steamrunner_in_blue_by_dan1025-d36f5hx

USS JOWSTON S01E01

by Denis Mustafi

 

Osobni Dnevnik, zvijezdani datum 52817.72.

“Već smo punih 5 godina u Gama kvadrantu. Da nije bilo Dominijskog rata sad bi već bio na ledenim jezerima Andorie i osjećao hladan vjetar kako mi udara po licu. No kako stvari za sad izgledaju imam osjećaj da možda više nikad neću imati prilike uživati u toj negostoljubljivoj ledenoj pustoši, diviti se ledenim glacirima ili vatrenim crvima kako se protežu kroz ledene spilje, barem ne izvan holodecka. Iako je u Alpha kvadrantu rat napokon završio pobjedom Federacije i njezinih saveznika, nama ovdje u Gama kvadrantu to malo znači, s obzirom da je kapetan Sisko zapovjednik postaje Deap Space 9 minirao Bajoranski izlaz iz crvotočine samoreplicirajućim skrivenim minama koje je gotovo ne moguće deaktivirati ili uništiti. Da stvar bude još gora s naše strane crvotočine se nalazi konstantna Dominijska prisutnost, flota od 47 brodova koje danonoćno pokušavaju pronaći način kako deaktivirati mine postavljene na drugoj strani crvotočine.
No ni nama u Gama kvadrantu Dominij nam nije davao mira. Od kad smo doživjeli prvi napad attack shipa još početkom rata do prije dvije godine, od tad smo u konstantnom skrivanju i izbjegavanju bilo kakve Dominijske aktivnosti. Iako ne oduvijek jednako uspješno i bez žrtava siguran sam da bi smo još gore prošli bez hladnih i analitičkih Vulkanskih odluka kapetana Mar’Rela.” Endilev kratko zastane pa nastavi, “ovo je prvi put da sam zahvalan što imamo tog zelenokrvnog goblina za kapetana broda.”
Nakon što je izgovorio tu zadnju rečenicu Endilev zapovjedi kompjutoru:
“Kompjutor, obriši zadnju rečenicu i spremi ovaj zapis pod privatni dnevnik.”
Začuje se zvuk izvršenja naredbe te se kompjutor oglasi ugodnim prepoznatljivim ženskim glasom:” REČENICA IZBRISANA, ZAPIS SPREMLJEN”.
“Dobro”, odgovori Endilev sam sebi. “Neke stvari je bolje ostaviti ne rečene”, izgovori to lagano nacereno.

Nakon toga Endilev izađe iz svoje kabine te krene prema mostu. Uskoro počinje njegova smjena kao novi taktički časnik tako da ne smije zakasniti. Prolazeći kroz hodnike kako bi došao do turbolifta koji bi ga odveo na most, Endilev je vidio desetak strojara žutih uniforma kako popravljaju plazmene vodove od nedavne bitke s Dominijem. Prolazeći pored strojara nikako se nije mogao naviknuti da je on sad postao viši časnik te da je to razlog zašto njegovi dojućerašnji kolege mu sad salutiraju i obraćaju mu se s “sir”. Istina da je Endilev naporno radio kako bi došao do svoje trenutne funkcije, ali nikako si nije mogao maknuti loš osjećaj zbog razloga zašto je promaknut. Bivši taktički časnik i šef osiguranja, Roman Rastantowski bio je Endilevov mentor i najbolji prijatelj na Jowstonu, i njegova smrt je strašno pogodila novog taktičnog časnika. Pogotovo još zato što se Roman žrtvovao kako bi spasio život Endilevu nakon posljednjeg Jem’Hadarovog upada na Jowston, napada kojeg je posada Jowstona jedva uspjela zaustaviti. Odsječeno desno ticalo kar’takinom, ubojitim Jem’Hadarevim hladnim oružjem je ostavljeno Endilevu kao uspomena na svoju ne opreznost koja bi ga stajala života da nije bilo njegovog bivšeg mentora.
Unatoč toj tragediji ili možda zbog nje Endilev je dobio dodatnu motivaciju da ne iznevjeri svog bivšeg mentora te da obavlja svoju dužnost kao taktički časnik i šef osiguranja što bolje može.

Kad je napokon Endilov došao, most je bio poluprazan. Doduše do početka jutarnje smjene ima još pola sata tako da i nije toliko čudno. Na mostu su se nalazili prvi časnik čovjek crne kose u kasnim tridesetima Luigi Zingales, kormilarka Klingonka Kurak koja je na Jowston poslana kao predstavnik Klingonskog carstva, te Ferengi, Krax na mjestu Operacijsko-znanstveni časnika kao predstavnik Ferengijskog saveza. Cijela originalna misija Jowstona je bila upoznavanje novih civilizacija u Gama kvadrantu i po mogućnosti stvoriti diplomatske i trgovačke odnose s tim civilizacijama. Upravo je to i razlog tako raznolike posade među kojima ih ima dosta koji nisu članovi Zvijezdane flote ili državljani Federacije.
No nitko od njih nije niti u najluđim snovima pomislio što će im se dogoditi, što im se događa već zadnjih 3 godine. Ali unatoč svemu moral posade je iznenađujuće visok i većina je sigurna da će se na kraju uspješno vratit svojim domovima.

Nakon što je došao na svoje radno mjesto i uključio taktičku konzolu Endilovu se obratio zapovjednik Zingales:
” Dobro jutro natporučniče, danas ste malo uranili. Vidim da želite ostaviti dobar dojam prvi dan na novoj funkciji”, kaže Zingales kroz smijeh.

“Da zapovjedniče, Andorijanci svoju dužnost shvaćaju vrlo ozbiljno!” Endilev odgovori službeno.

“Hahaha, nisi li ti poluandorijanac?” Upita Zingales kroz smijeh te nastavi pričati prije nego što je uspio dobiti odgovor na to. “Pa natporučniče s obzirom da ste toliko poduzetni imam već naređenje za vas. Kao što najvjerojatnije već znate svi novounaprijeđeni časnici moraju ići kod kapetana na razgovor. S obzirom da vam smjena ne započinje za još slijedećih 15min mogli bi ste to obaviti sad.”

“Da gospodine, odmah!”

Endilev odmah nakon toga pristupi vratima od kapetanovog ureda te pozvoni. Par sekunda kasnije s druge strane vrata se začuje duboki jednolični glas “Naprijed!”. Isto trena vrata ureda se otvore te Endilev uđe u kapetanov ured. Kapetanov ured je bio skromno uređen. Samo jedan radni stol s dvije radne konzole svaka s jedne strane te na zidu obješena slika s simbolom IDIC-a (infinite diversity in infinite combinations), po mnogim stvarima tipično spartansko vulkanski uređeno.

“Natporučniče Shran, koji je razlog vašeg dolaska?” Upita kapetan Mar’Rela tipično neutralno Vulkanski na koji se temperamentna osoba kakvi su većinom Andorijanci teško mogu naviknut.

“Gospodine! Ovdje sam radi procjene moje sposobnosti kako bi ste prihvatili moju novu funkciju! Gospodine!” Endilev odgovori službeno.

“Dobro, započnimo s time!” kapetan Mar’Rela odgovori uobičajnim tonom.
No taman nakon što je krenuo izvršiti procjenu upali se se alarm i začuje se globalna obavjest s mosta: 
“Crvena uzbuna, sva posada na svoja radna mjesta, napadnuti smo!” Začuje se glas prvog časnika preko globalnog interfona te se odmah nastavi.
“Kapetane, podhitno dođite na most!”

U tom trenutku kapetan i Endilev brzo potrčaše prema mostu. Endilev prema svojoj taktičkoj konzoli a kapetan Mar’Rela prema kapetanovoj fotelji te odmah povišenim glasom se obrati svojem prvom časniku.

“Izvještaj! Tko nas napada?!”

“Jem’hadari kapetane! Jedan battle cruiser i tri attack shipa. 

“Kao da su znali što će ovdje pronaći.” odgovori kapetan te se onda okrene Endilevu.

“Natporučniče, ispalite dva kvantna torpeda na svaki od attack shipova!” te se onda brzo obrati Klingonskoj kormilarki: 

“Poručnice Kurak čim attack shipovi izbjegnu torpeda pripremite se za ulazak u warp! Nemamo šanse s borbi s njima.”

“Da kapetane!” odgovori Klingonka.

“Kapetane!”, odmah nakon toga nastavi Klingonka. ” Još jedan brod izlazi iz warpa!”

“Kakav brod?!!” brzo upita prvi časnik.

” Ne moguće odrediti s ove udaljenosti. Jem’hadari blokiraju naše senzore!” brzo odgovori kormilarica Kurak.

” Ovo bi mogao biti kraj.”, nadoda Vulkanski kapetan.

Trenutak kasnije nepoznati brod izlazi iz warpa i istog trenutka počne pucati po Jem’hadarskim brodovima.

” Klingonci??!!!”, šokirano odgovori prvi časnik i na to se odmah nadoveže Endilev

“Kako je to moguće??! Zar su mine maknute s Bajoranske strane crvotočine?!!”

Nakon što je Klingonski brod Vor’cha klase ušao u bitku odnosi snaga su se promjenili.
Ubrzo zatim tri attack shipa su bili uništeni a zajedničkim snagama su brodovi Intrepid klase i Vor’cha klase uz ne previše muke onesposobili Jem’hadar battle cruiser.

Odmah nakon što je bitka završila Klingonski brod Vor’vha klase pozove USS Jowston.

“Kapetane Mar’Rela ovdje kapetan Tel’Peh, kapetan impirijske krstarice Toh’Kaht. Izgleda da smo se u pravom trenutku pojavili da vam pomognemo!”

“Kapetane Tel’Peh stvarno ste došli u najkritičnijem trenutku. Da ste došli koju minutu kasnije sumnjam da bi smo sad ovako razgovarali.” odgovori vulkanski kapetan.

“Možete nam uzvratit uslugu tako da zajedno upadnemo na taj brod i prisvojimo si kakvu nagradu za ovu veličanstvenu pobjedu!” kroz grohotni smijeh odgovori klingonski kapetan.

“Bila bi nam čast”, odgovori vulkanski kapetan USS Jowstona.

Nakon toga klingonski kapetan se obrati klingonskoj kormilarki na USS Jowstonu:

” “joH’a’ ‘oH wIj DevwI’ jIH DIchDaq”… na to se Klingonka samo lagano nasmješila. 

Nakon što je veza s klingonskim brodom prekinuta Endilev odmah upita Kurak što joj je Klingonski kapetan rekao. Na to Klingonka odgovori:

“Drago mu je da me vidi”, te nakon prvotnog šoka svih prisutnih nastavi, ” kapetan Tel’Peh je moj muž.”

Odmah kapetan Mar’Rela prekine razgovor i izda naredbu.

“Natporučniče Shran, prvi časniče Zingales, gospodine Krax te poručnice Kurak. Zajedno s poručnikom Kossom će te biti u away teamu koji će zajedno s Klingoncima upasti na Dominijski brod. Riješite bilo kakvu prijetnju te ako je moguće pronađite bilo kakvu tehnologiju koju možemo iskoristiti.”

“Da gospodine!”, svi odgovore zajedno.

Nakon toga četvero viših časnika se uputilo prema transportnoj sobi gdje ih je dočekao šef stroja Koss.
Od tamo će svakog trena biti teleportirani na Dominijski brod, te su svi sigurni da što god ih tamo čeka da im sigurno neće biti lagano…

 

*picture source