wallpaper-3584226_960_720

USS JOWSTON S01E02

by Denis Mustafi

 

USS Jowston – Transportna soba

Trenutak nakon što su se svi skupili pristupajući trasportnoj platformi od kuda će biti teleportirani na Dominijski brod, prvi časnik Luigi Zingales se obrati ostatku away teama:

“Gospodo, za koji trenutak ćemo biti teleportirani na onesposobljenu Dominijsku krstaricu.
Kao što znate tamo će nas zasigurno dočekati Jem’Hadari tako da budite pripremljeni za blisku borbu.” Istog trenutka Endilev vadi svoj Kar’takin, Jem’Hadarsko hladno oružje koje je prisvojio nakon posljednjeg upada Jem’Hadara na Jowston koje je Edileva stajalo njegovog desnog ticala.

” Naš glavni zadatak”, nastavi pričati zapovjednik Zingales,” je pokušati doći do Jem’Hadarskog zapovjednog mosta i od tamo izvući bilo kakve vrijedne informacije iz njihovog računala koje bi nam mogle pomoći pri povratku u Alpha kvadrant. U drugoj skupini zajedno s Klingoncima će poručnik Koss pokušati doći do njihove strojarnice i procjeniti dali je moguće upotrijebiti dio Dominijske tehnologije na našim brodovima. Ima li pitanja?”

“Gospodine”, oglasi se Endilev, ” zašto se ne bismo teleportirali direktno na most?”

” Svi ključni odjeli Jem’Hadarskog broda su izrazito zaštičeni neprobojnim zaštitim poljem (force field). Najbliže gdje se možemo teleportirati je hodnik na sredini broda točno dvije palube ispod mosta te iznad strojarnice”, odgovori zapovjednik stroja poručnik Koss.

“Da”, nadoveže se zapovjednik Zingales,” ovakve limitiranosti će nam otežati situaciju ali nemamo izbora. Od krucijalne nam je važnosti da nam ova misija uspije tako da je ovakav rizik nužan.”

Nakon što je Zingales završio svoj govor transportni časnik se oglasi:

“Sve je spremno zapovjedniče! Mogu vas teleportirati kad god ste spremni.”

“Dobro, Energize/teleportiraj!”, zapovjedi Zingales.

Trenutak nakon što je transportni časnik utipkao naredbu u konzolu bijela svijetlost je počela obasjavati Endilevovo tijelo. Sekundu kasnije Endilev je počeo vidjeti transportnu sobu Jowstona i hodnik na Jem’Hadarskom brodu istovremeno. Kako se teleportacija odvijala trasportna soba je polagano počela nestajati a hodnik na Jem’Hadarskom brodu se počeo sve jasnije i jasnije vidjeti. Iako je tjekom svog radnog staža bezbroj puta do sad koristio teleporter, te iako je svjestan da je teleportacija jedan od najsigurnijih načina transporta u 24. stoljeću Endilevu svejedno nije ugodna pomisao da se njegovo tijelo rastavlja na najsitnije atome te onda par sekundi kasnije opet sastavlja jednakim redosljedom kakav je prvotno bio. No nakon par sekundi teleportacija je bila završena. Endilev i ostatak away tima sigurno su se nalazili u hodniku Jem’Hadarskog broda. U hodniku broda Klingonci su već čekali Jowstonov away tim te odmah čim su se materijalizirali ogroman stariji Klingonac koji je bio preko dva metra visine se približio zapovjedniku Zingalesu te mu se obrati dubokim glasom.

“Bilo je vrijeme da se već jednom pojavite! Već sam pomislio da ste se uspaničarili i da nećete doći! I što nam je to poslao vaš kapetan Mar’Rela? Patuljasti mješanac, pohlepni štakor i šiljastouhi pacifist! Dali stvarno misli da ova skupina jadnika dovoljna da se suprostavi elitnim vojnicima Dominija, Jem’Hadarima?!!

Na te riječi Endilev odmah skoči pred Klingonca duplo večeg od njega te ispruži svoj Kar’takin prema njemu:

“Ovaj patuljasti mješanac je više nego sposoban srediti Jem’Hadare i ako nastaviš s ovime mogu ti na vlastitom primjeru to pokazati!”

“Dosta!!!”, odmah se ubaci zapovjednik Zingales. Svi mi ovdje imamo zajednički cilj! A to je eliminirati Jem’Hadare i zauzeti njihov brod!”

“Bhahaha!” grohato se ogromni Klingonac nasmija te nastavi pričat.” Sva sreća pa imate pravog ratnika u svojim redovima”, usmjerivši pogled prema klingonskoj poručnici Kurak, “drži se nje mali, ona će te čuvati sigurnim u slučaju opasnosti!” Ogromni klingonac ode i dalje smijajući se. Odmah nakon toga mladi klingonski časnik, Bekk ranka pristupi away teamu te se obrati Endilevu:

“Oprostite gospodine, nemojte riječi našeg prvog časnika shvačati previše osobno. On je Klingonac stare garde i u nekim stvarima je previše krut no ne misli ništa zlo. Ništa bolje se ne obnaša niti prema vlastitoj posadi, osim prema onima koji su zaslužili njegovo poštovanje.”

“Ma nije nikakav problem”, odgovori Endilev. “Čak sam i sam preburno reagirao. Trebao sam očekivati da je ovakva vrsta upoznavanja normalna kod Klingonaca.”

“Dapače gospodine”, odgovori mladi klingonac,” savršeno ste reagirali. Zapovjednik Kalim nije uopće očekivao da ćete mu se tako usuprostaviti. Samim time ste pomalo zadobili njegovo poštovanje.” Odmah nakon toga mladi bekk se obrati Vulkanskom šefu stroja, Kossu:

“Pretpostavljam gospodine da vi idete zajedno s nama prema strojarnici?”

“Točno pretpostavljate”, odgovori Koss.

“Pa gospodine, moram vas upozoriti da nas samo jedan put vodi do strojarnice, svi ostali su urušeni tjekom borbe. A taj je put strogo čuvan Jem’Hadarima. Očekujte žestoku borbu, tako da se nadam da imate borbenog iskustva.”

“Vrsno se služim federacijskom fazorskom puškom kao svaki federacijski časnik, te sam isto tako majstor vulkanke borilačke vještine, tako da sam posve sposoban obraniti se ako za to bude potrebno,” odgovori Koss.

Nakon toga se mladi klingonac obrati ostatku away teama:

” I vama ostalima sretno s vašim zadatkom. Ne znam kakvo je stanje na putu prema mostu tako da budite oprezni!”

“Sretno i vašem timu,” odgovori Zingales. “Qapla’!!”, uzviknu svi zajedno.

Nakon toga svaki tim je otišao svoji putem. Šef stroja Koss s Klingoncima prema strojarnici, a ostatak Jowstonovog away teama prema mostu. Endilev i ostatak tima opreznim hodom su se golim, hladnim bijelim hodnicima Jem’Hadarskog broda polagano približavali mostu. No osim par porušenih pregrada koje su bile razbacane po podu od nedavne bitke ničega drugog nije bilo. Nikakav zvuk se nije čuo, kao da Dominijski brodovi niti nemaju plazmene vodove odmah iza tih pregrada, a hodnici su bili sablasno prazni. Nikakvih samoobrambenih sustava, niti jedan Jem’Hadar vojnik postavljen kako bi im ispriječio put do mosta.

“Budite oprezni”, oglasi se zapovjednik Zingales. “Dominij sigurno nešto smjera. Teško da bi nam dopustili da se samo tako ušetamo na most.” 

Svi potvrdno klimnuše glavom te još opreznije nastave ići prema mostu. Slijedećih deset minuta bez i najmanjeg otpora je away team hodao praznim hodnicima sve dok napokon nisu stigli do vrata ulaska na most.

“Ok, to bi trebalo biti to”, ponovo se javi Zingales. “Iza ovih vrata bi se trebao nalaziti most.
Endilev, pokušaj pronaći način da otvoriš ta vrata.”

“Da gospodine!”, odgovori Endilev. No odmah čim se približio vratima mosta prije nego što je išta pokušao vrata se sama od sebe otvore. Svi se odmah baciše u zaklon očekivajući kakvu zasjedu no ništa se nije dogodilo. I most je bio jednako prazan kao i cijeli put koji su do sad prohodali kako bi došli do njega. Nešto je stvarno bilo čudno, pomisli Endilev. Kako je moguće da nema apsolutno nikakve obrane koja će braniti najvažniji dio svakog broda. Gdje je Jem’Hadar posada? Gdje je Vorta zapovjednik? No Endilev je znao da samo ispitivajući što se događa na tom čudnom brodu neće biti ništa bliže ispunjavanju svoje zadaće. Tako da se ubrzo sabrao, upreo hrabrosti i prvi ušao na most. 
Sam most nije bio ništa veći od bilo kojeg mosta prosječnog federacijskog broda, no prvo što je Endilev neobičnog zapazio je činjenica da na mostu nije bilo nikakvih stolica, nikakvih prozora i ništa što bi moglo biti zaslon za pokazivanje što se događa izvan broda. 
Istog trena kad se uvjerio da je most siguran dao je signal ostalim članovima away teama da mogu ući na most, no odmah čim je posljednji član tima ušao na most vrata su se automatski zaključala.

“Zamka!!!” zaprepašćeno uzvikne Endilev. Čekali su nas!”

“Iza tebe!”, brzo ga upozori Krax, Ferengi, operacijsko-znanstveni časnik Jowstona.

Odmah čim se Endilev okrenuo par metara ispred njega se otkrio Vorta zapovjednik pomoću privatnog uređaja za skrivanje kakve koriste Jem’Hadari.

“Dobrodošli na Dominijsku krstaricu Baltrax starfleet časnici. Znači ovo je čuvena posada federacijskog broda USS Jowston koja je izbjegavala Dominij punih 5 godina. Stvarno mi je čast upoznati članove tako legendarne posade broda!”

“Dosta šarade”, prekine ga Zingaless uperivši fazorsku puštu prema Vorti, te istovremeno dade znak Kraxu da potraži znanstvenu konzolu na mostu.

“Što, gotovo od upoznavanja,” nastavi vorta pričati. “Stvarno ste vi starfleet časnici nestrpljivi. A izgleda da nemam izbora nego da odmah pređem na bitne stvari. Kao prvo znali smo za vaš jadan pokušaj upadanja na naš brod. Čak štoviše, namjerno smo dopustili da nam “oštetite” brod kako bi smo vas uvukli u zamku. I dok su oni maloumni Klingonci okupirani Jem’Hadarima kako bi dospjeli do strojarnice nova flota od 50 brodova upravo ide prema vašim brodovima. I da, ne trebate niti pokušavati se nazad teleportirati na vaše brodove jer su štitovi ponovo podignuti. Jedino je šteta da vas više nismo uspjeli namamiti na naš brod ali svejedno, ostali neće puno dulje preživjeti. I da možete slobodno odstupiti od tih konzola s obzirom da je energija isključena. A i slobodno možete te vaše fazorske puške spustiti s obzirom da cijeli most okružuje polje koje prigušava bilo kakvo čestično oružje.”

“Imam jedno pitanje za tebe”, Endilev prekine vortin monolog. “Kako ti je ime? Kako se     zoveš?”

“Weyoun”, odgovori vorta. “Zašto te zanima?” Odmah nakon što je vorta izgovorio svoje ime klingonski ratnički nož d’k tahg je završio Weyounu ravno u čelu u trenutku ga usmrtivši.
“Zato da znam od koga sam oslobodio svemir muka,” odgovori naknadno Endilev.

“Sva sreća na tvojem brzom razmišljanju, Endilev”, odmah nakon tog zanimljivog događaja odgovori Zingales. “Sumnjam da bi moje uši mogle podnjeti još puno pompozne samohvale.” No ubrzo nakon toga se prvi časnik uozbilji te se obrati Kraxu:

“Krax nadam se da imaš dobre vijesti za mene. Možeš li vratiti energiju na konzole?”

“Teško je za reći. Prvi put vidim dominijsku tehnologiju. Možda ovaj naš gang-ho taktički marinac nije trebao odmah ubiti tog vortu. Mogao nam je biti od neke koristi.

“Pravi muškarac ne smije pobjeći iz bitke. Teško da bi to mogao razumjeti Ferengi poput tebe. Rađe se drži ti svojih matematičkih formula!”, odbrusi mu Klingonka Kurak.

“Dosta”, prekine svađu zapovjednik Zingales. “Svi vi ostali umjesto da pričate mogli bi ste mu pomoći.”

Slijedećih par minuta uslijedila je totalna tišina i svi su se okupirali pokušavajući pronaći način kako vratiti napon na most. U tom trenutku začuje se komunikator zapovjednika Zingalesa:

“Zapovjedniče, ovdje Poručnik Koss.”

“Izvolite poručniče. Kakva situacija kod vas?”

“Teška gospodine. Slabo napredujemo. Naišli smo na žestok otpor Jem’Hadara koji su se zabarikadirali upravo pred strojarnicom. Preporučio bi da zamolite kapetana Mar’Rela da pošalje pojačanje.”

“Ne moguće poručniče. Upali smo u zamku i štit na cijelom brodu je podignut. izgubili smo sve kontakte s brodom. Morat ćete nekako dospjeti do strojarnice s ovime što imate.
I poručniče požurite! Za manje od 5 sati velika flota Jem’Hadarskih brodova će doći kako bi dovršila posao. Moramo se probiti prije toga!

“Jasno gospodine! Koss se odjavljuje.”

Nakon što je završio taj razgovor Zingales duboko uzdahne te se nakon toga obrati ostalim članovima away teama:

“Gospodo nadam se da imate dobre vijesti za mene… jer imamo sve manje i manje vremena!”

Na to se Krax okrene te obrati zapovjedniku:

“Mislim da sam pronašao problem. Samo ovo ovdje… i ovo ovako…. da TO JE TO, USPIO SAM!

Trenutak kasnije sve konzole na mostu su se upalile, no taman kad se posljedna konzola trebala upaliti oblik konzole se mijenja, zauzima tekući oblik i strahovitom brzinom napada Kraxa. Brzo reagirajući Endilev gurne Kraxa s puta no u tom trenutku on postane žrtva mjenjolika. Mjenjolik svom silom gurne svoje luženasto tijelo u Endilevu utrobu podvrgavajući ga nezamislivoj boli, pokušavajući mu rastrgnuti unutarnje organe. Endilev je u tom trenutku vrištao od bolova. Bio je potpuno nemoćan i jedino što je mogao je nadati se da će mjenjolik brzo obaviti posao i napokon mu skratiti muke. No u tom trenutku Kurak vadi svoj klingonski disruptor i neumorno počne pucati po mjenjoliku, no to očito mjenjoliku nije predstavljalo nikakvu prijetnju. Ubrzo nakon toga i svi ostali su iz svojih oružja počeli pucati, i tek tad je mjenjolik prestao osakačivat Endileva i uputio se u bijeg. Odmah nakon toga Kurak ga je odlučila slijediti i dovršiti posao tako da je potrčala za mjenjolikom.
Krax sav izbezumljen nakon što je vidio što se dogodio samo je stajao pored beživotnog Endilevog tijela sve dok mu se Zigales nije obratio:

“Krax! Krax!! moramo brzo djelovati!! Reci mi, dali možeš isključiti štitove na brodu sad kad su konzole upaljene!!”

Krax i dalje je samo izbezumljeno gledao u izmrcvareno tijelo poluandorijanca uopće neregistrirajući na Zigalesa.

“Krax, saberi se!!! Moramo brzo djelovati ako želimo spasiti Endileva!!!!”

Tog trenutka Krax je napokon došao sebi i brzo potrčao do odgovarajuće konzole. Istog trena je ubrzano pritisnuo par tipki na konzoli te odmah nakon toga su štitovi bili isključeni.

“Gospodine, učinjeno!!!” brzo se zadere Krax prema Zingalesu.

“Zingales zove USS Jowston, dali me čujete!!!” 

Kroz komunikator se odmah začuje umirujući glas kapetana Mar’Rela:

“Ovdje kapetan Mar’Rela zapovjedniče Zingales. Dobro je čuti vaš glas. Zabrinuli smo se kad smo izgubili kontakt s away teamom. Koje je vaše stanje?”, upita kapetan Jowstona.

“Nemamo vremena za to!!, brzo odgovori Zingales. Natporučnik Shran je kritično ozljeđen.
Podhitno ga teleportirajte izravno u bolnički odjel! Ponavljam, podhitno ga teleportirajte u bolnički odjel!!!

“Razumijem zapovjedniče! Pripremite ga za teleportaciju!”, odmah odgovori kapetan Mar’Rela.

Par sekunda kasnije odmah se začuje zvuk teleportera i kritično ozljeđeni Endilev hitno bude prebačen u bolnički odjel. 

“Imamo ga zapovjedniče!” Dobro, pomisli u sebi Zingales te se odmah obrati kapetanu.

“Kapetane imamo hitnu situaciju! Ne znam dali ste u mogućnosti vidjeti s senzorima ali flota od 50 Jem’hadarskih brodova ide prema nama, a poručnik Koss i Klingonci se još nisu uspjeli probiti do strojarnice. Zahtjevamo podhitno pojačanje ako mislimo završiti misiju. Molimo vas prosljedite ovu zamolbu i Klingoncima!”

“Primljeno na znanje zapovjedniče. Ovog trena poručniku Kossu šaljemo pojačanja. Istu stvar smo preporučili i Klingoncima. Dali je vama potrebna kakva pomoć zapovjedniče?”

“Još uvijek nismo pronašli nikakve ključne podatke u vezi povratka u alpha kvadrant. Ako možete upasti u njihovo računalo bilo bi to od velike pomoći, kapetane!”

“Vidjet ćemo što ćemo moći učiniti. Mi ćemo dati sve od sebe odavde” odgovori kapetan Mar’Rela.

“Isto tako ćemo i mi ovdje.” indentično odgovori Zingales. “Sretno kapetane.”

“I vama isto. Odmah se javite ako nešto saznate ili ako zatrebate kakvu pomoć.”

“Naravno kapetane. Zingales se odjavljuje.”

Nakon tog ključnog razgovora s kapetanom Jowstona zapovjednik Zingales odmah zapovjedi ostalima iz away teama:

“Gospodo bacimo se na posao. Nemamo puno vremena tako da je svaka minuta važna! Posade obaju brodova ovise o nama. Neuspjeh nije opcija!”

I tim riječima svi se baciše na posao traženja ključnih informacija u dominijskoj bazi podataka. Sudbina posade dvaju broda a možda čak i cijelog alpha kvadranta ovisi isključivo o tome dali će away team uspjeti pronaći ono što traže…

 

*picture source