starship_descent_by_jetfreak_7-d20j4o0

Dominion of Revenge S01E01 Sabotage

by Ronald Sataić

 

Prema Deep Space 9-u  se warpom 8 kretao najveći federacijski brod ikada konstruiran. Njen zapovjednik Sirius je sjedio u samom središtu njegovog komandnog mosta te gledajući u zvijezde na ogromnom ekranu pokraj kojih su prolazili munjevitom brzinom, razmišljao je o novom zadatku koji mu je propisao Stožer Zvjezdane Flote. Nakon nekog vremena mu se počelo spavati pa se jednostavno obratio prvoj časnici koja je sjedila njemu s desna: Pomalo me umor hvata. Most je tvoj Talla.

 

Uredu Sirius, želim ti ugodan san. – Odgovorila mu je prelijepa Andorijanska prva časnica Thunderbladea te zauzela njegovo mjesto nakon što se ovaj ustao i napustio most.

 

Za razliku od većine drugih brodova Zvjezdane flote, Thunderblade je imao vrata direktno iza mosta, iza kojih se nalazio hodnik koji je vodio prema konferencijskoj sobi za sastanke viših časnika broda. S lijeve i desne strane hodnika su se nalazile kabine viših časnika broda kao i jedna kapetanova te također nekoliko kabina za goste na visokim položajima u floti ili nekoj drugoj od organizacija. Kapetanova kabina je odmah bila prva nadesno. Čim je Sirius kročio kroz vrata svoje kabine upalila su se svjetla. Nije mu trebalo puno da skine uniformu te legne u svoj prostrani krevet koji je bio dovoljno velik i za dvije osobe. Moment nakon što se Sirius legnuo u krevet naredio je kompjuteru da izgasi svjetla i ubrzo zatim utonuo u san…

 

Par sati kasnije probudio ga je zvuk kompjutera koji mu je javljao da ima poziv.

 

Koji je sad vrag? – Promrljao je Sirius polako se dižući iz kreveta te oteturao do kompjutera dok je u isto vrijeme protrljao oči. Zatim je pritiskom na tipku kompjutera prekinuo obavijest o pozivu i na ekranu mu se pojavilo ozbiljno lice admirala Rossa koji ga je odmah pozdravio.

 

Sirius mu je uzvratio pozdrav i pitao ga relativno pospanim glasom: O čemu je riječ admirale?

 

Bojim se da imam prilično loše vijesti. – Zabrinutim glasom je rekao admiral Ross.

 

Sirius je odmah pomalo iziritirano upitao: Nije valjda da je opet nekakav problem s fazno-plazmenim torpedima u pitanju?!

 

Ne, ništa u vezi toga. – Brzo mu je odgovorio admiral Ross te zatim nastavio: Prije nešto manje od dva sata smo izgubili kontakt s jednim od naših patrolnih brodova te također s nekoliko senzorskih postaja na granici s Breenskom Konfederacijom.

 

Iz umornog stanja Siriusovo lice je poprimilo zabrinuti izraz s dozom straha u očima te je nakon tog momenta šutnje pitao: O kojem je brodu riječ?

 

Admiral Ross je odmah odgovorio: Riječ je o USS Knightu; brodu Akira klase – Nadodao je admiral.

 

Da li znate tko stoji iza tih napada? – Upitao je Sirius na što mu je pomalo neuvjereno, ali ipak cinično odgovorio admiral: Nažalost nemamo dovoljno podataka zasad, ali ono što sigurno znamo jest da su senzorske stanice kao i senzori USS Knighta očitali veću količinu polaronskih čestica kao i tragova trilitija.

 

Iako se trudio to ne pokazat, Sirius je lagano problijedio u licu s obzirom da se na sam spomen polarnoskih čestica sjetio Dominija i rata koji su vodili s njime. Od same pomisli na to mu je bilo mučno, pogotovo zato što je u tom ratu izgubio svoju zaručnicu i dosta svojih kolega. Nakon malo dulje pauze Sirius je izustio: Znači Dominij se vratio?

 

Iako to još nije sto posto sigurno, bojim se da si u pravu. – S nelagodom je odgovorio admiral.

 

Na to će Sirius zbunjeno: Ali kako? Osigurali smo crvotočinu, a koliko se sjećam Dominij nikad nije imao uređaj za skrivanje, a i taman da su ga ugradili u svoje brodove još uvijek nebi mogli proć nezapaženo s obzirom da je stanica Deep Space 9 opremljena tahionskim skenerima.

 

To sve stoji, ali nisi uzeo jednu drugu mogućnost u razmatranje. – Rekao mu je Ross.

 

A koja bi to bila? – Zbunjeno će Sirius.

 

Možda su našli drugi put. – Pomalo nesigurno mu je odgovorio admiral.

 

Sirius je na to rekao: Imate pravo, tu mogućnost nisam uzeo u ozbir. Ali svejedno mi nije baš jasno kako točno bi to postigli? – Zamišljeno će Sirius.

 

A čuj…ili su otkrili neku novu vrstu pogona poput Borgovog transwarpa ili su pak našli drugu crvotočinu. – Odgovorio mu je admiral te brzo nastavio: Bilo kako bilo, obje mogućnosti su vrlo loše za Federaciju kao i naše susjede, te u svakom slučaju moramo djelovati čim prije da suzbijemo tu prijetnju.

 

Slažem se u potpunosti admirale! – Brzo će na to Sirius.

 

Uredu, dakle ovako ćemo…čim dođeš do DS9-a, a trebao bi doći tamo što je prije moguće – Ozbiljno je rekao admiral te nastavio: Pozvat ćeš sve brodove u blizini da se sastanete tamo, a kapetan Sisko i Gul Garak će vam objasniti koji je vaš zadatak.

 

Gul Garak? – Brzo je upitao Sirius veselijim tonom na što mu je admiral Ross odgovorio: Upravo tako. On će također s vama u misiju s obzirom da je Kardasijanska Unija također napadnuta tj. Centralni Stožer Unije je izgubio kontakt s jednom od stanica također na granici s Breenskom Konfederacijom.

 

Hmm…sve mi se nekako čini da su i Breeni povezani s tim napadima. – Logički je pretpostavio Sirius.

 

Ni to još nije potvrđeno, ali i meni se čini da jest tako s obzirom da su se već na polovini rata udružili s Dominijem. – Gotovo uvjereno je to rekao admiral te odmah nastavio: Uglavnom saznat ćemo, odnosno ti ćeš bit među prvima koji će saznati zašto su se ovi nedavni napadi dogodili i pokušati spriječiti daljnje sukobe kao i potencijalnu mogućnost izbijanja novog rata. No bilo kako bilo, odsad su svi brodovi i stanice uz granicu Breenske Konfederacije na povišenom stupnju pripravnosti u slučaju da ponovno dođe do napada.

 

Na to je Sirius odlučno rekao: Ako i kada dođe do napada, potrudit ću se da moj brod i moja posada budu spremni za bitku.

 

Odlično, znači sve znaš! Sad kad smo to riješili ja te pozdravljam i želim ti sretan put do DS9-a te se nadam da ćeš uspješno obaviti svoju misiju. Ukoliko to nebude moguće, dajem ti dopuštenje da iskoristiš sve što je moguće kako bi obranio Federaciju i naše saveznike. Admiral Ross se odjavljuje. – Čim je to rekao lice admirala Rossa je nestalo sa ekrana kompjutera te je zamjenjeno logom Ujedinjene Federacije Planeta.

 

Znači to je to…nakon skoro 5 godina mira Dominij je ponovno prijetnja Federaciji. Već su mi uzeli jednu voljenu osobu i mnoge prijatelje te su se sad vratili po još. E pa neće! Neću im dopustit da mi više išta oduzmu! I naplatit ću im ono što su napravili! – Odlučno je pomislio Sirius te je pritiskom na svoj komunikator pozvao prvu časnicu Tallu: Sirius mostu! – Ubrzajte na kvantno-mlaznu brzinu i javite mi čim uđemo u sector gdje se nalazi DS9!

 

Mogu li upitati čemu sad odjednom takva žurba Sirius? – Zbunjeno će Talla na što joj je on kratko odgovorio: Izgleda da se Dominij vratio.

 

Talla je odmah na to rekla s pomalo uplašenim glasom: R…-razumijem zapovjedniče!

 

Nekoliko momenata nakon toga USS Thunderblade je ubrzao u kvantno-mlaznu brzinu, a kroz prozore se više nije vidio svemir, već tunel tirkizne boje kroz koji su prolazili munjevitom brzinom odnosno kvantno-mlazni tunel.

Zbog vijesti koje je maloprije primio teška srca, Sirius više nije mogao spavati već si je natočio čašu Kanara i zamišljeno gledao kroz prozor u tirkiznu svjetlost kvantno-mlaznog tunela.

 

Dnevnik zapovjednika – dodatak: Par minuta unazad smo moja posada i ja primili užasnu vijest o vjerojatnom povratku Dominija u Alfa kvadrant i napadima na jedan od naših brodova kao i na Kardasijansku stanicu. Još uvijek mi nije jasno kako su uspjeli proći pored svih onih nevidljivih mina, obrambenih platformi i stanice. Zato mi se sve više čini da je admiral bio u pravu kad je rekao da su možda našli drugi put. U svakom slučaju morat ćemo saznati kako im je to uspjelo prije ili kasnije, a dotad se moramo pripremit za nove napade pa čak i, tako nam Proroci svima pomogli, mogućnost izbijanja novog rata, a moja posada i ja ćemo napravit što god je potrebno da zaštitimo Federaciju i njene saveznike od te pošasti.

 

Nakon kratke pauze Sirius je rekao kompjuteru da završi i spremi snimku te si je potom ulio u čašu još Kanara iz već načete boce. Moment kad je podignuo svoju čašu sa stola i prinio ju ustima, brod se snažno zatresao i zaustavio te je unutrašnjost kabine ostala bez rasvjete. Čaša Kanara je iskliznula iz ruke polukardasijanca, naposljetku se razbivši na podu, dok se njen sadržaj prolio većinom po Siriusovom krilu te djelomično po tamnolavom tepihu koji je prekrivao pod kabine. Trenutak kasnije kad se upalila pomoćna rasvjeta Sirius se naglo ustao iz stolice i pritiskom na komunikator pozvao šefa strojarnice: Koji se vrag sad dogodio Jerry?!

 

Preko komunikatora se prvo čula buka iz strojarnice i panična vika časnika u okolini te potom Jerryjev glas: Nisam još skroz siguran, ali izgleda da je došlo do preopterećenja kvantno-mlaznih zavojnica obje jezgre. Ja i moja ekipa još uvijek pokušavamo otkriti uzrok, ali slutimo da se radi o sabotaži.

 

Sabotaži?! – Zaprepašten onime što je čuo, Sirius je isprva ostao bez komentara, ali se brzo potom sabrao i upitao: Tko bi nas htio sabotirat sad i kud baš ovdje?

 

Nažalost na to pitanje nemam još odgovor. Ali tko god da jest, potrudio se da obavi i više nego solidan posao. – Frustirano će Smith nakon što mu je prije nego je uspio odgovorit Sirius jedan od njegovih časnika dojavio novu lošu vijest.

 

Kako to misliš solidan posao? – Ispalio je Sirius pitanje bez oklijevanja već pretpostavljajući o čemu se radi.

 

Na to je poručnik Smith teško uzdahnuo i rekao: Upravo mi je javljeno da su obje kvatno-mlazne zavojnice u potpunosti skurene i bez novih ne možemo koristiti kvatno-mlazni pogon.

 

Dovraga! – Izderao se Sirius i potom odmah pitao: Jel možemo barem u warp?

 

Trenutno ne, ali za nekih sat do dva sata kad instaliramo nove zavojnice ćemo moći. – Odgovori mu Jerry.

 

Uredu. – S djelomičnim olakšanjem je rekao Sirius i potom nastavio: Obavijesti me čim budemo u mogućnosti ubrzat u warp. Sirius se odjavljuje.

 

Oh, čekaj malo Sirius. Izgleda da ima još nešto. – Brzo kaže Smith prije nego je ovaj uspio prekinuti komunikaciju.

Što, to nije sve? – Sad već pomalo bijesan upita Sirius.

 

Na to mu je Smith jednostavno i kratko priopćio: Upravo sam otkrio da nam je uređaj za skrivanje također disfunkcionalan.

 

Super, već vidim gdje ovo ide. – Sarkastično na to odvrati Sirius pa odmah potom nastavi pričati: Ništa onda, probaj to popraviti čim prije, s tim da prioritet bude na warp i kvantno-mlaznom pogonu, a ja ću se pobrinut da nađemo tog bezobraznika koji nas je sabotirao.

 

Odmah nakon toga Sirius prekine komunikaciju, izađe iz svoje kabine i krene prema mostu. Moment kad je kročio na most Talla se okrenula prema njemu i glasno obznanila svima prisutnima: Zapovjednik na mostu!

 

Na to je Sirius lagano kimnuo glavom prema njoj i potom odmah naredio Romulanskoj poručnici koja je sjedila za operacijsko-znanstvenom konzolom: Gospođice Sera – Skenirajte okolni svemir zbog neprijateljskih brodova.

 

Romulanska poručnica je potvrdno kimnula glavom u njegovom smjeru i bacila se na posao.

 

Sirius je zatim prišao Betazoidskoj savjetnici Larreni Troi i upitao ju: Gospođice Troi – recite mi jeste li možda osjetili bilokakvu naznaku da bi se na brodu mogao nalaziti netko tko nije član posade?

 

Kako to mislite zapovjedniče? – Pomalo zbunjeno je pitala Larenna.

 

Znajući za njene iznimno jake telepatske sposobnosti Sirius joj je odmah konkretno odgovorio: Provjerite da li se na brodu nalazi možda kakav mjenjolik.

 

Ne garantiram ništa, ali pokušati ću. – Rekla mu je na to savjetnica te zaklopila oči i pokušala telepatskim putem pronać uljeza na brodu, a i također se prisjetiti razgovora sa svim novim članovima posade. Nakon nekog kraćeg vremena je rekla: Osjećam prisutnost nepoznatog bića u donjem dijelu sekundarnog trupa broda…u blizini…

 

U tom momentu poručnica Sera Generix ju je glasno prekinula: Naši senzori očitavaju 15 dominijskih i breenskih brodova na direktnom kursu za presretanje!

 

Čim je to čuo Sirius je glasno počeo vikati naredbe: Crvena uzbuna! Svi na borbene položaje!

 

Sekundu nakon što je to rekao svjetla mosta su se prigušila i upalila se crvena pulsirajuća rasvjeta, a iz trupa broda se izdiglo 8 rotacijskih kupola od kojih svaka ima po 2 pulsna fazorska topa.

 

Moment nakon što je taktički časnik Kurn javio da je svo naoružanje spremno i da su štitovi dignuti, Sirius se okrenuo prema Seri i upitao ju: Jeste li locirali našeg uljeza?

 

Sera mu je potvrdno odgovorila i rekla da se metamorf nalazi u blizini skladišta s rezervnom opremom za pogonske dijelove broda na što je Sirius naglo ustao iz svoje stolice i obratio se svom taktičkom časniku: Kurn naoružaj se i povedi nekoliko časnika osiguranja sa sobom. Ja idem po svoje oružje pa ćemo se sastati na 38. palubi između deflektora i druge jezgre. Požuri se!

 

Kad je to izgovorio, Sirius je brzo napustio most te potrčao prema svojoj kabini. Čim je ušao u kabinu, uzeo je iz jednog od ormarića svoju fazno-plazmenu pušku, pojas sa dva fazorska pištolja, skener i dk’tagh. Namjeravao je još odjenuti svoju vojnu uniformu, ali nije bilo dovoljno vremena za to pa je jednostavno ostao u standardnoj i istrčao iz svoje kabine prema turboliftu.

 

U međuvremenu na mostu Thunderbladea je zapovjedništvo preuzela zapovjednica Talla nervozno isčekivajući sukob s neprijateljskim brodovima. Prema njenom izrazu lica bilo je vidljivo da je jako zabrinuta, iako se nalazila na jednom od najmoćnijih brodova Federacije i unatoč tomu što je Galen poslao poziv u pomoć. Najviše od svega ju je mučila pomisao da bi mogli izgubiti živote u nadolazećoj bitci, jer 15 brodova protiv njih samih je ipak previše.

Upravo zato je upitala poručnicu Seru: Za koliko će biti ovdje neprijateljski brodovi?

 

Za sat vremena i 15 minuta. – Odgovorila je romulanska časnica.

 

Barem ima još nešto vremena da neki od naših brodova dođu u pomoć. – Donekle s olakšanjem je pomislila Talla.

 

Za manje od 3 minute Sirius se našao na dogovorenom mjestu s Kurnom i njegovim pomoćnicima. I gdje je naš uljez? – pomalo uspuhan od trčanja upitao je Kurna.

 

Kurn mu je potiho odgovorio: Ravno iza ugla u hodniku pokušava otvoriti vrata skladišta 2a.

 

Kad je to čuo Sirius se približio raskrižju hodnika i provirio iza ugla te nakon što je ugledao metamorfa kako pokušava obiti bravu okrenuo se natrag prema Kurnu i časnicima osiguranja te rekao: Uredu, ovako ćemo; ja i ti ćemo mu prić s lijevog boka, a ostali neka mu priđu s desnog boka, može?

 

Kurn i njegovi časnici su se složili sa Siriusom te su se razdvojili i krenuli šuljajući se prema metamorfu s obje  strane hodnika. Sirius i Kurn su potiho izašli iza ugla, približili se laganim koracima s puškama uperenim u mjenjolika i onda uzviknuli: Odmakni se od vrata!

 

Otprilike u isto vrijeme je na njihovu nesreću iz obližnjeg turbolifta brzim hodom izašla mlada plavokosa časnica i prije nego što se uspjela snaći metamorf joj je uperio fazor u glavu i rekao joj da mu se približi. Kako nije imala drugog izbora, a kako Sirius i Kurn isto nisu mogli ništa napraviti poslušala ga je te mu polako prišla. Kad se dovoljno približila on ju je naglo zgrabio za bok i prislonio joj fazor uz lice u isti tren okrenuvši se prema iznenađenom Siriusu i Kurnu. Potom im je naredio: Spustite oružje i bacite ga prema meni!

 

Ok, samo bez naglih poteza. – Smireno je rekao Sirius polako spuštajući svoju fazno-plazmenu pušku, dok je istovremeno Kurn bacio svoju pušku u smjeru metamorfa.

 

Fazore i razornike također. – Odmah je nadodao metamorf.

 

Čim su Kurn i Sirius skinuli svoje pojaseve s fazorskim pištoljima i razornicima u futrolama metamorf je nastavio: Dobro. Sad ćete mi otvoriti vrata skladišta. Odmah!

 

Ne, nećemo! – Rekao je odlučno Sirius i nastavio kimajući glavom sa još uvijek dosta zabrinutim izrazom lica u smjeru mlade časnice: Prvo pusti Jenny pa onda možemo razgovarati o vratima.

 

Na to je metamorf uzviknuo: Ne može! Ako odmah ne otvorite vrata, prvo ću ubiti nju, a onda i vas.

 

No dok je to govorio nije skužio kako mu se straga približavaju dva Kurnova časnika od kojih je jedan glasno rekao držajući fazor uperen u mjenjolikova leđa: Ne bih baš rekao.

 

U tom trenutku se metamorf naglo okrenuo prema njima, ali to mu je bila fatalna pogreška pošto je u istu sekundu Sirius izvadio svoj dk’tagh koji mu je skrivao iza leđa i bacio ga ravno njemu u ruku. Iako pogodak i nije ozljedio mjenjolika, uspješno mu je izbio fazor iz ruke. Shvativši što se dogodilo metamorf je pokušao produljiti ruku i posegnuti za odbačenim fazorom. No Kurn je to primjetio te je odmah podignuo Siriuosovu pušku usmjerivši ju prema mjenjoliku i uzviknuo: Da se nisi usudio!

 

Shvativši kako je u bezizlaznoj situaciji metamorf se predao te su ga Kurn i njegovi časnici odveli prema brodskom zatvoru. Za to vrijeme u hodniku su ostali samo Sirius i Jenny.

 

Huh, ovo je bilo neugodno. – S uzdahom olakšanja je izustila Jenny.

 

Itekako. – Nadovezao se Sirius pa ju pitao: Što si uopće radila ovdje?

 

Jenny mu je odgovorila sa blagim smješkom na licu: Šef strojanirce me poslao po zamjenske warp zavojnice.

 

Aha…ok, onda ih sad možeš uzeti bez ometanja. – Zaključio je Sirius te se okrenuo prema turboliftu i rekao: A ja moram natrag na most.

No prije nego što je uspio krenut prema turboliftu Jenny ga je zaustavila, prišla mu i poljubila ga pritom mu se još kratko obrativši: Hvala što si me spasio.

 

Mislim da je to najmanje što mogu učinit za svoju kolegicu i dragu curu poput tebe. – Odgovorio je Sirius sa smješkom i zagrlio ju istovremeno joj uzvrativši poljubac. Nakon toga su se njih dvoje razišli, odnosno Jenny je otišla u skladište po zavojnice, a Sirius je ušao u turbolift i krenuo prema mostu razmišljajući o bitki koja ga čeka…

 

*picture source