaac se jako potrudio da osposobi štitove no nije stigao i torpeda su žestoko udarila u trup Valora.

 

Od siline eksplozije časnici su doslovno letjeli po mostu, strojarnici i ostalim dijelovima broda. Isaac je odletio preko svoje konzole i zamalo glavom zaronio u pod. Komunikacijskoj časnici je konzola eksplodirala u facu. Taktička časnica Lenara je izletjela iz svoje stolice i slomila ruku na tritanijskoj pregradi…

Kapetanica Natalija se nekako uspjela zadržat u stolici i čim se situacija smirila ustala se iz svoje stolice i prvo pomogla Isaacu da ustane te potom i ostalima. Nažalost Nicole kojoj je eksplozija konzole doslovno spalila facu nije bilo spasa, kao ni prvom časniku Akoremu kojem je jedna od tritanijskih greda probila glavu.

 

Isaac se vratio do svoje konzole i napravio provjeru stanja brodskih sustava. Ono što je vidio nije mu se nimalo svidjelo no svejedno je morao izvijesti kapetanicu o situaciji: Generator štitova nam je uništen. Većina naoružanja onesposobljenja. Imamo veliku rupu na gornjem dijelu na spoju tanjura i sekundarnog trupa. Warp pogon ne radi kao ni jedan od impulsnih motora…

 

Prije nego je uspio sve reć, na most se teleportiralo nekoliko Jem’Hadarskih vojnika i jedan muški Vorta koji su momentalno naredili kapetanici Nataliji i ostatku preživjelih časnika na mostu da se predaju.

 

Ali kako…? – Potpuno iznenađena i totalno zbunjena, kapetanica Natalija je pokušala shvatit što se upravo dogodilo i otkud su se stvorili Jem’Hadari i Vorta.

 

Vorta joj je odmah rekao prijetećim glasom: Bez nepotrebnih pitanja. Idete s nama!

 

Gadovi jedni! Požalit ćete zbog ovoga! – Isaac se probao neuspješno probao istrgnut iz zahvata Jem’Hadarskog vojnika.

 

Baš naprotiv. Vi ćete bit ti koji će požalit što su uništili romulansku stanicu i ubili romulanskog ambasadora. – Rekao je arogantno Vorta te potom pozvao svoj brod i rekao da teleportiraju sve federacijske časnike s USS Valora u njihov brodski zatvor. Čim su se federacijski časnici dematerijalizirali s mosta USS Valora, jedan od Jem’Hadara je upitao Vortu: Što ćemo s ovim brodom?

 

Uništit ćemo ga i potom zamaskirat svoj brod da izgleda točno poput njega. – Odgovorio je samozadovoljno Vorta.

 

A što ćemo s njegovom posadom? – Upitao ga je drugi Jem’Hadar.

 

Vorta mu je na to jednostavno odgovorio: Odvest ćemo ih u jedan od naših zatvora u Breenskom svemiru.

Potom se Vorta obratio Jem’Hadaru koji je razgledavao most USS Valora: Postavite eksplozive i kad završite javite mi da vas teleportiram natrag na naš brod i pripremim ga za transgalaktički skok.

 

Jem’Hadar je potvrdnuo kimnuo u njegovom smjeru i potom se Vorta teleportirao natrag na svoj brod.

Nekoliko minuta kasnije romulanski Norexan je nestao te se nakratko na njegovom mjestu pojavila silhueta dominijskog broda koja je ubrzo nestala u obličju federacijske Nova klase. Odmah potom je zamaskirani brod zagrijao svoje motore i nestao u ljubičastom bljesku, nakon čega je snažna eksplozija progutala USS Valor i raznijela ga u tisuće komada. Tako je u orbiti ledenog planeta ostalo samo veliko polje ostataka stanice i brodova.

 

Nastavit će se…

 

*picture source